Една четвърт от децата пристрастени към смартфоните

Изпитват дискомфорт и тревожност, когато не са им под ръка
Обновена: 2 дек 2019 07:37 | 2 дек 2019 07:34, Елка Василева
6
Една четвърт от децата пристрастени към смартфоните
Снимка: архив, Reuters

Една четвърт от децата са трайно пристрастени към своите мобилни устройства и изпитват дискомфорт и тревожност, когато не са им под ръка, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на д-р Никола Колк е изследвал използването на съвременната техника и поведенческото пристрастяване към нея от страна на децата.

Учените въвеждат термина "проблемно използване на смартфона", водещо до зависимост и прояви на депресия и чувство на тревожност при раздяла с устройството.

Специалистите все още не могат да установят дали самият смартфон сам по себе си е пристрастяващ, или качените в него приложения. Но при всички положения те предупреждават родителите да обръщат повече внимание на това как взаимодействат децата им с мобилните устройства. Съществува проблем и той трябва да бъде осъзнат.

Лондонският научен колектив е обобщил резултатите от 41 изследвания в тази област, обхванали 41 871 деца. От тях 30 проучвания са били проведени в Азия, 9 в Европа и 2 в САЩ. Петдесет и пет процента от участниците са били от женски пол, като най-застрашената група от пристрастяване била констатирана сред 17-19 годишните момичета.

От всички изследвания на метаданните е констатирано между 10 и 30 процентно пристрастяване, водещо до депресии, тревожност и прояви на безсъние.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Технологии преди 4 години
Хората по целия свят са престрастени към тела и компа. Това е нещо правилно и добро не вреди на никой развива мозъка по бързо от всичко останало.
4
2
 
0
 
! Отговори
DeepiWebiDarkery преди 4 години
Q se fakaite ako pomislite che roditelite ne obruhtat vreme na decata si tova stava Bravo na mediite VEDNAGA PRISTRASTENI
3
0
 
11
 
! Отговори
az преди 4 години
Една четвърт, друг път. И не са само децата. Безкрайно много вързрастни хора познавам, които като си забравят телефона в къщи и изпадат в тих ужас. Събитието на деня им е, за което се чувстват длъжни да се оплачат на всички.
2
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Процентите са си 90 ама айде от нас да мине.
1
2
 
14
 
! Отговори
анонимник преди 4 години
Tака ще бъде. Родителите не искат да се занимават с децата. Хвърлят им таблета, смартфона и тн. и не се занимават. Детето е тихо и спокойно. Отива на училище и БАААМ! Трябва да си изкара някъде агресията от постоянно движещите се обекти и игрите с убиване. Но, не само родителите имат вина. Забележете преди началото на учебната година и преди празници рекламите са насочени към децата. Купете им таблет за да са готови за 15 септември.

Спонсорирани публикации