Престрелки, бомби, кръв: Това не е Багдад, а Малмьо

Престъпността е в невиждани мащаби в шведския град
27 ное 2019 20:00, Елка Василева
160
Престрелки, бомби, кръв: Това не е Багдад, а Малмьо
Снимка: архив, Reuters

Дълго време Швеция бе смятана за пример за мирна и спокойна държава. Но в третия по големина град Малмьо престъпността е придобила невиждани размери. Редовно в града избухват престрелки и бомби. Какво се случва там?

На моменти изглежда, че Малмьо има повече общо с Багдад, отколкото с други европейски градове. От началото на годината общо 29 бомбени експлозии разтърсиха този шведски град с 317 хиляди души население, регистрирани са и 50 престрелки до края на октомври, по данни на полицията. Удивителен е фактът, че това се случва в страна, в която придобиването на законно оръжие е изключително трудно, пише Дойче веле.

Малмьо е бивш индустриален град, известен с корабостроенето си, който се преобразява значително след откриването през 2000 година на моста Йоресунд, свързващ го с датската столица Копенхаген. Със своя университет, привличащ студенти от цял свят, както и с редица водещи компании, като например гигантите в света на компютърните игри Massive и King, третият по големина шведски град се превърна в център на науката и иновациите. Освен това Малмьо е най-интернационалният град в Швеция: почти всеки трети от неговите жители е с мигрантски корени.

Когато убиват деца

Жителите на Малмьо са свикнали с криминалната хроника - почти не минава ден без съобщение за извършено някакво престъпление. Миналата седмица държавната телевизия SVT съобщи, че членове на местна банда са принудили собственик на магазин за хранителни стоки да им позволи да съхранява наркотици в негов склад в центъра на града. Полицията се опитва да овладее насилието, което се свързва главно с организирани групи, занимаващи се с наркотици.

Още по темата

В началото на ноември при престрелка пред една пицария беше убито 15-годишно момче, а друго постъпи в болница с наранявания. След този инцидент към полицията беше създадена специална оперативна група за превенция на насилието.

Местният криминален репортер Федерико Морено коментира така действията на властите: "Време беше да се направи нещо. Трябва да реагираме, когато убиват деца. Важно е полицията, както и държавата да реагират адекватно и да изпратят ясен сигнал", казва той.

Нерядко насилието взема и невинни жертви, какъвто е например случаят с 31-годишната лекарка Каролин Хаким. Жената беше застреляна посред бял ден на улицата с бебе на ръце. 

Петра Мец, която преподава шведски език за възрастни имигранти в проблемния квартал Фоси, е загрижена за случващото се в нейния град. Тя признава, че се страхува да се прибира след работа сама по тъмно, но най-много се притеснява за трите си деца на възраст от 13 до 18 години - особено след като през юни 2018 г. трима младежи бяха убити при стрелба в едно интернет кафе. “Ако се беше случило само месец по-рано, може би там щеше да седи и синът ми“, казва Мец, чието най-голямо дете преди прекарвало доста време във въпросното кафене.

Много хора обмислят да напуснат града

Мец обмисляла дали да не се преместят да живеят на друго място, но си дала сметка за жертвата, която ще трябва да направят децата ѝ - да се разделят с приятелите си, училището и т.н. "Отказах се. Реших, че децата ми скоро ще заминат да учат на друго място", споделя тя. Но немалко нейни приятели с по-малки деца обмислят сериозно да напуснат Малмьо.

"Обичам Малмьо", казва Морено, който няма намерение да се мести на друго място - въпреки заплахите, които получава заради репортажите си за престъпността. Той казва, че в Мексико е видял как тероризирани от наркокартелите хора успяват въпреки всичко да се справят. Но всичко това ни се отразява, добавя той. "Говорил съм с хора, които признават, че си разменят стаите, за да не пострадат децата им в случай, че избухне бомба“.  

Като цяло престъпността намалява

Статистиката отчита спад на престъпността в Малмьо спрямо 2017 г., когато в града са били регистрирани общо 58 бомбени експлозии и 81 престрелки. Но ще отнеме време преди градът да изчисти лошата си репутация на място с висока престъпност.

