Обвинения към САЩ: Ще отприщи ли глобалното затопляне ядрена катастрофа?

Маршаловите острови имат нужда от помощ, САЩ отказва
13 ное 2019 09:10, Нели Христова
68
Обвинения към САЩ: Ще отприщи ли глобалното затопляне ядрена катастрофа?
Снимки: Reuters

Маршаловите острови са напът да станат жертва на двете най-големи заплахи за човечеството – глобалното затопляне и радиоактивните отпадъци.

Под купола на остров Рунит се крият 3,1 милиона кубични фута (колкото 35 олимпийски басейна) радиоактивна почва и отпадъци, включително смъртоносни нива на плутоний. 

Още по темата
Между 1946 и 1958 година Маршаловите острови са площадка за ядрени тестове в разгара на Студената война.

Съединените американски щати взривяват там 67 атомни бомби, унищожавайки цели атоли, издълбавайки  кратери в плитките лагуни и гонейки стотици хора от домовете им. САЩ провели на островите и няколко биологични теста и изоставили близо 130 тона радиоактивна почва от тестовата площадка в Невада.

Всички тези опасни вещества те покрили с огромен купол.

Но сега този ковчег, който местните наричат "Гробницата", е изправен пред риск. Заради глобалното затопляне водите на Тихия океан подкопават островите. С всяка година те навлизат по-навътре и навътре в брега и заплашват "Гробницата" от срутване. Ако това се случи, тоновете радиоактивни отпадъци ще се разлеят в океана.
Осъзнавайки проблема, властите на Маршаловите острови веднага пишат до Вашингтон за помощ. Но САЩ отказват да се намесят. Според тях щом "Гробницата" се намира на Маршаловите острови, тя е тяхна отговорност.

"Чудя се как така купола е наш? Не го искаме. Не сме го построили. Боклукът вътре не е наш, техен е", казва Хилда Хейн, президент на Републиката на Маршаловите острови.

"САЩ са виновни за ядрените тестове тук, а техните емисии са допринесли повече за глобалното затопляне от тези на всяка друга страна", казва Майкъл Джерад, юрист в правната школа на Колумбийския университет.

Според данните на Los Angeles Times, около островите често срещани са измирането на корали и риби, болестите и епидемиите, а много от жителите им имигрират заради неясното бъдеще на родината им. Те също така получават достъп до документи, които разкриват, че американските власти не са споделили на своите колеги на островите, че ще изпратят там тези 130 тона радиоактивна почва.

Властите на Маршаловите острови са категорични, че Америка не поема пълна отговорност за паниката на нацията. САЩ не поемат отговорност и за екологичната катастрофа пред която са изправени островите. 
Според изследване, публикувано от Колумбийския университет тази година, замърсяването на някои части от атолите по-голямо от това в Чернобил и Фокушима.

Според документите, които  Los Angeles Times откриват, САЩ е трябвало да платят 2,3 милиарда долара компенсация, отсъдени от Ядрения трибунал. Но отказват и превеждат по сметката на колегите си от Маршаловите острови едва 4 милиона долара. По думите на Карън Стюарт, посланик на САЩ на атолите, близо 1 милиард долара са били преведени, а Америка не спира да компенсира държавите, засегнати от ядрените тестове.

На 1 март 1954 година САЩ детонира най-голямата ядрена бомба на островите с мощност 15 мегатона. Веднага след това радиоактивен дъжд вали върху жителите на Маршаловите острови.

"Нямаше и три години и жените на островите започнаха да раждат деца, които приличаха все по-малко на хора“, казва една от жителките на Маршаловите острови пред лидерите на САЩ десетилетия по-късно, за привлече тяхното внимание към проблемът. Родилните аномалии вече са толкова чести там, че хората имат различни думи с които да ги опишат, сред които са "дяволчета“, "деца медузи“, "гроздови бебета“ и "марлинс“.

До края на века ужасът е напът да се повтори. Всяка година нивото на морското равнище се покачва. Рано или късно, "Гробницата“ ще бъде поставена под такъв натиск, че ще се пропуква. Водата от прииждащият океан ще навлизе през пукнатините и ще завличе ядрените отпадъци обратно в морето.

Американските експерти отричат подобен развой на събитията. Според тях жителите на Маршаловите острови няма от какво да се притесняват.

"Не бихме могли да си представим, че Америка би взела такова решение, ако ролите бяха обърнати. Но някак най-богатата държава в света не може да намери политиката и волята да помогне на една бедна, малка държава, която пожертва много в името на американската сигурност. Властите в САЩ не пропускаха да отбележат, колко са важни тестовете за изхода от Студената вода, но пропуснаха да изразят своята благодарност към народа на Маршаловите острови“, казва ядреният историк Алекс Уеллерстейн.

