Най-замърсените води: Може ли Черно море да бъде спасено?

Дори на 400 км от брега учените откриват следи от лекарства и кофеин
Обновена: 28 ное 2019 22:15 | 28 ное 2019 22:10, Нели Христова
41
Най-замърсените води: Може ли Черно море да бъде спасено?
Снимки: Reuters

В югоизточната част на Европа се намира море, което в продължение на десетилетия служи като боклукчийско кошче на региона. Там са се изхвърляли аграрни и индустриални отпадъци, тонове пластмаса. Днес Черно море е най-мръсното море в Европа. Но може ли да бъде спасено?

Сметището на град Батуми в Грузия се намира само на 300-400 метра от Черно море. Малка река минава край него. Боклукът пада в нея, а водите й го откарват директно в морето. Всъщност, реките са най-големият източник на замърсяване на Черно море.

"Вече имаме притеснителни доказателства, че морският боклук, който се измерва в брой на плаващите предмети за квадратен километър, е почти двойно количество в сравнение с този в Средиземно море", казва Ярослав Слободник, участник в проект за почивстване на морето, пред BBC.

"Погледнете тук! Днепър цъфти! Това е резултат от фосфатите във водата", казва местен украинец. Торовете и аграрните отпадъци, изхвърляни от Украйна в Днепър, карат водораслите в реката да цъфтят. Те отнемат кислорода от нея и убиват останалите живи организми. Разбира се, след като торовете се изхвърлят в реката, тя ги отнася към Черно море.

"Черно море позеленя. Не се препоръчва да плувате в него“, това са  предупрежденията, които валят от новинарските емисии в Украйна. Хората в Одеса са предупредени да не плуват през по-голямата част от това лято.

"Водата на почти всички плажове не отговаря на стандартите за чистота“, казва Елена Варетская от лабораторията на Здравното министерство в Одеса. Но повечето хора подминават препоръката и все пак се потапят в хладните води на Черно море. Според тях предупрежденията са глупости. Замърсяване няма.

Но учените, които обикалят из Черно море със своите кораби и изследват водата, казват друго. Те използват уреди, които взимат проби от различна дълбочина, а сензорите измерват солеността, температурата и кислорода във водата.

"Притеснително е завишеното ниво на химикали във водата. Не очакваш такова нещо в морето, на 400 километра от брега. Хората си казват, че всичко е наред, това е просто вода, не съм аз. Но после открихме химикали във флората и фауната, в мидите, в рибата. А тях хората ядат в ресторантите по целия свят", обясняват експертите. В пробите, взети от дъното на морето, са открити микропластмаси. Цели региони от Черно море са обявени за мъртви, тъй като там не могат да живеят организми.

"Това означава, че замърсяването не е само на повърхността. То вече е дълбоко в екосистемата“, казва Виктор Коморин, морски изследовател. Пробите откриват още кофеин, лекарства и забранени наркотици.

"Най-голямата опасност идва от антибиотиците. Проблемът е, че бактериите, които също са тук, могат да станат резистентни към тези антибиотици. Лекарствата вече няма да работят. А проблемът е много сериозен. Хората вече умират от това“, казва Петър Осуалд от института по околна среда в Словакия. 

Дунав е най-голямата и също най-замърсената река в Европа. Тя изминава близо 3000 километра, преди да се влее в Черно море. Но Дунав е и източник на надежда, тъй като в последните години тя е обект на голяма акция по почистване. А мерките, изглежда, работят. Европейският съюз харчи милиарди евро за пречиствателни станции край Дунав.

"Преди тези съоръжения да бъдат построени, повече от половината мръсна вода отиваше директно в реката“, обяснява Габор Ленгуел, един от работниците в пречиствателната станция край Будапеща. Вече около 90 – 95% от водата се пречиства напълно и се третира с химикали, преди да бъде пусната в Дунав.

А основен фактор за спасяването на Черно море е съхраняването на червената трева, наречена филофора. Някога тя е била в изобилие. Но вече не е. Сега учените търсят доказателства, че филофората се завръща.

"Изглежда, че морето започва да става по-здраво и в сравнение с предходни години, има повече филофора. Но не можем да се успокоим, защото екосистемата в морето е сериозно увредена“, казва експертът от Украйна Александър Куракин. 

Но учените са категорични, че Черно море се възстановява и ако сме внимателни, историята му, както и тази на Дунав, ще имат щастлив завършек.                         

