Лерик – домът на дълголетниците, доживели 150 години

Каква е тайната им?
11 дек 2019 20:04, Нели Христова
20
Лерик – домът на дълголетниците, доживели 150 години
Снимки: Flickr

Всички са чували за дълголетието на японците. Но истинските дълголетници са високо в Талишки планини в Азарбайджан, където се е сгушило градчето Лерик. Там хората са открили тайната на дълголетието и дори са си създали музей, чрез който да я предадат на останалите.

Музеят е построен през 1991 година и реновиран през 2010 г. Той съхранява близо 2000 експоната, които са документирали живота на дълголетниците в градчето. През 1991 година е имало близо 200 души над 100 години при население от 63 хил. души. Днес броят им не е толкова впечатляващ - те са едва 11, а населението е над 83 хил. души. Местните отдават това на радиацията от телефонните кули и замърсяването на околната среда.

Още по темата

Режи Ибрахимова е на 105 години. Тя е най-възрастният човек в Лерик. Възрастта й наистина е преклонна, но е далеч от на Ширали Мюслумов. Според паспорта му, той е роден през 1805 година, а на надгробната му плоча пише, че е починал през 1973 година. Това означава, че той е бил на 168 години, когато е умрял. Ако това е вярно, Ширали е най-възрастният човек, който някога е живял на Земята.

Генът на дълголетието изглежда се предава през поколенията. Неговата 95-годишна дъщеря Халима Камбарова споделя пред CNN, че едва ли ще доживее 168 години, но поне се надява да стигне 150 г., като дядо си или 130 години, като леля си.

В паспорта на Халима няма нито месец, нито ден на раждане, а само година - 1924. Може и да е на 95, но възрастната жена се шегува, че е на 15 години. Тя е енергична, а чувството й за хумор - наистина живо.

На какво обаче хората в Лерик дължат дълголетието си?

"Сталбилност на ума", отговаря 95-годишната Халима. Тя е категорична, че хората в селото избягват стреса, живеят ден за ден, гледат философски на нещата, не планират бъдещето, не се притесняват за нищо.

Денят на Камбарова започва още при изгрев слънце. "Ставам веднага щом очите ми се отворят", казва тя.

Не си позволява да се излежава. Веднага щом се измъкне от леглото, се залавя с работа в градината или в къщата си. Стаята й е малка - с дебел, мек килим на пода, с тънко одеало, вместо матрак. Според експертите, това е най-здравословният начин за почивка на гърба.

Напук на твърденията, че здравите хора не ядат месо, дълголетниците на Лерик обичат да си го похапват. Те също така се радват на домашно сирене, масло, мляко и йогурт, от който си правят айрян.

Обратно в музея на дълголетието, там са изложени и група билки. Според екскурзовода именно те, сложени в чая на местните хора, предпазват от болести. Жителите на Лерик дори не приемат лекарства - просто разчитат на своите билки. Камбарова потвърждава, че през целия си 95-годишен живот, не е изпила и едно хапче.

Тук различни поколения живеят рамо до рамо

Макар Лерик да изглежда като тихо и спокойно място, жителите му се трудят неуморно от сутрин до вечер. Из къщите си, из големите градини и още по-големи полета. Шият, тъкат и се грижат за големите си семейства. Такова е и ежедневието на 103-годишният Мамедхан Абасов от село Джангамиран. Докато стои на килима, до него си играе правнукът му. Дели ги разлика от близо век.

Също като Халима, той е бил зает жител на селото си. Работил е на полето през целия си живот, до преди седем години, когато се отказва, защото зрението му започва да отслабва.

"Той винаги е бил добър човек и е живял добре", казва синът му. Мамедхан яде "каквото Бог даде". Има само едно правило - никога не пие алкохол. Всекидневно подлагал тялото си на усилен физически труд, но не до пълна умора. Освен на домашните продукти, мъжът се наслаждавал и на прясна, студена вода, която е богата на минерали и със сигурност допринася за дълголетието.

Фактът, че живее високо в планината, също може би е помогнало на Мамедхан. Според проучване от 2017 година, ако живееш на високо надморско равнище, рискът да се разболееш от болести на сърцето или кръвоносната система намаляват.

Дали наистина Ширали Мюслумов е живял до 168 години?

