5 г. без дъжд: Къщата ни смърди, рециклираме водата от тоалетните!

Невероятна суша е налегнала провинция Източен Кап в ЮАР
18 дек 2019 21:15, Елка Василева
82
5 г. без дъжд: Къщата ни смърди, рециклираме водата от тоалетните!
Снимка: архив, Reuters

Метеорологичните прогнози отново се промениха и няма да има дъжд. Тогава Стив Ботма примирено решава да изпрати още 200 овце в кланицата. В кошарата, брулена от горещи ветрове, неговите работници вече подбират добитъка, който ще бъде убит, под замъгления от сълзи поглед на фермера.

"Това е катастрофа. За 30 години в занаята никога не ми се е случвало подобно нещо", уверява петдесетгодишният мъж, облечен с бежова риза, панталон в цвят каки и шапка в подходящ цвят - униформата на южноафриканските фермери.

"Такава суша е, това е ужасно", допълва той, обгръщайки с поглед сухата земя. "Обикновено през този период всичко тук е зелено. Но сега дори боровете изсъхват", разказва Ботма.

В провинция Източен Кап, в югоизточната част на Република Южна Африка, хората не могат да си спомнят кога е валяло за последно. Преди поне пет или шест години, пише Франс прес.

Цяла Южна Африка, където температурите се повишават два пъти по-бързо от останалата част на света, преживява най-тежката си суша от 35 години, според данни на ООН.

През 2018 г. вторият южноафрикански град Кейптаун едва се размина с "деня нула", в който чешмите щяха да пресъхнат. Драстичните ограничения на потреблението на вода и дъждът накрая предотвратиха тази катастрофа.

Тази година отново ситуацията е ужасна в пет от деветте провинции на страната, признава президентът Сирил Рамапоса. А последиците са драматични за земеделците, учениците и търговците.

"Започнахме да колим нашето стадо, за да гледаме само овце, които служат за разплод", казва фермерът Ботма. Той вече се е разделил с две трети от 5000-те си овце, дори и с тези на едва 1 година. "Обикновено ги отглеждам, докато навършат 5 или 6 години", допълва земеделецът. "Всеки сега продава животните си и пазарът е пренаситен", казва той.

Пресъхнал язовир

А и тяхната вълна е с много лошо качество, пълна е с прахоляк и не е солидна, обяснява той. Последствията от това са, че цената на вълната на неговите мериноси, вече засегната от шапа в северната част на страната, се е сринала с най-малко 40 процента за година.

По чакълестия път, който води до най-близкия град Аделаида, хълмистият пейзаж е истинска пустош. Огромните пръскачки, инсталирани насред сухите полета, отдавна не работят. В града животните пасат изгорялата трева на голф игрището, а кльощавите крави се мъкнат по улиците.

Според жителите на този град с население от 15 000 души подобно нещо е невиждано. Язовирът, снабдяващ града с вода, е пресъхнал от началото на годината. И когато неправителствената организация, наречена Дарът на дарителите, доставя вода в града, настава истинска суматоха. Стотици хора дотичват с бутилки, ведра, бидони от боя, кофи за боклук и хладилни чанти.

"Пазим водата за пиене и готвене", обяснява Родни Дъглас, докато бута количка, натоварена с бидони. Няма да има достатъчно вода за миене или за пране. "Когато дрехите ми са прекалено мръсни, ги обръщам наопаки", разказва той.

"Къщата ни смърди. Рециклираме водата, използвана за тоалетните", оплаква се майката на няколко деца Асанда Саис, която няма течаща вода от три месеца. "Понякога преподавателите ни карат да оставяме децата у дома", допълва тя.

"Няма достатъчно вода за готвене, няма вода за тоалетните", потвърждава и директорът на местното училище Дъглас Хонан.

Отсъстващи ученици

Тук заради сушата учебната седмица беше намалена с половин ден. Много деца пропускат занятията. "Те трябва да помагат на родителите си да пренасят вода, те не могат да се измият и се оплакват от болки в корема", казва учителката Зинат Гангат, застанала в задушния контейнер, който й служи за класна стая.

