С чуждо ЕГН на технически преглед, използват се изрядните шофьори

Правят го основно длъжници с мощни коли, които не са плащали налози с години
41
С чуждо ЕГН на технически преглед, използват се изрядните шофьори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председатели на комисии на пунктовете за техническа прегледи умишлено въвеждат грешни ЕГН-та на собствениците на автомобили, за да избегнат проверката в базата данни на финансовото министерство и на общините. При прегледа в пунктовете пишат данни на изрядни шофьори с платени данъци и така се избягва плащането им от задължените, призна зам.- изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Дамян Войновски, цитиран от "Монитор".

Вратичката в системата ще бъде ограничена с подобрения, платени с европейски средства. И в момента пунктовете са вързани с ДАИ, сканираните документи се изпращат към агенцията и протоколите се попълват автоматично. На ГТП-тата е дадена възможност ръчно да въвеждат данни за МПС-то и собственика им, ако няма връзка с интернет или при прегледа се предостави ксерокопие на големия талон на автомобила, който често е нечетим. Ползвателите на "вратичката" са основно длъжници с мощни автомобили, които не са плащали налози на общината с години. Има случаи данъците да са на по-голяма стойност от самите возила. Да се хванат подобни измами, е трудно в реално време, казва зам. изпълнителният директор на агенцията Дамян Войновски, защото на година се правят 2 млн. технически прегледа.

Ето защо срещу един милион лева агенцията въвежда подобрения и нови услуги в системите си. Всички данни за автомобила ще се извличат онлайн от архивите на МВР, а в пунктовете ще бъде ограничено попълването на още данни.

До края на годината при преглед вече няма да се носи полицата за "Гражданска отговорност", защото ще се извличат автоматично данни от Гаранционния фонд дали автомобилът е застрахован.

С технология вече бяха пресечени и опитите на изпитите по теория да се явяват с фалшиви лични карти с истински данни, но с подменена снимка. Чрез връзка с МВР няма как друг да се яви на изпита вместо изпитвания, защото в базата данни вече се сверяват снимките от личните, както и снимка на лицето, което се явява на препитването.
Една от новите електронни услуги на бившата ДАИ ще дава възможност подаване на заявления без електронен подпис. Чрез лицево разпознаване и приложение за телефон ще може да се подават заявления за явяване на изпит за придобиване на правоспособност, обясни Бойко Рановски, директор на ИА "Автомобилна администрация". Улеснения с нови услуги ще се ползват и от бизнесът.

Контролът по пътищата ще се облекчи за шофьорите на тежки камиони, а работата на даяджиите ще стане прозрачна. Държавата предприема нови действия за по-малко бюрокрация при проверките.

80 екипа на ИА "Автомобилна администрация" ще бъдат оборудвани с таблети, принтери и ПОС терминали. В реално време централното управление ще знае къде и какво проверяват екипите на 27-те административни звена на агенцията. Графикът на 160 служители ще се прави автоматично от софтуер без човешка намеса.

При проверка на пътя инспекторите електронно ще сверяват данните от документите на шофьора и камиона. При издаване на протокола ще се изпраща онлайн, а на чужденците ще се издава и хартиен вариант. В него на английски език ще бъде посочено нарушението, а плащането на глобата ще става на момента чрез ПОС терминал. Новите услуги за гражданите и бизнеса ще заработят до октомври догодина, обяви още Дамян Войновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: егншофьорипрегледколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
Драги ми .. Смехурко преди 4 години
2 милиона прегледа - огромна база данни - не могли да установяват измамите - един милион лева за подобрение на системата - от Европата ще усвоим едни пари. "Скуби, скуби, скуби петела", както казваше един приятел.
31
0
 
12
 
! Отговори
И аз... преди 4 години
...не разбрах как точно става шашмата, при положение, че се проверява автомобилът, а данните за собственика му са асоциирани към данните за колата...Нима е толкова трудно / ако някой въведе некоректно ЕГН на собственика/, системата просто да откаже валидност на прегледа?
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не случайно сме най-корумпираната държава в ЕС
29
6
 
12
 
! Отговори
Някакъв преди 4 години
*** е свикнал като го върнат от технически да тича в друго ГТП вместо да оправи колата в която вози семейството си.
28
2
 
28
 
! Отговори
НеКОЙ преди 4 години
Статията е пълна с НЕВЕРНИ факти !! При преглед, автомобила се проверява по регистрационен номер, а не по ЕГН. Шофьора, който управлява автомобила по време на прегледа не е нужно да е собственник и няма общо с данъка на МПС-то. А самия даннък винаги излиза дали е платен или не. Системата е направена така, че или те допуска до преглед или не.
27
8
 