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Mария преди 2 години
Крият за екокатастрофата в Черно море.Особено нашето.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От десетилетия не съм ходил на Кафяво море. От когато видях, че цялата канализация на Варна се излива дирекно там, където се къпят хората в морето.
33
2
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 4 години
Тежко вредна техника вкл дигитално холограмна радарна камери и обемно проникващи скенери увреждат все по тежко Черно море откъм сушата..Особенно силни са уврежданията заради нови летища вкл в Истамбул..Атлантическия океан отдели над 120 пъти тази година огромни количества газове за закърпване на ЕМС пробиви от сушата.В Черно море обаче има натрупвания недопустими вкл много опасни газове .Ако се увреди охраната над морето може да имаме проблеми.Имаме активизация на разломи ..
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога.Ако искате да сте здрави-забравете за тази *** локва.Гърци,испанци,италиянци ,французи се радват на своите чисти води.И не стъпват на плажове в Бг.
31
4
 
4
 
! Отговори
А табели кога? преди 4 години
Само в България се къпят в Черно море. В другите страни има басейни край плажът. Трябва да се сложат табели на плажът къпането забранено.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истина е, че Черно море умира. Лично аз не потапям и пръста си в него поне от 20 години, децата ми - също, за мое и наше огромно съжаление, тъй като го имаме до нас и то би било един страхотен ресурс, който, ако бяхме опазили, щяхме да сме много по-богати и щастливи.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33Абе *** балкански какво значение има от кого е писана статията??? Информацията факт ли е? Факт е. Ко майка си искаш тогава? "Брекзите" не можеш ги стигна и след 500 години.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората изхвърлят в морето каквото си искат. Истината е, че сами ще се унищожим. Явно сме грешка на природата като вид защото няма друг вид на тази планета която да я унищова.
27
1
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 33Абе ти си типов образ в подкрепа на шопската мъдрост "Ти му говориш, оно си рупа ли рупа!"Хората един репортаж за направили който пряко засяга България, експерти които не са англичани, а унгарци, украинци, грузинци съобщават резултатите от изследванията си. Тези изследвания засягат пряко нас, не англичаните.И да завърша с още една шопска мъдрост, която явно не ти е чужда: "Не искам на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле!"Тоест, екологията на Англия не е твоя работа!
26
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия е от англичани за англичани- да си седят у дома след брекзите и да се къпят в Темза или в Брайтън... за естествена епилация. Бреговете около Англия са повече от отровни- вече две столетия са бунище още от индустриалната революция, а през Ламанша минават хиляди кораби на ден и водата окол Брайтън е много малко- повече е химикали...
25
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черно море е мръсно, заради диваците, които го мърсят от североизточната му страна.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Седемдесет процента от кислорода, който дишаме, се осигурява от океанска растителност, например водорасли."
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 80 те години на миналият век ходих във Виена.Имаше една тоалетна на брега на Дунав,където тръбата и директно в реката,че и на 2 метра над водата.Който влезеше в тоалетната от групата,виждахме кой се е разтоварил като самосфал- естествено шефа.
22
0
 
21
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Нищо не пишат украинците за сероводорода,който излиза от дълбините на Земята,поради който под 200 метра в морето няма живи организми.Поради тая причина са се съхранили потънали лодки от праисторията.Имаше теория как да се използва тоя сероводород за промишлени цели и да се намали концентрацията му,защото "мъртвият" дълбочинен слой се увеличава!
21
2
 
15
 
! Отговори
шматка преди 4 години
ДО геолог-екологЗа Балтийско море пълно с тежки метали и радиоактевни отпадъци да не говорим
20
4
 
18
 
! Отговори
геолог-еколог преди 4 години
А клоаката Средиземно море ? Там се изсипват всичките мръсотии на европа и африка. Ама там е чисто щото е демокрация. Да го Д.
19
3
 
25
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Черно море не е мръсно от вчера и никога не може да стане чисто...Дунав влачи толкова мърсотия от цяла Европа и е обградено от толкова държави...А сега и чужди кораби и подводници си изхвърлят всичката мърсотия в морето...Не чакайте спасение...
18
4
 
5
 
! Отговори
Еколог на черно-море преди 4 години
Черно море, много е добре, на морето дупка по юргана две.....
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се излива в реките и Черно море е пряко отражение на начина на живот - мръсотия, химия и гадости.
16
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде появи се първият пъпчасъл, с рекламата на Гърция. Чакайте поне до Април, да не вземе някой да отиде по Коледа слОчайно! А тези мантри за чисти морета, ги разправяйте на комшиите, на маса или пред завиждащи колеги. Нали всички морета са свързани и в крайна сметка всичко отива в океаните. Има т. нар. кръговрат и даже в Гърция вали мръсен дъжд и цапа всичко. Гърция, че Гърция.д е м м д е!

Спонсорирани публикации