Виктор Орбан: Лидерът, който се бетонира във властта

Защо през последните месеци унгарският премиер се държа по-скоро умерено?
12 дек 2019 21:30, Елка Василева
26
Виктор Орбан: Лидерът, който се бетонира във властта
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Едва ли има нещо по-важно за унгарския премиер Виктор Орбан от това да бъде номер едно във властта и в управлението на страната си, пише Дойче веле. Затова той приема много лично всяко изборно поражение.

След изненадваща загуба през 2002 година Орбан сътвори едно от най-прословутите си изречения: „Родината не може да е в опозиция!". Говорейки за родината, той имаше предвид своята собствена партия, нейните избиратели и най-вече самия себе си. Според близки до Орбан източници това изборно поражение му е причинило тежка травма. Тогава той си бил обещал,  че когато отново стане премиер, ще направи така, че да не може повече да пада от власт след избори.

Но се случи отново – за първи път от 13 години насам Орбан претърпя изборна загуба. През октомври партията му Фидес неочаквано беше победена на местните избори. Твърдото ядро избиратели ѝ остана вярно, а в малките населени места постигна добри резултати. Но нанесеното ѝ поражение в някои по-големи унгарски градове, включително в столицата Будапеща, има важно символично значение.

Системата, създадена от Орбан с цел да отслаби опозицията, се смяташе за непобедима. И е лесно да си представим какъв удар е било за него това поражение от същата тази опозиция, която преди изборите Орбан беше определил като „жалка".

Драстични мерки срещу опозицията

Сега Орбан отвръща на удара, за да може да имунизира своята система срещу подобни поражения в бъдеще. Пример за това са новите законови промени, част от които унгарският парламент вече прие, а други предстои да бъдат гласувани.

Палитрата от мерки включва ограничения за създаването на фракции в парламента, засилване на контрола в областта на културата и орязване на данъчните правомощия на общините. Особено драстични са санкциите за провинения на депутати по време на заседания. Мерките са толкова всеобхватни и дават на председателя на парламента такава власт за налагане на санкции, че практически ще запушат устата на опозицията.

И без друго след промените във вътрешния правилник, предприети през 2013 и 2014 година, до голяма степен унгарският парламент се превърна в машина за гласуване, а опозицията - в безгласна буква. Шефът на парламента Ласло Кьовер, който е яростен привърженик и пропагандатор на дясноекстремистките конспиративни теории, не пропуска и най-малкия шанс да санкционира депутатите от опозицията и парламентарните журналисти.

През последните месеци унгарският премиер се държа по-скоро умерено. Зад това се криеше желанието му неговата страна да получи поста на еврокомисаря по разширяването. Този ресор открива нови възможности пред Орбан - така той може сериозно да влияе върху политиката на Западните Балкани и да подкрепя авторитарните лидери в региона. И този негов ход се оказа успешен.

Без илюзии за Орбан

След като унгарецът Оливер Вархели получи поста, Орбан свали маската: възобнови кампанията си срещу Джордж Сорос, срещу гражданското общество и опозицията и срещу „упадъчния" либерален Запад - на думи и на дела (със закони).

Поредното доказателство, че не бива да си правим никакви илюзии за Орбан: той ще продължи да подкопава демокрацията в страната и да я тласка все повече към авторитаризма и диктатурата. А фактът, че правомощията на унгарския парламент бяха орязани точно в деня, когато в Брюксел се занимаваше с наказателна процедура срещу Будапеща за подкопаване на правовата държавност, говори красноречиво за това какво значение отдава Орбан на ЕС и неговите основни ценности, пише Дойче веле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: УнгарияВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина не става за управник!С този манталитет на крадлив мишок освен за лакей за друго не става!Хубава страна-кофти народ!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна подозирам че DW е медия купена от Сорос. Явно съм прав.
11
0
 
5
 
! Отговори
глупаци преди 4 години
Орбан не се е ЦИМЕНТИРАЛ във властта!Обикновените унгарци го поддържат!Ако България си имаше своя Орбан,нещата щяха да са съвсем други!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да стане едновреммено премиер и на БГ,да направим една дуалистична държава БГ-Унгария като Австро-Унгария навремето,и горе във властта,и журналистида няма нито един българин само унгарци.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние желаем такъв защитник на българските интереси,като Орбан.Няма да ви вървим по гайдата и да застанем срещу големия патриот Орбан!Гледайте си работата!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орбан е пич,а унгарците са големи патриоти и никога не оставят свой унгарец в беда,без значение къде и кой е,можем само да се учим от тях!Защитават и националните си интереси.
7
5
 
9
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
По принцип всяка силна държава е ръководена от силен човек, но да си мегаломан и да се самозабравиш, всъщност е проява на слабост и е във вреда на държавата. Примери - бол.
6
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То така става. Радва се простолюдието на типаж диктатори и докато се усети е под диктатура и връщане няма. Класика.
5
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сведение на "Дойче Веле": Орбан направи за Унгария и унгарците много повече, отколкото Меркел за Германия и германците!
4
11
 
44
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 4 години
Дойче веле и *** *** да го .., включително и нашия Кратун. Орбан и Путин са велики политици!
3
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
единия преследва Сорос, другия Гюлен - случайност?!? #новите тирани
2
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дойче зеле кога ще напише за Меркел -лидерката която се бетонира във властта ?
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кортна се, защото го натиснаха от ЕС... Унгария, както и България, е слаба, малка държава, изцяло зависеща от външни икономически и политически фактори. Изразяването на сувернитет е силно ограничено и възможно само в определени рамки.

Спонсорирани публикации