Властите уверяват, че осигуряват вода на всеки втори ден за кварталите на града от резервоар, свързан с водопровод, който обаче е прекалено тесен и който стига до река Фиш, на петдесетина километра оттук. Действителността обаче е съвсем друга. Канализационната мрежа е в много лошо състояние, признава Борнбой Ндиеби, заместник-кмет на Аделаида. А водоноските са повредени, допълва Тандекиле Мнимба, който е начело на община Аматол, в която попада и Аделаида.

Опозицията обвинява градската управа, която е в ръцете на Африканския национален конгрес, ръководещ страната, че не е предвидила тази драматична ситуация. "Местните власти се събудиха едва когато нивото на водата в язовира спадна до 4 процента", казва Ерни Ломбард, общински съветник от Демократичния алианс.

Президентът Рамапоса, който през 2018 г. наследи на поста Джейкъб Зума, забъркан в корупционни скандали, също признава: "Лошото управление на водните ресурси и корупцията също допринесоха за настоящата ситуация".

Самоубийства

Ясно е, че ефектът на сушата е бил влошен още повече от некомпетентността на властите.

"Без драстични мерки достъпът до водата ще стане най-голямото икономическо предизвикателство в Южна Африка", предупреди държавният глава.

В Аделаида, където безработицата достига почти 70 процента, цената на сушата, съчетана с тази на върлуващата в страната икономическа криза, е вече огромна. Къщите не се продават вече. В хотела в колониален стил се надяват стаите да не бъдат наети по едно и също време. "В противен случай са ни нужни две седмици, за да изперем чаршафите. Това е истински цирк!", казва собственичката му.

Във фермите авокадовите дръвчета, които дават обикновено по 50 плода, вече раждат само по десет. Малките животновъди пък постоянно броят труповете. Алтън Снер вече е изгубил 9 от 15-те си говеда - своето единствено богатство. "Вече не мога да мигна през нощта", казва той.

"Ако нещата продължат така, ще затворим стопанството", предупреждава Стив Ботма, който има седем работници. "Останали без надежда, задушени финансово, фермерите се самоубиват", допълва той, свеждайки глава.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Alex Е кака *** иска да ни успокои че има и по лошо а управляващата върхушка в България с тази прекрасна страна извършва геноцид, сключва договори на консешън с Веолия подобна като раундабад там къде мине съсипва водата както раундабат къде мине трева не никне. Така че предателите и продажниците начело с тиквата и ДС които ги създадоха съсипаха хубавата ни България.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринаИма,как да няма. Я виж Сан Франциско,Детройт и Лос Анджелис на кво приличат. Пиши third world usa в гугъл и ще видиш. Ама там е по други причини,докато за ЮАР си абсолютно прав.
72
0
 
6
 
! Отговори
Alex преди 4 години
До qwertyЩе вирее драги,ще вирее и още как. На Монсанто *** ще виреят,на Дюпонт ще виреят.на Синджента ще виреят. Те тровят всичко,за да виреят само техните изродски творения. Тяхните собственици ни облъчват с постоянна пропаганда за пренаселеността на Земята,недостига на храна, веган сектата, гейове, климатични промени и така нататък.
71
2
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Вашта мама лъжлива...пишеш в google weather in south africa cape town...и в момента дава дъжд
70
1
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До vlady 61Все пак Атакама е пустиня...сигурно и в Сахара има места в които не е валяло от времето на Христос.
69
1
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 69А ти виждал ли си инсталация за пречистване на морска вода....и въобще знаеш ли колко енергия гълта това пречистване, а транспортирането и..литъра ше ти златен...а проблема със замърсяването тъй като отпадъчната водата от пречистването (освновния метод е реверсивна осмоза) е 3-4 пъти по солена от обикновенната морска вода и когато тази вода се връща в морето унищожава в доста голям радиус моркската флора и фауна
68
3
 
1
 
! Отговори
Йордан преди 4 години
Сега там е края на сухия период който почва от май месец и е нормално да няма вода.Това са манипулации, както снимката на водопада Виктория. Снимали са водопада от страна на Замбия, а от страна на Зимбабве има вода и водопада си тече както винаги.Бях там преди седмица и местните казаха , че винаги е така в края на сухия период.Накратко пропагадна с водопада Виктория
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Могат да рециклират морска вода и да я правят годна за всичко друго освен за пиене.Обаче потомците на Шака Зулу -трудно могат да мислят.Там е болката и мъката не в безводието.
66
1
 
