НАТО: Ядреното оръжие на Франция не може да е гарант на Европа

След Brexit Франция ще стане последната ядрена сила в ЕС
23 дек 2019 20:00, Елка Василева
137
НАТО: Ядреното оръжие на Франция не може да е гарант на Европа
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Гаранциите за ядрена сигурност, която САЩ дават на Европа, не могат да бъдат заместени от френските ядрени оръжия, смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика миналия месец дебат в НАТО с коментарите си за "мозъчната смърт" на алианса. Заради последните събития в Сирия Макрон постави въпроса дали може да се разчита, че САЩ ще дойдат на помощ, ако Европа бъде подложена на нападение, и заяви, че континентът трябва да подобри собствените си отбранителни възможности. "Франция знае как да се защитава. След Brexit тя ще стане последната останала ядрена сила в ЕС", заяви Макрон в интервю за сп. "Икономист", публикувано в началото на миналия месец, припомня БТА.

Според Столтенберг обаче френските ядрени оръжия не са реална алтернатива. "Американските оръжия са част от установена система за ядрено възпиране на НАТО - нещо, което правим заедно", подчерта пред ДПА генералният секретар на НАТО. "Имаме изпитани процедури", посочи той.

Още по темата

Франция не предоставя оръжията си за използване от НАТО и е единственият член на алианса, който не участва в групата за ядрено планиране. "Франция реши да не е част от това. И това е решение, което уважавам", подчерта Столтенберг. "Но Франция не е част от ядреното възпиране на НАТО", добави той.

Дебатът, предизвикан от забележките на Макрон, не е отслабил НАТО, добави Столтенберг, подчертавайки, че "е напълно възможно да водим дискусии и в същото време да бъдем силен и гъвкав алианс, какъвто НАТО е доказал, че е".

Генералният секретар на НАТО заяви, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, "ако контекстът е подходящ". Столтенберг подчерта значението на диалога в тези "трудни" според него отношения.

Връзките между НАТО и Москва се обтегнаха след анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия и последвалата руска подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Други проблеми също оказаха негативно отражение, включително прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег.

"Вярвам в диалога с Русия", заяви Столтенберг в интервюто за ДПА. "Следователно, ако контекстът е подходящ, разбира се, готов съм да се срещна и с руския президент Владимир Путин".

"Просто вярвам, че е по-добре да се срещнем, отколкото да не се срещнем, и да седнем на маса и да водим дискусия. Особено когато нещата са трудни, е важно да седнем на една маса", подчерта генералният секретар на НАТО.

Русия е нашият най-голям съсед и трябва да се стреми към по-добри отношения с Русия, подчерта Столтенберг. "Но дори и без да сме подобрили отношенията с Русия, трябва да умеем да се справяме и с такива трудни отношения с тях", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
1
 
! Отговори
Атомчо преди 4 години
В ЕС има поне още 1 държава способна бързо да създаде успешна ядрена програма и оше няколко други държави, които имат такъв капацитет. Както и Франция има капацитет да увеличи арсенала си. След като успешно произведеш няколко хиляди защо да не го направиш отново?
107
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е кой очакват да ги нападне Европа Русия, сащ , Турция? Истината е че и САЩ и Европа са превзети отвътре от един паразитт, който се казва евреи и ги унищожава много последователно!
106
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, засега Франция най-добре се ориентирва в ситуацията. ЕС трябва малко да свие сърмите на патока зад океана, защото в ясно, че сме много далеч от приятелските отношения вече. Безспорно трябва европейска армия. И на рижия папуняк от вмирисания остров трябва да му се скръцне със зъби, което само Франция прави.
105
4
 
4
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Само се пишат глупости. За последните години се изписаха стотици постове за война със коя ли не държава във този сайт то не беше Украина, Северна Корея, Иран, Русия и кои ли не а не се покачва как сметките се покачват всеки месец и хората стават от бедни по бедни.
104
1
 
3
 
! Отговори
кво?? преди 4 години
До Анонимен"Предпочитам Франция пред твоето НАТО,което е избило тайно доста европейци!"Дано да си от тия "хора", които ще напускат България!
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Току що се смях,стигна се до там,че руснаците да защитават ЕС и да казват,че Европа няма да стане индиански резерват!
102
1
 
14
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Франция има 3тия по големина ядрен арсенал в света, предостатъчен да защитава Европа. Друг е въпроса, че тия оръжия са скъпички и Францетата не искат да ги "хабят" защитавайки други. И на последно място, ЕС все още не е държава и няма единна армия което означава, че военната доктрина на Франция не позволява да се използват ядрени оръжие за защита освен ако самата Франция не е нападната...
101
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На троловете да им е ясно,че не искаме провокации край границите си,без значение в коя държава около нас,нито конфликт с Русия или Турция!Не искаме и дрънкащи оръжия и всяване на страх у населението и бизнеса!Искаме качествена руска газ,за да не стоим на студено,тъмно и за да ни работи икономиката,за да има работни места и хляб за народа!Всичко останало е популизъм!
100
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войните са локомотиви на историята.НАТО
99
9
 
2
 
! Отговори
колаборационист преди 4 години
Френската политика е в упадък, защото неин президент е двойник на нашия бивш - плюнката.
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До NASAЕто кой и защо е измислил въображаемия комунизъм,за да унищожи Русия,не са го измислили държавите от източна Европа - https://youtube/watch?v=KSq7wtVeiKQ"Кто заплатил Ленину? Тайна века | Телеканал "История"А след това същите ,които измислиха комунизма,се бореха срещу въображаемия комунизъм с мотото "борба срещу комунизма",едни и същи хора, с една и съща цел,под различни маски на комунизъм и антикомунизъм!
97
9
 
4
 
! Отговори
NASA преди 4 години
Добре че нищо не зависи от платените неграмотни комунистически *** по форумите, защото никаква земна сила не може да спре възхода на космическа Америка- единствената супер-сила в света, която много скоро ще изтрие от лицето на Земята враговете на Свободния свят.
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОАми тъъпичък си доста... Само затова ти сложих минус.
95
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минусите се слагат най-вече на *** коментари
94
17
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Не разбрах защо ми слагате минуси?Каква е функцията на Просията ?
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам Франция пред твоето НАТО,което е избило тайно доста европейци!
92
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гарант за Европа не са ядрените оръжия на Франция или на която и да е държава!Гарант са ...имотите на олигарсите,политиците и пропагандистите на Путиновият режим.Просто на руските военни няма да им бъде разрешено да ги унищожат.А като добавим и това,че освен повечето олигарси и децата на руските политици живеят на запад,е ясно ,че никога Русия няма да бомбардира Европа!
91
18
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Руснаците не са ни са се бъркали за нищо в управлението на държавите,сами управлявахме България,никой не ни стоеше на главата,за да ни командва.--------Прекрасно!В такъв случай Просията е излишна държава и можем да я изядем. За какво ни е да съществува?
90
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция не си дава ядреното оръжие на НАТО, значи се пази от държава от НАТО. Коя ли ще тази държава? Риторичен въпрос.
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тикваА да,забравих да ти кажа,че и в Лувъра сме ходили и ми хареса.

Спонсорирани публикации