Да оцелееш: Единственото предизвикателство по пътищата в Мексико

"Шофьорите минават на червено и не зачитат пешеходните пътеки"
30 ное 2019 16:45, Елка Василева
19
Да оцелееш: Единственото предизвикателство по пътищата в Мексико
Снимка: архив, Reuters

Сцена, достойна за перото на Данте: на кръстовище в Мексико полицаи неспирно надуват свирки, вдигнали ръце към небето, за да спрат автомобилния поток. Напразно. Десетки и десетки коли профучават безцеремонно край тях.

А от перпендикулярната улица се задават други. За секунди на булевард "Чапултепек" в центъра на мексиканската столица настава хаос, пише в репортаж на Франс прес.

"Ужас - подхвърля трийсетгодишният Рубен Еспосито, свил глава в раменете си, - никой не спира заради никого. Който може, той минава".

Приятелката му Рехина Сератос потвърждава: "Полицаите се чудят кого да пуснат по-напред (. . .) Ясно е, че трябва да си нащрек. Шофьорите минават на червено и не зачитат пешеходните пътеки".

На няколко крачки от тях коли се засичат, карат на зиг-заг и минават на косъм от някой смел минувач - макар и в правото си, пешеходците, щат не щат, тичат от страх да не ги сгазят.

После се удрят десетки спирачки и всичко потъва в оглушителна какофония от клаксони и скърцане на гуми по асфалта, който на места е разбит.

Безбройните велосипедисти отчаяно се опитват да оцелеят, също като хората с електрически тротинетки и ховърборди.

Ден като всеки друг в Мексико. Сякаш по чудо в слънчевата ноемврийска утрин няма нито жертви, нито ранени. Застанали недалеч, други служители на реда наблюдават безучастно. На всички ще им се размине без акт.

"Полицаите свирят, а на хората не им пука. Смятат, че държавните органи са корумпирани. Никой не ги брои за нищо", споделя пред АФП пожелал анонимност висш общински служител.

"Водачите най-често нямат представа защо им свирят", добавя той.

И с основание. В Мексико, както и в други щати от федерацията, шофьорските книжки не се издават задължително след изпит, а се купуват. Документ за самоличност, справка за местожителство и такса от 754 песос (35 евро) - това стига.

Същото е с книжките за мотоциклет.

"Абсолютна власт"

Друго обяснение за хаоса: вътрешното министерство изисква от полицаите да улесняват трафика, а не да защитават пешеходците и колоездачите.

"Колелата и тротинетките ли? И те са като моторите. Същинско бедствие. Кога внимавам за тях, кога не", признава почти без притеснение 59-годишният Хосе-Карлос Мендоса, докато измъчва своето такси шевролет, брутално давайки газ.

А да не говорим колко време се губи. Телевизия "Имахен", нарекла Мексико "града с най-лошото движение в света", изчисли, че всеки шофьор губи дневно по 59 минути - или към две седмици за година.

Мрачна картина рисува в свой репортаж и мексикански архитект ютюбър с никнейм Sinueton и близо четвърт милион последователи. С всичките градове спални край столичния над 20-милионен град просто няма как да не караш кола, обяснява той.

Лека-полека се вземат мерки. Камерите на частни компании, монтирани на някои кръстовища, за да се събират глоби, бяха заменени с тези на официалната програма "Фото-Сивикас 2019".

"Снимките дават възможност да налагаме санкции в общ интерес", обяснява за АФП Надхели Бабинет от службата за градски транспорт в Мексико.

През 2024 г. властите ще задействат план, предвиждащ по-добра защита за всички участници в движението без изключение, информираха мексикански медии.

"В повечето случаи водачите нямат чувството, че постъпват зле - посочва Надхели Бабинет. - Свикнали са с представата, че имат абсолютна власт. Опитваме се да променим тази култура на улично движение."

"Освен това в Мексико е прието да си мълчиш. Било за насилие срещу жени, било за кола, минала на червено, същото е. Очевидците не реагират никога. Страхуват се и не знаят как да реагират", допълва служителката.

Статистиката за пътните произшествия в Мексико е поучителна.

