Такса от 1 лев за деца при личния? От БЛС: Не всеки болен е такъв!

С таксата ще се бори свръхдостъпността до лекарски услуги
24 ное 2019 10:37,
91
Такса от 1 лев за деца при личния? От БЛС: Не всеки болен е такъв!
Снимка: Pixabay

След като Лекарския съюз предложи деца и пенсионери да плащат по 1 лев за преглед при личния лекар, зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов заяви, че потребителска такса е въведена в почти всички европейски държави.

"Нейната задача е да финансира съответното лечебно заведение и да се преустанови свръхдостъпността. Не всеки, който си мисли, че е болен, е такъв”, отсече Брънзалов пред Нова тв.

Още по темата

Според председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев българското здравеопазване не е достатъчно достъпно. 

"Броят на лекарите по цял свят тепърва ще намалява. Медиците полагат всички усилия, за да спасят някого, но не винаги имат условията това да се случва по най-добрия утвърден световен начин", обясни той.

"Вероятно никога няма да се установи какво точно се е случило с починалото 3-годишно дете.Няма електронна система, която да отчита кога е направено дадено изследване или процедура”, поясни Хасърджиев.

"Не се учудвам, че анестезиолозите от педиатрията, в която почина 3-годишно дете са напуснали. Този натиск, който се упражнява върху лекарското съсловие, оказа влияние. Не съм съгласен с д-р Хасърджиев. Смятам, че България е на първо място по достъп до медицинска помощ в целия ЕС. В някои държави се чака с месеци за преглед”, каза още Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
Марияна Стоянова преди 4 години
Да искате всички такси и заплащане да са като в чужбина,но заплащането там не е като тук. На една майка се полага само 380лв. майчинство на месец. Ами като си плати ток,вода и такса на детето в градината колко мислите ще и останат до другия месец. Ами на един пенсионер ,който взема по 150лв. Мин. Пенсия заради болест или смърт на съпруг. Колко ще са му нужни за да оцелее в България за цял месец и да му останат до следващия месец. А колко взема един депутат месечно,много нали .
82
0
 
4
 
! Отговори
Марияна Стоянова преди 4 години
И след това десетдневно лечение питам защо по дяволите ни е толкова объркана системата! Колко време ще си прехвърлят отговорността един на друг. Затова и за починалото дете няма да има виновни!! А едно време нямаше лекари само един фелдшер и той лекуваше всичко и всички без ограничение и бяхме много добре ,дори без нито един смъртен случай. А сега какво плащаш си и те разиграват от болница в болница от лекар на лекар,кой от кой по компетентен.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе точно пък от децата ще вземат един лев. И как ще се финансира съответното лечебно заведение,като влязат парите в нечий джоб ли?!?. Моята дъщеря беше болна дадоха ни направление за педиатър уж започна лечение,но се стигна до болница. Да съгласна съм,че може да се случи така,но заради обърканата ни здравна система личният ми лекар не може да окаже медицинска помощ на детето защото е под 18г.,а е само на 1г.7м.. И така втори път в болница само за десет дни
80
0
 
2
 
! Отговори
me преди 4 години
Свръхдостъпност до лекарски услуги... Оставете го това да постои в ума ви за момент...Свръхдостъпност... до лекарски услуги... в България...
79
3
 
13
 
! Отговори
Човек преди 4 години
А ромите ще плащат ли??? Как мислите???Колкото плащат в градския транспорт, ток, вода, данъци и т.н.т.Пак ще обират работещите и пенсионерите.Тази държава е пълна с гении на простотията.
78
1
 
9
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"Не всеки, който си мисли, че е болен, е такъвДа бе! Всяка зима ходя по 20 пъти до личната, само да взема извинителна бележка за детето си, защото е имало кашлица и сополи и е седяло 2-3 дни в къщи, а в градините ни ги искат. Добре, че нашата лична е пич и не ме кара да й го водя за преглед. Иначе да -детската ми мечта е да си зарежа работата и ангажиментите или почивката и да ходя да вися пред кабинети на лекари, особено в студени дни и когато вали
77
1
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Какво по дяволите означава да се преустанови свръх-достъпността? Нима всеки гражданин няма право на медицинско обслужване? Що за финансов фашизъм е това? Да предположим, че човек някак си е останал без пари - просто не разполага в момента, в който има нужда от здравна помощ.. Кво правим? Значи аз ако реша да се преструвам на болен 1 лев ще ме спре!? То бива кpетения, ама това е просто върха!
76
2
 
4
 
! Отговори
Честит празник преди 4 години
Бройката намалява на лекари но изкуствения интелект се развива и скоро ще ги замества в много дейности.. Вече има в хирургия.. Скоро и в други области.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С месеци се чака ако е нещо маловажно, ако е спешно реагират веднага, ако си с болка зъболекарят няма да те остави и ще те приеме, спешната медицина също реагира веднага. Хеликоптера е нещо, което е нормално за транспортиране при спешни състояния. Хайде да не убеждаваме колко е лошо по света. За условия, качество, технологии е несравнимо. Пот. такса няма в Германия.
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Призовавам НАП, да започне облагане на тия безотчетни левчета,които потъват в наистина бездънните лекарски джобове!
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да има за премиера Борисов, да пътува със самолета с джипа да има за него!
72
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ама то тук 1 левче, там 2 и накрая само за Бойко бачкаме три мандата !
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошите новини следват една след друга! Ненаситната система ни убива! Първо - разболяваш се и първия ден оставаш без пари, защото заплатата ни е мнооого голяма и добросъвестно сме си платили осигуровките. Набеждават те дори че си мошеник, за да ти вземат! Второ, дете на 3 годинки е мъртво, защото в София не се е намерил лекар и болница, да се погрижат за него. В София! Трето, и децата ще ги таксуват при личния лекар, защото медицината ни е качествена и прекалено достъпна (виж 2.)?! Докога?
70
4
 
12
 
! Отговори
Бургаски преди 4 години
На лекарите убийци на Вас и Вашите деца, такси трябват.
69
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се подигравайте бе, бръснене с подстригване струва 15 лева!
68
2
 
15
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Заплата 57 хил лв за жената, инв. пенсия 700 лв за тъщата, за мен 1 лв. от детенце не стигат.
67
1
 
26
 
! Отговори
4479 преди 4 години
Аргументите за тази мярка е тъпоумни - симулантът плаща много повече на личния лекар и останалите по веригата. Майка ми е на 90 гдини и винаги плаща на личния си лекар - досега не й е върнал пари. Цялата здравна система обслужва симуланти, корумпирани медици и служители и източва касата. Истински болният осигурен пациент плаща за всичко и не получава лечение.
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо държавата трябва да им осигурява средства със закон? Минават на свободна практика и слагат цени за прегледи каквито сметнат за добри!
65
7
 
2
 
! Отговори
Пра'илно преди 4 години
Kaто илиминирате (свръх)достъпността до лекарски усуги, ще нулирате възможността лекарите да убиват деца. Така няма да бъде хулено и натискано съсловието.
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таксата ще се плаща ли за всяка объркана рецепта и код на направление? Тогава брънзалов ще захлеби, тоя човек за 10+ години не е изписал една рецепта да е приета без възражения

Спонсорирани публикации