Бавното шофиране – също толкова опасно

Със 75% са се увеличи пострадалите заради каране с ниска скорост
26 дек 2019 15:30, Нели Христова
70
Бавното шофиране – също толкова опасно
Снимка: Pixabay

Когато стане дума за катастрофа на пътя със загинали хора, обикновено една от първите причини, посочвани от експерти и полиция, е високата скорост. Оказва се обаче, че и бавното каране също е много опасно и взима жертви на пътя.

Британското издание Daily Star цитира изследване на министерството на транспорта на страната, според което през последните 5 години броят на загиналите или получилите тежки травми от катастрофи заради прекалено ниска скорост се е увеличил със 75%. Само за 2019 г. на територията на страната 26 души са загинали, а други 132 са ранени при инциденти, предизвикани именно от неоправдано ниска скорост на движение.

При това във Великобритания са въведени преди време глоби за каране с прекалено ниска скорост, като шофьорите трябва да плащат 100 паунда за подобно нарушение, като получават по 3 наказателни точки. Дори това обаче невинаги ги принуждава да карат по-бързо.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
То това, че при неоправдано ниска скорост си опасен на пътя го знае всеки нормален шофьор. Новото тук са числата - 26 загинали и 132 ранени заради твърде ниска скорост от началото на 2019 година във Великобритания.
62
1
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
И на магистралите няма ограничение за минимална скорост, но статията не е за това. Англичаните са изследвали как неоправдано ниската скорост води до повече катастрофи.
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната нескопосана статия.
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасно е не бавното шофиране а малоумието и агресията на пътя. Освен за магистралитене съм чувал някъде другаде да има ограничение на минималната скорост.
59
4
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
40 км/ч са под разрешеният минимум.Движението със 140 съвсем не означава,че е безопасно.Не е все едно да караш натоварен автомобил,и такъв но без товар,нали?
58
4
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
40 км/ч са под разрешеният минимум.Движението със 140 съвсем не означава,че е безопасно.Не е все едно да караш натоварен автомобил,и такъв но без товар,нали?
57
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
До ЩирлицПросто е и не става дума за разрешено или забранено. Става дума с каква скорост да се шофира, за да има по-малко катастрофи. Примерно на магистрала за леките коли е разрешена всякаква скорост до 140 км/час, но дали ако караш неоправдано бавно с 40 км/час ще успееш да избегнеш катастрофа? На натоверен тесен прав път извън населено място, карай с 35 км/час и до 5 минути ще си участник в катастрофа.
56
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Не се допуска движение на ППС по автомагистрала,които конструктивно не могат да развиват 50км/ч ,движението на трактори,мотопеди,велосипеди,пешеходци,каруци,пешеходци. Цитирам по памет,това което ми е останало от шоф.курсове през 1989г. Но не си спомням някъде да е упоменато,че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО движението с максимално разрешената скорост.Които философи разбрали,добре-останалите по-леко с педaла на газта.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина да караш неоправдано бавно е престъпление, но престъпниците в този случай не искат да разберат, че вършат престъпление и са убедени, че така е по-безопасно, а то е по-опасно.
54
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Най-опасни на пътя са бавните коли на двупосочни пътища с по една лента за всяка посока, с голям трафик. Повечето катастрофи на такива пътища стават заради бавните, а не заради нормално движещите се и по-бързите.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За магистралите в България разрешената максимална скорост за леките коли и товарните до 3,5 тона е 140 км/час, а за останалите е максимум 100 км/час. Останалите са товарни над 3,5 тона, мотоциклети, автобуси и т.н. Това разминаване в разрешените скорости води до повече катастрофи. За движещият се с 140 км/час лек автомобил, камиона движещ се с 80-100 км/час се движи твърде бавно и съответно се получава рискова ситуация, а ако се движи с 60-80 км/час, направо става страшно.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безопасната за пътя скорост е друга тема, но при максимално разрешена скорост много по-ниска от безопасната за пътя скорост, катастрофите се увеличават. Примерно път извън населено място със стандартно разрешена скорост до 90 км/час за леките коли, но с безопасна за този път скорост от 150 км/час, означава повече катастрофи, заради това разминаване.
51
11
 
5
 
! Отговори
Аз знам преди 4 години
Вярно, ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ! Вярна, 120 км/ч е ниска за магистралата. Ами махнете тези ограничения ! ИСТИНАТА Е ЕДНА И ВСЕКИ Я ЗНАЕ, НО ?!?! КАРА СЕ С БЕЗОПАСНА СКОРОСТ, СЪОБРАЗНО ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА, НО ?!?! КОЙ КАРА ТАКА - тези които карат с бавна скорост !!!!!!!!!!
50
0
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
По принцип си прав, но има и знак за минимална скорост бели цифри на син фон вписан в бял кръг, т.е. кръгъл за разлика от знака за препоръчителна скорост, който е квадратен.
49
7
 
7
 
! Отговори
Тираджията преди 4 години
Ниската скорост взима мноо повече жертви от превишената.При ограничение 90км да караш със 70км е равносилно на престъпление.Казвам ви го от опит.И не говоря за България където има пътища без асфалт.
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дето мислят, че има минимална скорост, да отидат в някой генгирлик между селата с асвалт от 1981г и там да карат през дупките с такава скорост! Син знак за скорост се слага само на места с ограничена проходимост, тунели, стеснения и т.н., тези знаци са препоръчителни, а не задължителни, както са бяло/червените. Напр 60-в бял кръг+черв и син знак 50км/ч, значи ограничение до 60км/ч и препоръчителна скорост 50км/ч
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като пийнат и се напушат са безсмъртни и номер 1 но статистиката сочи дрго.
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки опитен шофьор знае, че неоправдано ниската скорост е по-опасна от нормалната скорост и даже от леко превишената скорост. За неопитните шофьори - неоправдано ниската скорост е забранена от закона.
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Път като слънце, но с по една лента в двете посоки, разрешена скорост до 90 км/час, въпреки че безопасната скорост е много по-голяма, но Някой се влачи с 40 км/час, зад него колона от 100 коли, а той се мисли за много велик. Законът забранява движение с неоправдано ниска скорост и създаването на колони от автомобили, но на Някой не му дреме за закона.
44
3
 
8
 
! Отговори
До Никой преди 4 години
Казваш 40 км/час било минимална скорост. Цитирай текста от закона, в който го пише! Аз съм сигурен, че в България, за която тук коментираме, няма такава минимална скорост. Голям карач се пишеш, а елементарни неща не знаеш. Заради такива като теб има толкова много жертви по пътищата.

Спонсорирани публикации