Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Художникът признава, че е чел само първата книга
Обновена: 20 ное 2019 14:39 | 20 ное 2019 14:38, Нели Христова
110
Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Децата на 90-те отраснаха с Хари Потър, а историите за младият магьосник и до днес вълнуват дори и бъдещите поколения. За художника Любен Зидаров, който бе избран да нарисува кориците на българското издание на поредицата, това е само мода, която ще отмине.

Още по темата

"Хари Потър" не е гениално произведение, а е като всяка мода по света. За момента просто е популярно. А от екипа на Роулинг одобриха кориците ми", каза Зидаров пред "България Днес".

Той споделя, че е огорчен от негативната реакция срещу творбите му, но най-вече от определението "призрак от миналото".

Не са много държавите, които могат да се похвалят със собствени корици, украсили историята на Хари Потър. Но творбите на Зидаров вместо да подтикнат чувство на гордост, разпалиха скандал в и извън социалните мрежи. Повечето мнения за кориците бяха негативни. Намериха се и хора, които да защитят Зидаров и дори да го сравнят с неразбрания Пикасо.

Зидаров признава, че е чел само първата книга, въпреки че първоначално се твърдеше, че за срока от 1 година той е трябвало да прочете всички книги и да сътвори кориците. Времето е малко, но такива са изискванията лично на Роулинг.

"Четох, че непрекъснато ме критикуват, казва художникът. -  Нека спорят. Аз съм си свършил работата. Но повечето от хората само говорят, никакви анализи. Иначе съм чел само първата книга. Цялата поредица, която е от 4000 страници, няма как да прочета. Не разбирам защо някои са се разбеснели така, каква е причината? Не смятам, че трябва да гледаме само захаросаните илюстрации, които ги има по света. Но на мен едно ми е интересно - как така се активизираха изведнъж тези хора точно сега, като че ли за първи път нещо рисувам? Ами това съм аз. Така го правя. Като че ли става дума за някакво гениално произведение."

По думите на Зидаров, нормално е в едно демократично общество да има диалог за или против нещо.

"Няма народ от само от интелектуалци. Такъв не съществува. Но опасни са не простите хора, а полуинтелигенцията, тя е най-многобройна и най-агресивна. То не е само тук, по целия свят е така. Като прочетете историята колко писатели са били ругани, колко са неприети, после самото време по-късно ги приема. Как ли не ме нарекоха мен и защо е цялата тази работа", пита художникът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем откровено си мисля, че ако взема боички и се опитам да нарисувам каквато и да е рисунка, би изглеждала едно към едно с тези корици, тъй като способностите ми за рисуване останаха на ниво 4-ти клас изобразително изкуство.За съжаление художникът е подходил към книгата като към "детска книга", поради което е преценил, че детският стил на рисуване е подходящ.
2
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това отношение и отрицание към труда на някой е абсолютен български патент
1
20
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги Зидаров, още по-зле, че си рисувал корици на нещо, което не си чел, в което не си вникнал. Доста тъжно за теб и "изкуството", което "твориш". Ама нали по онова време така творяхте изкуство. И, повярвай, една съвременно произведение, като това, е доста по-стойностно от твоите комунистически грoзотии, загрозяващи всички соц книги с хубави приказки. Не си интересен, не си талант. Неслучайно няма кой да те оцени цял живот, освен членовете на БКП.

Спонсорирани публикации