Гоар Вартанян – жената спасила Чърчил, Сталин и Рузвелт от нацистите

Разузнавачката почина в понеделник на 93 години
28 ное 2019 07:10, Нели Христова
54
Гоар Вартанян – жената спасила Чърчил, Сталин и Рузвелт от нацистите
Снимка: ТАСС

Кремъл отдаде вчера почит на дългогодишната съветска разузнавачка Гоар Вартанян, за която се твърди, че е помогнала за осуетяването на нацистки заговор за убийството на Уинстън Чърчил, Йосиф Сталин и Франклин Рузвелт, като подчерта, че нейната кариера може да е променила хода на историята, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Вартанян почина в понеделник на 93 години. В продължение на десетилетия тя е била агент под прикритие и се твърди, че тя е помогнала за провала на план, подкрепян от Адолф Хитлер за убийството на съюзническите лидери по време на тяхната първа конференция на "Голямата тройка" в Техеран през 1943 г.

Родената в Армения Вартанян, се е преместила в Иран през 30-те години, където на 16 години се е присъединила към антифашистка група, оглавена от нейния бъдещ съпруг Кеворк Вартанян, която е била натоварена с мисията да се грижи за сигурността по време на конференцията през Втората световна война. Групата, която е разкрила над 400 нацистки агенти в Иран, идентифицирала група от нацистки убийци, отправили се към мястото на конференцията и ги арестувала. Така заговорът за ликвидирането на тримата съюзнически лидери се провалил.

"Без Гоар Вартанян и нейният съпруг Кеворк историята на нашия свят можеше да бъде различна. Това бяха хора, оставили следа в историята на човечеството", каза днес Песков.

Гоар и съпругът й са работили като шпионски агенти под прикритие в редица страни от 1956 г. до 1986 г. След това Гоар се пенсионирала и започнала да подготвя бъдещи агенти, уточнява Службата за външно разузнаване.
Президентът на Русия Владимир Путин, който също е работил в КГБ и е бил на мисия в Източна Германия през Студената война, изрази днес съболезнования към близките на Гоар. "Путин познаваше много добре Гоар и нейния съпруг. Гоар посети Кремъл и Путин беше гост на Гоар", каза Песков.

Кеворк Вартанян, който получил званието герой на СССР, почина през 2012 г. на 87 години и на погребението му присъства Путин.

Кодовите имена на Гоар и на Кеворк са били Анита и Анри.

Ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин припомни днес, че заедно Гоар и Кеворк са били една от най-красивите, чаровни и в същото време продуктивни двойки сред разузнавателните агенти под прикритие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
1
 
! Отговори
Expose The Nose преди 4 години
До някоймалките шапчици са царе на лъжите, та това не би трябвало да те учудва ни най-малко. те излъгаха света, че Адолф Хитлер е изпепелил 6 милиона oт тях във помещенията за химическо чистене и обезпаразитяване с Циклон Бе на дрехи, та за един атентат няма да излъжат!
40
5
 
10
 
! Отговори
Ицхак Шломович преди 4 години
Гоим, много нещо взехте да надигате глава! Арменка е жената! Също така: Луканов е българин, арменския геноцид е поръчан от турци, атаките от 11.09.01 бяха извършени от мюсулмани - терористи работещи за Садам (затова го махнахме), Новия Световен Ред е измислица и не съществува, а евреите са миролюбив, добър народ, винаги посрещан с любов навсякъде по света! А, и Демокрацията е прекрасна, а педофилията и содомизма са просто различна форма на сексуалност. Аи веи гоим!
39
5
 
11
 
! Отговори
Додо преди 4 години
С този нос трудно ще мине дори и за арменка.
38
2
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Браво! Бях чел за още един арменец съветски шпионин. Не знам дали не е бил мъжа й. Но май беше друг. Но май е шпионирал Запада, а не Германия. Явно им се отдава този занаят.
37
3
 
7
 
! Отговори
Х преди 4 години
Като чета глупавите и ***,лишени дори от минимум познание коментари се убеждавам как за тридесетина години голяма част от хората се опростачиха и се превърнаха в ***
36
10
 
7
 
! Отговори
до чичо преди 4 години
Чиче, изглежда не знаеш кои са хамелионите сред човешката раса, народа без корени, вечните скитници и търговци. Някои се пишат арменци, други турци, трети Българи, но важното е коя религия изповядват, защото такива като теб на веремето и Луканов са го мислели за Българин, а то какво излезна... По носа ще ги познаете.
35
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чърчил е най-големия масов убиец. Сталина пасти да яде пред него.
34
7
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Па, евреи са в основата дълбок саботаж в тила на националните държави и в основата на инженирането на бъдещите конфликти, които ние, получаваме, наготово, на тепсия, бъдещите поколения и се чудим откъде ни е дошло. И тук виждаме типичното еврейско законспириране, кукувичата тактика, имплантиране в плътта на други народи и действие чрез тях към трети.
33
1
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 19 (По)Не става въпрос за надхитряване. Въпросът е, че Абверът не е бил достатъчно лоялен на ефрейтора, и много евреи са били агенти на Абвера.Та това, че ефрейторът е бил заблуден всъщност е вярно, самият той е бил съгласен да вербуват евреи за агенти, като си е мислел че отиват на вражеска територия където рискуват да бъдат разкрити и убити. Само че става обратното - щом напускат Германия, те веднага се предават и така се спасяват - никой не ги е закачал.
32
14
 
11
 
! Отговори
някой преди 4 години
Глyпocти. Руски измишльoтини.Няма такъв план.За това е свидетелствал лично Ото Скорцени.А той е бил американски и израелски агент.Така че явно казва истината.След конференцията, Мoлoтoв си е признал пред Хариман, американския посланик в СССР, че нямал сведения за такъв заговор за убийството на Сталин, Рузвелт и Чърчил, въпреки че са арестували няколко германски шпиони в Техеран.
31
2
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Чак света не са спасили *** поне евреите
30
1
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До до дядо йоцо гледаНе съм казал че не се иска акъл.
29
0
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Гърците много добре знаят кой ще ги спасява ако се наложи пак, питай ги и не е Нато, те Затва така посрещат американски президент като иде, мъчат се да го запалят ха, ха, ха
28
0
 
11
 
! Отговори
до дядо йоцо гледа преди 4 години
Е, щом за пилот според тебе не се иска акъл...Хайде със здраве!
27
3
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До До 23За пилот се изисква рефлекс - трябва да си млад, за шпионин - акъл, трябва да си зрял. Това са различни професии.
26
4
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До ЧИЧОВ тази реч, Гьобелс цитираше болшевишкият начин за управление на народите. Гьобелс греши. Този начин на управление на народите идва още от времето на Петър Велики.
25
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мали русофилите ни сега ще има да се плюнчат пак
24
1
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Що бе? К,во се чудиш? На колко години е Ерик Хартман когато започва да лети, и на колко години е когато става инструктор по бемоторен пилотаж? Времената са били други. А тези двама тийнейджъри, както ги наричаш не са били сами. Това внушава този материал, поднесен по такъв начин. Иначе, в операцията по неутрализиране на немските агенти в Техеран са участвали едни от най-опитните подготвени и безпощадни кадри на СМЕРШ!
23
9
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Една арменска история за спасяването на света
22
1
 
17
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Някои неща не се купуват с пари, нито се правят за пари, затова има и грешки, но има и велики дела и те остават в историята, дори времето не може да ги заличи, напротив

Спонсорирани публикации