Превръща ли се Холандия в новата мека на трафика с наркотици?

Героите от подземния свят изплуват на повърхността
20 дек 2019 17:45, Нели Христова
18
Превръща ли се Холандия в новата мека на трафика с наркотици?
Снимка: Pixabay

"Разбира се, не сме Мексико. Тук не се случват 14 400 убийства на ден. Но ако огледате инфраструктурата и многото пари, които се печелят от организираната престъпност, паралелната икономика – да, определено имаме наркодържава“, казва пред BBC Ян Стройсей, директор на най-големият холандски полицейски съюз. Думите му идват след убийство, което остави холандското общество изключително объркано.

Хората дълго време вярваха, че наркоклановете убиват "само своите“. Но под обстрела им попадна 44-годишният адвокат, баща на две деца, Дерк Виерсъм. Той бе застрелян пред дома си в Амстердам през септември.

Това имаше цел да ни сплаши

Виерсъм е адвокат на един от най-важните свидетели в Холандия - Набил Бакали, който има информация за двамата най-издирвани престъпници в страната. Той е убит посред бял ден, в тих квартал, а смъртта му е определяна като атака над гражданското общество, върховенството на закона и демокрацията.

"Те се опитват да ни сплашат. Но трябва да продължим да използваме ключови свидетели, иначе няма да стигнем никъде“, предупреждава прокурорът Фред Вестербеке.

Изведнъж се появиха страхове, че Раят за любителите на наркотици ще се превърне и в удобно място за престъпниците, които търгуват с дрога.

"През последните няколко години имаше инциденти, които бяха като знаци на стената. Знаци, че те могат да се измъкнат от подземния свят и да излязат над земята и сега се случва точно това“, казва авторът Уутър Луманс, създател на Mocro Maffia. Той представя поредица от събития, с които доказва ескалиращата жестокост:

- Две млади момчета, убити при престрелка с Калашников с куршуми, които рикошират от стени
- Майка, убита пред децата й
- Отрязана глава пред кофи шоп
- Убийството на брата на главния свидетел - Редук Бакали
- Убийството на адвоката Дерк Виерсъм

Какво е Mocro Maffia?

"На езика на улицата младите мароканци си казва мокро. Използвахме това наименование, за да дадем ясна представа за какво е книгата ни. Сега го използват и в полицейските доклади. Но тук не става въпрос само за мароканци, а за младежи, които израстват в покрайнините на Амстердам. Там, където туристите не ходят“, обяснява Луманс. По думите му в крайните квартали повечето хора нямат шанс за по-добра работа, за това търсят спасение в подземния свят.

Обществото се разлага

Дори и преди убийството на адвоката кметът на Амстердам поръчва изследване, което показва, че градът е "Валхала за престъпниците, търгуващи с наркотици“. Тогава Холандия все още не е наркодържава, но е на ръба да се превърне в такава.

Още тогава министърът на правосъдието Ферд Грапърхаус предупреждава: "Ако не се вземат мерки, тук, пред вас, ще стои министър, носещ тъмни очила, а не такъв, който служи на демокрацията.“

Адвокати, полицаи, кметове – всички са заплашвани от организираните престъпници. Всички предупреждения са на лице, но политиците са наивни. А това разяжда основите на обществото.

Няколко дни след ужасяващото убийство, друг адвокат е прострелян в крака докато разхожда кучето си близо до границата с Германия.

Според проучване 59% от населението вече вярва, че Холандия се е превърнала в наркодържава (страна, чиято икономика разчита на търговията с нелегални наркотици).

Арестите на най-търсените престъпници

Тази седмица Ридуан Таджи беше задържан при влизане в Дубай с фалшива лична карта. Срещу него има международна заповед за арест по подозрение за множество убийства и разпространение на наркотици. Според полицията 41-годишният мъж е "един от най-опасните в света“. Той е спряган и за този, който стои зад смъртта на Дерк Виерсъм. Той също така поръчал и елиминирането на важния свидетел -  Набил Бакали. Холандия веднага започва процедура по екстрадирането му.

