Свинското с рекордни цени, ще поскъпва още. А напролет – драстично!

Продава се на най-високите цени от 10 години насам, скок на цената с 45%
163
Свинското с рекордни цени, ще поскъпва още. А напролет – драстично!
Снимка: Pixabay

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци.

Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро.

Още по темата

Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро, съобщи Нова тв.

Търговците признават, че за месец цената на свинското е скочила с лев-два.

От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума.

Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където и консумацията на свинско в света е най-голяма.

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди обясни, че в Китай се произвежда повече от половината от месото в света, в момента липсват около 40% от него. Това се отразявало на търговицията по целия свят.

Според производителите и преработвателите месото ще поскъпва още до края на годината. По-осезаем ръст обаче търговците очакват напролет.

По-скъпо ще купуваме и колбасите.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урдужоров обясни, че цените на месото, което идва от Европа от началото на година са се повишили с 50%.

"Не само, че е по-скъпо, ами и го няма",  призна той.

А родното производство не може да задоволи пазара.

Експерти, които следят борсите отблизо обаче твърдят, че няма основание за такова драстично покачване на цените.

Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите смята, че търговците спекулират с африканската чума, защото световната борса не показва недостиг на месо.

За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища.

Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината.

А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
Na baza syvremennite nachini na otglejdane na jivotni i dobiv na meso, po dobre e chovek da ne go qde izobshto.
144
1
 
5
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 149 преди 4 години
Абсолютно точен и коректен коментар!!!!В Държавите от Западна Европа е така и заради това има покупателна способност,а не като в България!!!!!
143
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в Англия. Не ям свинско, но се загледах сега. Може да се види от всеки. Цената тук е от 3.60 до 7.00 без да се имат предвид промоции и т.н. Не го смятайте курс на валута, а го мислете 1:1, т.е. за четири пари тук си купуваш кило свинско със заплата 1500-1800 пари. Много ви стрижат в България хора... Но четох, че на последните избори пак сте си поръчали от същото... Ми хубаво...
142
0
 
4
 
! Отговори
Величко Георгиев преди 4 години
Напролет, като няма свинско, ще ядем агнешко
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво ли ти Господине, а дано ти мине?! Да ви приседнат всички пари, които Българския "бизнес" правите на гърба на бедния народ. Боб и леща ще ядем, внос от Египет, но парите които изкарвате на наш гръб няма да ви стигнат да си купите нито лекарства, нито мезонети в Рая.
140
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 години
А,каква изненада.....Целта е постигната,да купуваме месото на монопола.....Как сте господин Борисов,сигурно сте горд политик и патриот???......Сигурен съм,че утрешния ден ще се погрижите за прираста на България с емигранти,чудесно господин Борисов!!!.....
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е пример за разпад на територията Мухобоико крадлив
138
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ако ще и цената на златото да има - все едно е. Няма да го ям. Няма да умрем без него.То нали затова изтрепаха на хората прасетата - да продават само монополистите свинско месо!Така беше миналата година с агнетата и яретата.По-преди с пилетата.Догодина май са кравите наред.Все ще намерим какво да ядем. Може и до комшиите да отккочим на пазар. Там има поне нормални правителства, които се грижат за народа си.
137
1
 
27
 
! Отговори
Мария Атанасова преди 4 години
Сега напишете, че Гражданската "може" да скочи, че застрахователите са силно на загуба; в болниците ще си плащаме официално+здравна застраховка; и нови глоби за шофьорите; унищожиха БДЖ, сега автобусите ще вдигнат билетчето ПАК; такса електромер за БНТелевизия; болнични няма да се изплащат от работодателя, че и те "закъсали"... И се закрепостяваме да работим за купичка храна! За капак дайте една статистика колко милионера новоизлюпени сме направили.
136
0
 
2
 
! Отговори
Мария Атанасова преди 4 години
До #138Експерт: И заразената скумрия "на промоция" румънската, откъде купувахме? От магазините за рибни продукти и месо или от веригата?
135
1
 
6
 
! Отговори
Мария Атанасова преди 4 години
До #138 Експерт: Тия го разправяй на вечеринка със спонсорът си. В LIDL саламите и консервите Пикок и Барони са от Полша и Румъния. А то в Румъния чума нямаше. Истинското месо е по специализираните магазини за месо, все още останали. То цялата акция с умъртвяването я направиха по поръчка на ГОЛЕМИТЕ вериги! Лошо наистина, киселото зеле тази зима ще е с пиле...
134
1
 
22
 
! Отговори
1 преди 4 години
Спираме да ядем свинско и след няколко месеца цената ще се върне на нормалните си цени.
133
7
 
14
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Пазарувайте от големите вериги магазини, там увеличението на цените е символично. Не се оставяйте да ви мамят дребните търговци спекуланти. В Лидл и Т-Маркет свинското е прясно охладено и с перфектно качество!
132
3
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До 13 129 Какво американско 50 годишно свинско те гони теб ?Явно много мразиш американците , защото не можеш да живееш като тях.
131
1
 
12
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Много неща ще станат "лукс" за Българина,но все пак то е "нормално".Повечето хора не могат да си позволят качествена и разнообразна храна.Бай *** се "грижи" за обедняването и обезлюдяването на Родината чрез машинации,корупция,заплахи и.т.н. Хората са свикнали да "търпят" като преди 130 години назад и заради това цените на повечето неща ще продължават НАГОРЕ!!!!
130
0
 
5
 
! Отговори
До тоя преди мене преди 4 години
И като дойде ледниковия период какво че ядеме, а ни научИ? Човекът затова е еволюирал, защото се е приспособявал към всякакви промени, ял е каквото има - плодове, зверове, научил се е да сади и отглежда растения - не само плодове ами жито, картофи, царевица.
129
2
 
4
 
! Отговори
От Учителят преди 4 години
,,..32. Първата стъпка към победата над смъртта е хората да престанат да се хранят с месо и да започнат да употребяват плодовете, които са естествената храна за човека.''
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мюсюлманиаци се съюзили с производителите на пилешко и рекетират народа,като му внасят свински грипове и чумове
127
9
 
7
 
! Отговори
Гери преди 4 години
Добре, че дойде демокрацията и хейтърите се изнесоха от България далече, далече. Глобалния свят няма нужда от тях. Колкото до свинското месо , на който му харесва си го хапва. Говеждото е много по канцерогенно , да не говорим за морските дарове дето бъкат от радиация. Да не говорим за отровените плодове и зеленчуци от кемтрейли и кво ли не. Все още има чисти места, едно от които е България. Дано се опази чиста.
126
5
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Диктатора Борисов, ще продължи да си купува гласове в гетата. Срам, позор и тъга! Докараха народа до пълно безхаберие, безверие и просешка тояга!Мъка!Сега зетя на Борисов ще му разцъфне бизнеса, нали внася месо от Америка. А ся..........

Спонсорирани публикации