"В някакъв смисъл Малмьо е катастрофа", казва Морено. Но Малмьо е също така и много красив и оживен град, който наистина е различен от другите шведски градове - в положителния смисъл на това понятие, убеден е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Градът Малемио,тероризиран от подч.наречен май-мун,само толерантност ама с другата срана
117
1
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
-Каква е границата между хората и животните?-Средиземно море!
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Брейвик не изби ли 71 бели деца"Те бяха комунисто-либерасти. Това не са хора.
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
116, благодарим ти за кашерните новини от Швеция. Но и други сме ходили там. Пък и да и кажа то има едно ниво на интелект, над което разбираш, че ако нещо лошо става в обществото ти, не каниш още лошо, защото в София било по-лошо. Щото това словоблудство е за замазване на положението и омекотяване на удара. При това шведската полиция е известна с доста случаи, в които прикрива престъпления. Даже кани на халална пица различни кланове. Да поговори с тях. Щото не може да ги арестува. Не е халално.
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от организациите, които докарва такива през Средиземно море се нарича Isra Aid. Кой да очаква, че кашерниците ще мразят хилядолетия белите хора, че ще пишат в Талмуда си, че са кучета и двуноги животни. В този ред не наблюдения е напълно нормално да развържат кесиите и да ускорят процеса на избиване на гоите като пратят насам най-доброто от животинския свят в Близкия Изток и Африка.
113
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изпуснахте че тези членове на банди са всички Негрюги.и чер'нилки събирани от цяла Северна Африка и пратени тук в Европа с цел да колят иубиват и изнасилват бели жени вие продажни и глобалистки журналистически плъхoве.
112
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като допълнение само ще напиша, че убийствата в Швеция на глава от населението са много по-малко от тези в България. За това как работят държавни институции, болници и училища няма какво да пиша изобщо. Да, аз печеля парите си в София, но съм избрал семейството ми да живее в Стокхолм заради спокойствието и сигурността и ми е смешно как се коментира ситуацията тук в страна, която е залята от корупция и се управлява от мафията.
111
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз живея в Швеция, в един от богатите квартали, но без проблем понякога се ражхождам из така наречените гета или проблемни райони. В София обаче не бих го направил в *** махали, които са наистина гета. Банди занимаващи се с наркотици воюват помежду си, да, но положението не е чак толкова страшно, колкото се опитват да го представят тук. Нито убийствата са повече от тези у нас на глава от населението. Да не говорим пък за жертвите по пътищата.
110
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-страховита в Швеция е албанската мафия.
109
2
 
24
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Глобализацията в която ни натикаха управляващите е като каца с мед . Голяма каца с мед в която са добавени няколко лъжици катран ... 2-3 чашки камилска уриина ... половин бутилка Ром ... няклоко лъжици арабски пилаф ... и всичко това е старателно разбъркано. Да ни е сладко.
108
1
 
36
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Мюсюлмьо Швеция...
107
1
 
25
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
До ШведКато българин, живял в Швеция ви казвам, че е точно така!
106
1
 
30
 
! Отговори
ХъшЛАКа преди 4 години
За решаването на "проблемна та ситуация" не се иска ни много акъл, ни много време: забранява идеологически близнак на нацизма - ислямофашизма. Толкоз!
105
18
 
4
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До Додоживея в страна в която работи прекрасно добрепроблема при шведите е че им се случи огромна промяна прекалено бързо и не успяха да си пренастроят институциите за създадлата се проблемна ситуация
104
3
 
9
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 99не е вярно лично ванга ми каза че босфора ще е наш преди ердо а се оттегли
103
4
 
17
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
едва ли е проблем за викингите да се справят със ситуацията въпросът е защо все още не са го направили?
102
2
 
43
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Поредното доказателство, че мултирасовия мултикултурализъм не работи.
101
0
 
23
 
! Отговори
Ь преди 4 години
Да не пропускаме факта, че няма граница между Малмьо и Копенхаген, а то там и към европа от където идва контрабандата на оръжие и дрога.
100
14
 
11
 
! Отговори
Еколог с голем джип преди 4 години
Камили ще пият от Дунава-Глобалното затопляне....
99
4
 
74
 
! Отговори
Швед преди 4 години
Като Българин, който живее в Швеция ви казвам, че нещата стават по-зле с всяка изминала година. Откакво падна комунизма и стената, която всъшност пазеше всички скандинавски държави, тука се е напълнило с *** от цял свят. Търсачи на лесният живот, които натоварват социалната система. Въпрос на време е социалната система да рухне, всяка година дупките, които трябва да се пълнят в бюджета стават по-големи и по-големи. Да живее деморкация и либерастията...

Спонсорирани публикации