0
 
! Отговори
Абориген преди 4 години
Заминавам !!! *** ме спечели с тази рекламна статия !! Моля само да слагате и разписанието на самолетите накрая !!
65
0
 
40
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Промените са си промени, но беднотията и мизерията си е лично чернокожо постижение. Всички знаем, че от 10 г точно в ЮАР черните наритват белите и им изземват земята със закон за експроприация. Това е резулатата когато белите оставят всичко в ръцете на черните. Израел и арабските страни повече вода ли имат? Не! Докарват си от морето или другаде. Не случайно бяло гето в сащ няма.... Толкова по темата на алжирката В ЕП за расизма и еднаквостта
64
9
 
16
 
! Отговори
qwerty преди 4 години
Климатичните аномалии по Света са заради контрола върху климата.Някой от разбирачите апокалипсотици замислял ли се е кой събира парите от измислените "квоти за въглеродни емисии"и какво прави с тях за справяне с положението.Аз ще ви кажа за да знаете,с тия нашите пари,тоя дето събира парите продължава да ни ръси с химии и да предизвиква природни аномалии и катаклизми.Скоро от тия химикали ще се повиши толкова киселинността на почвата и водата,че нищо няма да вирее,а водата няма да става за пиене
63
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я някой консерватор да излезе и да ми обясни че климатични промени няма, човекът не влияе на климата въпреки че е изсекъл половината гори на планетата а пасищата в Бразилия са си все едно дъждовната гора, нали от космоса се вижда зелено. пп. А, и за Грета ми разкажете, вие си знаете какво.....
62
5
 
19
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
Докато в прогнозата за времето с усмивка и благ тон съобщават, че времето отново ще е пролетно през зимата, никой обикновен *** няма да се замисли за глобалното затопляне. Всяка вечер слушаме от екрана колко хубаво и приятно ще е времето за разходка и басейн през декември, вместо да чуваме, че ненормално високата температура е следствие от глобалното затопляне.
61
7
 
21
 
! Отговори
Lora преди 4 години
Стига инсинуации. Няма промяна в климата, не. И затопляне няма. Грета Тунберг е самозванка, която плещи глупости. В Австралия ргистрираха най-високите температури до сега, в Москва няма зима, нещо което хората не помнят, на връх Рожен в България е 20 градуса през декември. Защо да се безпокоим.
60
0
 
13
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Световният рекорд е 400 години суша в Атакама, Чили. Там често има ниска облачност и мъгли, но на места не вали с години.
59
2
 
12
 
! Отговори
пак сте наръсили преди 4 години
Спрете да ръсите небето,и сушата и топлото време ще спрат,и ще вали. Ще ни докарате общодържавен режим на водата.
58
8
 
12
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Значи не знам дали съм го казвал, но пак ше повторя! Според 100% от "разбирачите" КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ НЯМА, НЯМАЛО Е И НЯМА И ДА ИМА! Сега това, че няма климатични промени го кажете на ония от перник и околията и на тоз баш човечец! Амаа така му го обяснете научно му го обяснете, разправете му как преди 500 милиона години по неговите земи пак е било така и му кажете, че и пак ше бъде след 100милиона години! Та така!!
57
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земеделец отглеждащ *** - само в тази медия можеш да срещнеш подобна простотия. Хем не било валяло от 5-6 години, даже никой не помнел от кога, хем Стив Ботма твърди, че по това време на годината всичко било зелено!? Абсолютни безсмислици. Децата не ходели на училище, защото нямало вода? Каква е връзката не е ясно. А това със самоубийствата е черешката на тортата - голяма драма, човек ще си помисли, че тези африканци до сега живели в тундрата и сега за първи път виждат пустиня.
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните екоталибански жалки напъни - лъжи, драматизации, свободни съчинения, манипулации и нищо конкретно, псевдонаука, недоказани твърдения, само едностранчиви секта брътвежи.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В провинция Източен Кап..." Я пак, къде? Ей неграмотници!

Спонсорирани публикации