След неговият арест в затвора влизат още шестима души. Но въпреки че арестът на престъпника е успех за холандската полиция, според  Уутър Луманс това няма да спре младите хора да вървят по стъпките му.

"Става въпрос за възможностите, които ти дава обществото. Те не са по-различни от банкерите и журналистите – искат да правят пари. Но ако не са добри на игрището за футбол и нямат достатъчно мозък, за друга професия, това е единственият шанс за тях. Наркотиците не са проблема, а обществото.

Колко голям е проблемът с наркотиците на Холандия?

Може да се каже, че Холандия създаде перфектната среда за процъфтяването на бизнеса с наркотици – разширена транспортна мрежа, снизходителни закони и санкции, близост до доходоносни пазари. Според автора Роберто Савиано, който разкрива жестокостите на неаполитанската мафия Камора, проблемът на Амстердам е още по-голям.

"Има кланове навсякъде по света, защото Холандия е едно от най-важните транзитни пристанища. Те знаят, че който я притежава, има контрол над артерията на световния пазар“, обяснява той.

Дилърите в Южна Америка започват търговията си в Западна Африка. Наркотиците след това отиват на север, чрез стари пътища за трафик от Мароко. А младите мароканци, чиито родители са се преместили в Холандия, все още имат семейни и мигрантски връзки в родината си.

Така Ридуан Таджи трупа богатството си. Той установява контрол над един от пътищата за трафик и започва да пренася кокаин вместо канабис, което генерира повече пари и насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Амстердам преди 4 години
Ако в Бг се хвалят полицаите, че са хванали голяма пратка от 1 кг, тук всеки ден се пише за хванати от 400кг нагоре
13
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Първо:Живея в Амстердам и почти непознавам човек който да не употребява наркотици, дори някои хора го правят с родителите си, страшно либерални са към тези вещества, но имат културата да я използват както трябва, навън няма да срещнеш клошари или агресивни хораВторо: Пристанището в Ротердам е най голямото в Европа, нещо, което го знае всеки, но за да затегнат контрола означава, че ще забавят разтоварването на всички кораби, което ще донесе адски загуби на големи компании и съответно на държават
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
otdavna
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой вярва ли още на бг новините
10
0
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
Това шега ли е? Холандия от години е " меката" на легализираното използване на дрога! И да се напомня и казва пак нещо отдавна известно.Си е чиста загуба на време да се чете изобщо! Дайте друга " тема"!-:)
9
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
бре!..Та Холландия си е европейския център на дрогата,разпуснатостта,прституцията и пдалите..."Америка ли откривате?"..............до "6"..:-точен изстрел!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че тя кога изпадна от 1-во място, че не съм разбрал ?
7
1
 
11
 
! Отговори
Стара статия преди 4 години
А и нова да беше - както е казъл българският мъдър народ: "Най ми дреме на у`я, дека сръбско не е на море".Та и на мен малко ми дреме за Холандия. А и защо си позволявате да я пишете Холандия? Тя е вече Нидерландия, че Холандия добила лош имидж покрай тревата.Вие жив холандец виждали ли сте? Аз съм виждал. Плащал съм му хотела, вечерите(обилни) и престоя в България. После ние като му отидохме на гости и поръчахме втора бутилка вино на масата в ресторанта - човекът щеше да получи удар!Бягай
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука е пустош. Нема ора.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО няма статия за "Голщмото изнасяне" и прУвинциалиститИ ?!?!?ЗАЩО бе??
4
0
 
13
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
.....Героите от подземния свят изплуват на повърхността.....В България същите герои ни управляват вече над 30 години!!!!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Ротердам е 3то по големина пристанище в света,холандците там трябва затегнат контрола,но ,ако го направят ,ще се намали товаропотока и няма да е 3тото по големина пристанище в света.Всичко е до парите!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мека се пише с голяма буква,къде сте учили литература?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холандия е пълна с поляци.

Спонсорирани публикации