Коледната пържола поскъпна с до 40%, свинското по 10 лв. за кг

Най-скъпо е пуешкото, близо 20 лева върви килограм филе
129
Коледната пържола поскъпна с до 40%, свинското по 10 лв. за кг
Снимка: Pixabay

Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Бургас и Варна, показа проверка на "Труд" в търговската мрежа.

Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци.

Още по темата

Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясниха експерти.

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г.

В магазините увеличението на мръвките се усеща още по-драстично, категорични са потребителите.
Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване. Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година.

В същото време цената на пилешкото месо на едро през последната година е останала почти без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Увеличение с по 60-80 ст. за килограм има в цените на колбасите и саламите, става ясно още от данните.

Най-скъпо на коледната трапеза излиза пуешкото месо, въпреки че то не е традиционно за нашите географски ширини.

В месарските магазини в Бургас филето върви за 19,80 лева за килограм, а пуешката пържола от бут се търгува срещу 11,80 лева за килограм.

От дни във Варна се вият опашки за качествени родни мръвки, въпреки че цените в месарниците са с около 2 лева повече за килограм в сравнение с продажната стойност в големите вериги.

Средно 10 лв. за кг свинско броят варненци за коледната трапеза. Каймата за зелеви сарми по месарниците и в хипермаркетите не се различава по цена – 6-6,50 лв./кг. В големите магазини обаче може да се намери по-евтино месо на промоция – кило джолан с кост за 7,20 лв., ребра за 7,99 лв., контрафиле – за 9,99 лв. и бонфиле – за 12,99 лв. Вратните пържоли излизат от 9 до 10 лв. според това дали са с кост или без.

В някои обекти се продават и малки прасенца по десетина килограма на цени от 14-16 лв./кг.

В Бургас цената на дребно на свинското месо е подобна и то се търгува средно за около 10 лева килото. Толкова вървят гърдите и котлетите. Джолан с кост е 6, 50 лева за килограм, бахурът 6, 80 лева. Наденицата върви по 11 лева, а телешкото мляно е 9 лева за килограм. За агнешко и телешки шол потребителите броят по 12 лева за кило. 7 лева е шилешкото, съответно по 6, 50 и 3 лева са свинските уши и крака. 5, 50 лева е телешкото шкембе, а свинското е 4 лева, свинският черен дроб също върви по 4 лева. 7 лева струват агнешките дреболии.

Пържола от пилешки бут без кожа струва 7, 20 лв., а пилешкото филе е 9, 40 лв.

Фермерското пиле се продава по 6 лева килограма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ау, 40 чуми да ги хванат.
107
0
 
1
 
! Отговори
Народа изпростя преди 4 години
До Василевне 30 а +41. %
106
1
 
9
 
! Отговори
Американец преди 4 години
И кво като си вегетарианец. Не знаеш ли, че в зеленчуците и във всички растителни продукти е най голямото гмо.....? Разбирам, ако всичко сам си произвиждаш. Ако си го купуваш, все тая пак се тровиш....
105
3
 
6
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
Скъпите цени ги усещат тези които си купуват ежедневно местни продукти от магазините.Аз си взех половин прасе, 100-120 кг . Платих 60-70 лв повече от миналата година но цяла зима ,че чак до лятото ще имам суджуци ,луканки и вратни пържоли био-качество.А онея които само ревът без да си мръднат пръста ще ядат буклуците и ще реват ,че им е скъпо!
104
1
 
16
 
! Отговори
Баце преди 4 години
Ако не можете да си позволите месо- яжте брутен вътрешен продукт- от него имаме в изобилие. Спокойно можете да хапвате и икономически ръст или кредитен рейтинг.
103
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До факт 112 Аз се отказах и от секса .
102
11
 
3
 
! Отговори
факт преди 4 години
Вегетарианец съм от известно време и не съжалявам за това свое решение. Принципното действие е същото, както при отказ от консумация на алкохол, отказа от тютюнопушене и други подобни пороци. Балансирано хранене, включващо полезни и вкусни ястия, имаше по училищните и ведомствените столове едно време.
101
3
 
8
 
! Отговори
Пенсионер 36г. стаж преди 4 години
Пържоли, кебапчета, кюфтета, луканки - от близо съм виждал последно 2008ма година май беше, оттогава - само на снимка и ако видя някъде да продават на улицата, това е. Те и без това не са хубави като едно време. И 30лв. да ги направят, все тая то отдавна цените са извън възможностите ми.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие се набутайте сички по градовете, па чакайте евтино месо. Ше опъвате уши от глад в апартаментите, вие кво си мислите. Някой трябва и да рине на кравите и да забърква на прасетата.
99
0
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Що уиски се изкупи , що пуйки и патици..... Купуват като не видели 45 години.
98
0
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
В Кауфланд варено пушени св. уши 15 лв. Солена сланина 14 лв.Кебапчета , кюфтета на двойна цена.Шоково поскъпване на хран. продукти , а заплати и пенсии с мижаво увеличение. Обедняването продължава.Пари има , желание няма.
97
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Да му мислят гладните, дърти ***. Аз си купих 1/2 теле от един ***, дето ги пасе в гората - свободни. Грам фураж не са видяли. Е верно малко е постно, но е истинско месо.
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Коледа е!Все пак трябва някой да бъде заклан..в случая - потребителите!
95
0
 
5
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Народа ще яде пасти ...
94
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на месото е много по-висока, защото е напомпано с течностти. Наскоро официално си признаха, че 50% от месото са допълнително вкарани течностти, наричат го окрехкостяване, а то си е пладнешки обир. Регулаторите се правят на нищо не разбрали.
93
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то не само месото, всичко поскъпна! Данъците и те, наскоро четох, че и данъчната оценка на имотите ще се корегира /познайте на къде/! Каргофелия щяла дя въвежда нова система за билетчетата за гр. транспорт, което си е едно скрито повишаване на цените! Неотдавна маслото поскъпна и някакви употребявани латексови изделия се съдраха да ми обясняват, че видите ли, било само временно и пр. До колкото знам само сопите още не са поскъпнали, тъй че побързайте да се снабдите, за да нямате после оправда
92
6
 
5
 
! Отговори
заповед преди 4 години
Не яжте животни!
91
7
 
3
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 4 години
Стига сте се занимавали с глупости, ами кажете кво още има за трепане и унищожаване, че от партията не може се сетим...
90
1
 
21
 
! Отговори
Цв.Цв преди 4 години
Чакам с нетърпение коледното послание на Вожда,за да разбера в какъв разкош живеем.в какъв икономически подем е държавата,как се вдигат ежегодно доходите.Такова икономическо чудо и Япония не е сънувала.
89
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пианството на един народ......

Спонсорирани публикации