Броят на инцидентите през 2018 г. в градски или крайградски зони възлиза на 365 167, малко по-малко в сравнение с 2017 г., сочат данни на Националния статистически институт. В тези произшествия са загинали 4227 души и са ранени 89 191 - също известен спад спрямо предходната година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете ги да се избият спокойно, защо им пречите.Те и без това са много, а като намалеят всичко ще си дойде на мястото.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за нас ,етническите българи е предизвикателство да оцелеем в държавата си ,България .
15
1
 
0
 
! Отговори
TROY преди 4 години
Във шопланд съм шофирал, и марсианци на трикраки бойни станции не могат да ме уплашат. :)))))))
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4227 е вероятно бройката за Мексико Сити а не за цялата държава! Общия брой на загинали в Мексико е 15 062 души за 2013 или иначе казано 12.3 човека на 100 000 души и 43 на 100 000 коли. У нас 601 загинали което прави 8.3 на 100 000 души и 17.2 на 100 000 автомобила. При нас статистиката е от 2016, за Мексико от 2013. Данните са от Уикипедия. На нихилистите ми идва да им изпъна средния си пръст! Само плювачи!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да муи мислят тези умни българи ,които заминават за мексико с ясното съзнание или да почиват или да минават нелегално границата на Тихуана с кактусите за да влезнат в Страната на Неограничените възможности.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не ходете в Мексико там за бял човек е Ад и ако те видят те отвличат и искат откуп.Не платят ли откупа заминаваш разфасован за части или свършваш заедно с много трупове във някой автобус. В Мексико всички луксозни хотели са отделени с бетонени огради Армия Полиция и частна охрана пази летуващите безмозъчни вътре .И пак деца изчезват и никога не биват откривани .
11
0
 
7
 
! Отговори
А за убитите мъже? преди 4 години
"Освен това в Мексико е прието да си мълчиш. Било за насилие срещу жени, било за кола, минала на червено"В Афганистан са убити под 2000 души общо за 2010 г. От които 87 процента са мъже. Или 1695 души.В Мексико са убити, забележете, 26037 души през 2012 г. От които 89,3 процента са били мъже. Или 23521 души.Жените в Мексико са около 10 процента от жертвите на убийства.
10
3
 
10
 
! Отговори
Интересна статия преди 4 години
Но...Какво ни касае нас Мексико? Това е проблем на САЩ. Трябва да се радваме, че не сме там ли?Който е писал статията, която нашата любима *** Василева е превела, очевидно не е карал в арабски държави. Например в Кайро. Там движението е наистина като в мравуняк. По някакъв неразбираем за европейците начин, колите се разминават без да се бласнат. Вероятно си предават сигнали с телепатия.Мексико трудно е държава. Там картелите са толкова държава, колкото и признатата от САЩ, ЕС, ООН и т.н.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, напишете за Индия и после за България.Там и аз мога да добавя много.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мексико 123 мил и Б-я 6,5 мил сметнах ги при тях е доста по добре и бас държа не ги дебнат за глоби
7
1
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 4 Така е, защото прекомерните и сложни правила за движение създават фалшива сигурност и разчитаме на спазване на Закона. А в Мексико като е анархия всеки е на тръни и се оглежда и внимава да не го халоса някой.Сега напишете какво става в Индия. И там е ужас.
6
2
 
10
 
! Отговори
Опит преди 4 години
Да успокоите българина на принципа не е важно аз да съм добре, важното е другия да е по-зле. Достатъчно е да излезете по улиците и пътищата за да видите войната на колела в България. Пияно, дрогирано и комплексирано се блъскат кой е по по най.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А у нас да е е по добре камион влезе в моето платно щеше да е удари викам му какво става той имало голяма дупка
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загиналите за 2017год.са 4227 човека ,което значи ,че те са много по-добре от нас! В България гинат около 700човека,само че има една много важна подробност Мексико е 135млн.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А иначе Мутрите нас ни изкарват че не спазваме правилник и закон. А. Ами да им докарам Мексиканци да им набият Мутренските канчета. Хем ще ги бият хем ще ги евнат. Мутретата са попаднали на добро племе иначе за 30 години щяха да ги накарат на кучето под опашката.
2
3
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Няма такава държава , а ? Я вижте какво става в Мексико.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им въведат бонус малус,за да станатевропейци. Трудности при събиране,щото оцеляващи ще бъдат застрахова-телите.Борисов да вкара 100000 мексиканци ,за давлезе власта в ред.

Спонсорирани публикации