Как ни манипулират психологически на Черния петък?

Три теста разкриват какво кара хората да купуват повече
25 ное 2019 19:15, Нели Христова
25
Как ни манипулират психологически на Черния петък?
Снимки: Reuters

Черният петък наближава, но знаем ли как магазините ни манипулират да купуваме все повече и повече? Три теста в лабораторията на университета в Бангор разкриват как търговците ни примамват.

Тест 1 – Марки и импулс

Тестът е прост – на екран се изреждат последователно различни марки. Участникът в него кликва всеки път, когато види позната марка. Това, което експертите се опитват да докажат е, че потребителите трудно успяват да се контролират, ако пред очите им се появи нещо познато.

"Когато влезем в магазина и една марка ни е позната, вероятността да извършим действие, дори и само да я вземем в ръце, е огромна. В главата ни се случва конфликт, но рационалното ни мислене просто не побеждава“, обяснява доктор Карълайн Боуман от университета в Бангор пред BBC. .

Тест 2 – Пресмятане на намаленията

Изследователите са много заинтересовани от това, какво се случва в главата на един потребител, когато той обработва информацията за някоя специална оферта. Затова те подлагат участниците в изследването на скенер и надникват в мозъка им, докато пред тях се появяват различни оферти.

"Колкото по-сложна става офертата, толкова по-малка става мозъчната активност. Тоест, рационалната част от мозъка ни се изключва“, обяснява Боуман. Това означава, че сме по-склонни да направим импулсен, отколкото рационален избор.

"Тази маркетинг стратегия е много умна. Използва се най-вече за да накара хората да купуват повече от един продукт“, допълва експертът.

Тест 3 – Марка и цена

В този тест участникът избира група от карти с различни марки и цени. В повечето случаи потребителят избира групата, в която е любимата му марка и рядко променя избора си, въпреки че цената може да е една идея по-висока. По думите на Боуман, обръщаме повече внимание на подобни оферти онлайн, тъй като в уеб пространството пазаруваме в доста по-различни времеви диапазони, най-вече вечер, когато мозъците ни са уморени.

За да не бъдем манипулирани психологически, експертите съветват да си дадем малко време за почивка и време да помислим. Да сме наясно, че големите марки могат да си играят игрички и да не се страхуваме да използваме калкулатор, за да помогнем на мозъчната си дейност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Ставри преди 4 години
Важното е като отмине ч.петък, после да провериш цената в сайта и да се успокоиш, че са я качили обратно.Ако не са следват драми:"Еее, пак се пре#бах!""Пфуу, в понеделник как ще ми се смеят колегите!""Трябваше от чужбина, тук всичко е измама.""И ся какво ще го правя това? По-добре да бях ..."
15
1
 
5
 
! Отговори
ка питал преди 4 години
Черния петък и подобни промоции са измислени в щати още преди много години с цел да се продаде залежала стока за по малко пари и да се изчистят складовете за да се зареди нова ...икономика и потребление търсене предлагане това е всичко
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това много ме засяга, понеже пазарувам главно онлайн и са се насъбрали доста неща преди Коледа! От марки почти не се влияя, освен само когато се купува телевизор, телефон или бяла техника. Онлайн сайтовете.у нас много завишават цената на стоките в сравнение с оригиналната , особено на Ровус парочистачките и уредите на сайта на Делимано, които ги рекламират по Тв шоп. А повечето са произведени в Китай. Сега за black friday се правят, че ги намалят , но това е реалната им цена! Например уредът за почистване с нанопара е цели 200 лв, а реално не трябва да е повече от 100!!
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Бре ти си бил голям хвалипръцко! Браво че си купуваш стоки от чужбина явно мама или татко са с дебели портфейли. Или греша? Но както и да е, само така може човек да начесва крастата си. Само че повечето хора не могат да го направят. Затова твоята изцепка тук е ужасно неуместна.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не ме вълнува черния петък. Подобни измишльотини по никакъв начин не могат да ме зарибят. Намаления - глупости. Ако ги има то в повечето случаи не е за действително добри стоки а за *** който не е могъл да бъде продаден. Винаги е било така. На това се крепи търговията, нали така?
11
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Аз си купих 1TB SSD за 140лв. и съм доволен. Но като цяло отново нямаше почти никакви намаления.
10
10
 
7
 
! Отговори
13 преди 4 години
Всичко поръчвам от чужбина и така ми е по-евтино и качествено. От Европа. Много по-висококачествени стоки на половин цена в сравенение с тук. Т.е. поне двойно качество, на половин цена, 4 пъти поне е по-добре да поръчаш от Европа отколкото да отидеш при *** цървула да те излъже, ден година храни. Ако можеше и храната щях да си поръчвам, *** не могат да правят и храна даже.
9
2
 
20
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Докато има ***, ще има и касапи......
8
13
 
5
 
! Отговори
хехе преди 4 години
егаси цънцарите сте ...1ния си дебнел 3 месеца нужните продукти и чакал Ч Петък другият 3 продукта на супер цена пък аз си имам пари и се оставям да ме манипулират търговците бе ! кво ми пука кво да ги правя тея пари харча ги тва е !
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм се чудел, как масата по магизините не се усеща, че я мамят с поне 10% отгоре, когато има намаление с 25%. Пазарува се редовно, не пред празници. Пред празници цените винаги са надути. Намаление от 18 на 12 лв, но иначе си трува 10 ... :-) И по супермаркетите често има такива "намаления" :-)
6
3
 
18
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Винаги се подготвям поне 3 месеца с избора продукти (техника) които ще купувам и знам какви са им цените и съответно дали наистина е намалена. Проблемът е че за *** е *** и гледа само табелата, на която пише колко % отстъпката. Масово хора биват лъгани за намаления при облеклото. Там са големите измами.
5
6
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
RTX 2070 искаш да кажеш. Дори знам коя машина визираш- действително беше много изгодна. Но аз имам Scar II с 1070 и не смятам да ъпгрейдвам тази година. Вероятно догодина. Именно миналата година го взех горещ горещ, но на Cyber Monday. Беше си попадение откъм цена. Тази година чакам да видя някое 2TB SSD на добра цена. И аз, като теб, имам солидна заплата, но винаги техниката гледам откъде да я купя по-изгодно- Amazon, Ebay, Edigital, Emag- следя всичко.
4
3
 
38
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 4 години
Голямата изненада за празника ще бъде цената на втечнената газ, която Бойко договаря в момента :))В "белите" страни се готвят за Коледа, а в България за оцеляването.Да Ви е честито!!!... F 35, газ и нови фрегати... засега
3
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек с петцифрена заплата съм, но винаги гледам да си купя техника на изгодна цена. Винаги следя цените на всичко и знам кое намаление е реално и кое- не. Например, този Black Friday търсих лаптоп с GTX 2070. Ами купих си такъв точно 1000лв. под текущата пазарна цена. Взех го на цена по-ниска от най-ниската в Amazon, newegg и сайта на самия производител. Реални намаления има, въпросът е да се отсеят. А хората не умеят- ниска им е интернет културата. Не знаят кое е изгодно и кое- не.
2
1
 
21
 
! Отговори
Sa преди 4 години
Само овце се манипулират-купуваш, защото имаш нужда, а не защото е малко по-евтино и другите овце пазарят в несвяст!
1
14
 
32
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 4 години
Черен петък, Хелоуин, Нов Световен Ред, Либерастия и Толерасстия - всичката гадория идва от задокеанската империя на злото.

Спонсорирани публикации