15
 
! Отговори
SOLIDARNOST преди 4 години
Българите освен злобни, са и много прости. Кого лъжат по този начин ? Себе си прецакват тъпо и упорито вече поне 100 години. Нали като лъжеш държавата от която си част лъжеш себе си и всички останали граждани на същата тази държава и се получава взаимно прецакване и резултата се вижда - простотия на квадрат. По добре тарикатите да се гръмнат да не се мъчат.
26
6
 
3
 
! Отговори
алергичен с астма преди 4 години
На някои въздуха им е мръсен. В такъв случай аз не мога да дишам. Никак не съм сам, има много малки деца, които са алергични и правят различни и подобни реакции. Значи проблема с манипулиране на данните за газовете на ГТП ще се реши когато този от ДАИ или МТ, който е там дето се занимава с пунктовете за ГТП се нареди заедно с мен в белодробния диспансер. Вервайте ми: един пункт с измамник няма да остане на таз чаршия.
25
2
 
21
 
! Отговори
5555 преди 4 години
До АнонименНикаква корупция няма по пунктовете за ГТП. Там просто трябва да вземат едни пари и то точно толкова колкото е цената на прегледа. Ако не ги вземат те, то ще ги вземе друг от съседния пункт за ГТП.
24
5
 
0
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименПросто са му дали разпечатка от друга кола.
23
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всяка втора кола и бус пушат като за световно, но си минават спокойно през преглед."Пич, имам един съсед със Шкода, дето пуши - ама все едно си метнал димна граната. На шега го питам няма ли да отиде да я поправи, а ония вика "Ше я карам докато издъхне, че ремонта мноо скъп, после зимам ноа". 4 години бате, не издъхва. Засичаме се на ГТП-то, мерят му газовете. Рекох от интерес да видя стойностите. Шок. Два пъти по-ниски от моите, планински въздух. Не вярвам да е бутал под масата...
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Вратичката в системата ще бъде ограничена с подобрения, платени с европейски средства..."За к'во говорим?
21
1
 
18
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
... Те с чуждо ЕГН и "ЧУЖДА САМОЛИЧНОСТ" излизат на ринга да се бият в друга Държава и .... умират ..... И НИКОЙ нищо НЕ Е разбрал и НИКОЙ нищо НЕ знае !!! ...... Вие тук за някакви автомобили ми разправяте ..... Каквото й да ти говорят и да ти приказват в това подобие на "Държава" ..... в 95 процента от случаите става дума за ДАЛАВЕРА , от която НЯКОЙ или НЯКОИ да извадят яки кинти !!! .... Ако НЕ става дума за пари ... става дума за ... МНОГО ПАРИ !!!!!! ......
20
13
 
6
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
МИ АКО Е ФИРМЕН АВТОМОБИЛА ? ? ? ? ЗА КО МИЙ ЕГЕНЕ ВЕ ДЪРЖАВО ТЪПA? !
19
4
 
12
 
! Отговори
Мити Очите преди 4 години
Плащайте на държавата плебсове! Наркобосове като мен плащат само на полицаи и кметици. ПАЛЦИ ГОРЕ ЗА НАЙ-МУТРИТЕ!
18
10
 
27
 
! Отговори
ГТП преди 4 години
Пишете пълни глупости. Никога не се е проверявал данъка на колата по ЕГН, а по регистрационният номер на колата.
17
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради корупцията по тия пунктове всички ние дишаме мръсен въздух. Всяка втора кола и бус пушат като за световно, но си минават спокойно през преглед.
16
0
 
12
 
! Отговори
бЕГеНе преди 4 години
Като се продават чужди лични данни от години без последствия, така става.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Началниците и подначалниците в КАТажийниците и ДАЙджийниците са всеизвестни корумпета още от Живково време но никой не ги бута щото и те се отчитат на някой големец!
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата иска да ми провери колата дали е технически изправна. Ок, няма проблем нека я провери. Това е като катаджията като те спре на пътя и да ти иска пари за туй, че ти е проверил документите. Какво общо има дадено ЕГН със техническата изправност на даден автомобил и номера на колата узаконен от КАТ За да искат ЕГН туй значи, че не признават номера на колата който те са узаконили.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да искат пари те трябва да предлат нещо, тия пунктове за технически прегледи трябва да са абсолютно безплатни.

Спонсорирани публикации