Според кореспонденцията един от американските генерали категорично е заявил още при строежа на купола, че ако той някога падне, САЩ трябва да поеме пълната отговорност за възстановяването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 4 години
лично съм против американското не заради това ами заради амбициите и алчността за управление на Света! рано или късно според мен ще се случи всичко това което можете да видите в =WALL-E= (прекрасна анимация) и голяма вина ще имат пак хамериканците за краха на човечеството! жалко за Земята и нейните богатства и красота!!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 4 години
хората са зло, трябва да бъдат заличени от лицето на земята
53
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Иван преди 4 години
Ако краварите не дразнят Мечката,няма да има катастрофи.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето го истинското лице на щатите и то към приятели-идват у вас,..ат се на средата на стаята и си заминават,като им се обадиш да си изчистят ..ото, викат, а то е у вас значи си е ваш проблем
51
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 4 години
До АнонименПЕРИОДИТЕ НА ПОЛУРАЗПАДА СЕ ДВИЖАТ ОТ 100 ДО 1000 ГОДИНИ!!!
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радиоактивните елементи се разпадат до стабилни изотопи или до друг стабилен елемент и всичко приключва.
49
7
 
0
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Еко-мошениците подстрекават еко-глупаците да надигат глас...
48
5
 
2
 
! Отговори
Иванова преди 4 години
Майката Земя си има механизми за изчистване на природата от разни неправилни дейности. И разни недоучили да не се правят на интересни ами да вземат да се ограмотят . Има един филм по NGC - Земята без хората. Да го гледат тези всезнайковци и да си водят записки.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йелоустоун избухне ли, всичките загиваме, не само САЩ.
46
3
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Има просто решение-взривява се спящия вулкан Йелоустоун,в С.Америка настъпва ледникова епоха,климатът се охлажда,САЩ изчезват от световната сцена и всичко отива на мястото си.Е малко ще ни е мъчно за индианците,но те могат да бъдат евакуирани овреме,а после,когато континентът се опразни-върнати като законни собственици!Но всичко това няма да стане-Путин е добър човек...И 25% евреин.
45
1
 
3
 
! Отговори
258 преди 4 години
До Анонимен #10Ами хората с добро образование - имам предвид не само специалности, но и учебни заведения - напуснаха България. Така че ще приемаш, каквото ти се предлага. А да не говорим за коментиращите; някои се престарават да звучат в същия тон на полуграмотници, но няма нужда. Дори и да не имитират еднокнижниците, те също не блестят с граматика и правопис.
44
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Този Кико е гений, разпада ядра, но те пак си остават същите. Той да не е кръчмарски син. С една чаша тежка вода прави на 1 чаша тежка и 1 чаша лека вода.
43
6
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
При влизането на България в ЕС и НАТО, САЩ са дали обещание да я направят радиоактивна гробница на планетата, но както всичко американско и това се оказа помпан въздух.
42
25
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен Колкото Русия обезщети някого за Чернобил, толкова и САЩ ще платят.
41
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ РУБЛАДЖИИТЕ МНОО КОМПЕТЕНТНИ ПО ЯДРЕНИТЕ ТЕМИ!ТЕ ЗА ТВА ИМ ГРЪМНА ЧЕРНОБИЛ...
40
21
 
9
 
! Отговори
ДНЕС БГ преди 4 години
ОБИКНОВЕНО ОБВИНЯВАТ САЩ. ВИЖ, РУСИЯ НИКОГА НЕ ОБВИНЯВАТ...ЗАЩО ЛИ...
39
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кикоНе сериозно, ти четеш ли си глупостите? Хем се бил разпаднал, хем си останал същия, хем се разпада до безкрайност на радиоактивни изотопи. Няма такъв природен принцип с разпад на ядрото точно на половина - какво правим с елементите с нечетен брой протони? Няма разпаднал се изотоп, който да си остава същия и най-големия хит наполовина същия!?
38
2
 
7
 
! Отговори
кико преди 4 години
Времето на полуразпад на Pu 238 e 87.7 г. , на Pu 239 е 24 400 г., на Pu 242 е 330 000г.. Полуразпад означава точно , че половината се е разпаднал ( т.е. станал е друг изотоп , който също е радиоактивен) а половината си е останал същият.
37
3
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Смешно е как стигна до извода, че щом е полуразпад, значи точно половината ядро се разпадало. И урана е най-стабилния тежък химичен елемент, не случайно се среща широко в природата. Проблема е в доста по-нестабилни изотопи на тежки елементи като плутония, за който всъщност става въпрос.
36
6
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Няма абсолютно никаква разлика между изкуствена и естествена радиоактивност! В процеса на полуразпад не се разпада половината атомно ядро на изотопа и не преминават автоматично в стабилно състояние - изотопа се разпада и се получава друг изотоп на по-лек химичен елемент! Колкото по-дълъг е периода на полуразпад на даден изотоп, логично толкова по-слабо е радиоактивното лъчение. Изотоп който има период на разпад над няколко хиляди години е практически безопасен за човека! Не ти е ясна темата!

Спонсорирани публикации