Може и да е истиа или грешка в документите. Но със сигурност жителите на Лерик доживяват преклонна възраст. А тяхната тайна е проста: физическа активност, хубава храна, прясна вода и отношение към живота, което гласи: Живеем само веднъж, но ако го направим правилно, веднъж е достатъчно.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Как кой, бре Любке, някой, който не знае български! :)
17
0
 
4
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Дълголетието би било много полезно за БСП защото членската маса на партията дефакто ще се увеличава. Повече БСП членове се раждат отколкото умират на преклонна възраст. В генната лаборатория на БСП вече се правят опити върху социалист с цел удължаване на живота до над 100г. като обозрим минимум! Когато процедурата се изчисти от грешки, ще се заложи в устава на БСП нормативна целесъобразна социалистическа възраст за всеки член 150 години. Бъдещето е на БСП! Победа!
16
1
 
2
 
! Отговори
сиганин-ром преди 4 години
Моят кон почина на 73 години.Аз съм на 98,а баба ми е на 132 и е още жива!
15
0
 
0
 
! Отговори
до Любка преди 4 години
"Кисело мляко" е онова, което втасва в съда(кофичката, бурканчето), в който се продава. "Йогуртът", втасва в общ съд, после се разбива и така се насипва в кофичките/бурканчета, в които се продава. Това е малката разлика между тях. Де факто, "йогуртът" е разбито кисело мляко.
14
1
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Според Библията Адам, Сит, Енос, Кенан, Яред, Матусал и Ной са живели повече от 900г.така че ако не са запазени данни преди не може да се твърди че този човек дори и с неговите 168г. е най-дълголетния...При сегашното увеличаване на населението не е препоръчително хората да живеят толкова дълго...
13
0
 
7
 
! Отговори
Любка преди 4 години
До РВИ аз се чудих, кой е вмъкнал тази чуждица. Йогурт е най обикновено, естествено кисело мляко!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Съветска носталгия?Мой човек се върна от Талишките планини и разказа, че хората там са изумително добри, спокойни и живеят ***, естествен живот. Бедни са, но са лишени от чувството за завист и отмъстителност. Нашият подарил на местен водач великолепния си нож, човекът не искал да го приеме, но се кандърдисал и заявил, че ще се моли за здравето на нашия, докато е жив. Талишите живеят там от хилядолетия, ирански народ са и добре се разбират с азерите, които също са ирански народ, тюркизиран
11
0
 
7
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Йогурт от който си правят айрян?? Кво е Йогурт?
10
6
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
То пък голям кеф да живееш до/над 100 години. Хубаво е да си млад. Иначе и до 1000 години да живееш ...
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето,казват че било от мръсният въздух, тъй че софианци да не реват ами да дишат с пълни гърди.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За чистата вода е много важно и вярно. Погледнете картата на Европа. На много големи територии е било блата. От червата тръгват и болести на мозъка.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първите 100 години е тежко, после по гръб..или както те сложат
6
8
 
7
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Били са дълголетници, но по времето на соца!
5
4
 
9
 
! Отговори
Демократиния ужас преди 4 години
Първи по смъртност в света, най-бързо намаляващата нация!
4
9
 
25
 
! Отговори
иванов преди 4 години
И какво ... Тиквата прелива от злоба, защото президента Радев подканя българите ДА НАУЧАТ ПОЛИТИЦИТЕ И УПРАВНИЦИТЕ ДА ЖИВЕЯТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ. ... КАКТО ЖИВЕЯТ ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ НОРМАЛНИ И ПОЧТЕНИ БЪЛГАРИ. КАКТО ЖИВЕЯТ И ИЗДЪРЖАТ СЕМЕЙСТВАТА СИ ПОЛИТИЦИТЕ И ДЪРЖАВНИЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ, В КОИТО ЗАКОНЪТ, ЗАКОНИТЕ СА УВАЖАВАТ И СПАЗВАТ ОТ ВСИЧКИ. ТОГАВА И САМО ТОАВА ДЪРАВАТА ПОМАГА НА ВСЕКИ, НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ ДА ЖИВЕЯТ ДОВОЛНИ И ЩАСТЛИЛИВИ.
3
12
 
20
 
! Отговори
Съветска носталгия? преди 4 години
Питам, защото повтаряте пропаганда отпреди около 40 години. Възрастта на Ширали Мислимов (Мюслюмов) беше измислица на онази система с "най-бързите часовници в света", затова пък с вечен дефицит на месо и колбаси. Имаше и една Хфаф Ласурия - гледаш на снимките бодро бабе на не повече от 80-85 години, захапало папироската, но отдолу ти внушават, че вече е на 131. А днешните азери просто се възползват от тези митове и легенди, за да привличат туристи. И журналисти-хапльовци.
2
0
 
38
 
! Отговори
ss преди 4 години
УЖАСЪТ НА НОИ....
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сички ки умрем.

Спонсорирани публикации