Стефан Мавродиев: Културата е висша форма на образование

На имения си ден големият актьор си пожела спокойствие и мир
Обновена: 27 дек 2019 23:05 | 27 дек 2019 22:33, Анисия Иванова
6

Културата е висша форма на образование. Културата носи вяра. Тя създава вяра, категоричен беше големият актьор Стефан Мавродиев, който гостува на имения си ден в студиото на "Денят ON AIR".

"Първо ми се иска да има спокойствие, мир, ред и най-вече здраве. За да може, когато човек има някаква добра идея да намира подкрепа тя да се осъществява. Ето това ми се иска да бъде ежедневието на нашия народ и на нашето време", пожела си Мавродиев пред Bulgaria ON AIR.

Според актьора най-голямата опасност е, че за каквото и да става дума, става дума за пари.

"За съжаление е така. Явно, че върху тази основа и плоскост е построен основният живот", смята той.

Истината е, че културата трябва да намира начин да се самоиздържа, но от друга страна не бива да се нарушават основни принципи", каза Стефан Мавродиев.

Той смята за изключително важно да има българска държавна културна политика.

"Политика означава така да се подредят нещата, че от това да има добър ефект, един нормален живот и хората да могат да се изразяват, тоест да се реализират. И тогава можем да говорим за хармонично общество", отбеляза Стефан.

"Истината е, че преди 1989 г. в недозаруменията по линия на идеологията се раждаше една съпротива, емоционална и мисловна, която се наричаше изкуство. Тя не служеше на "търговското дружество". Сега обаче се получава този парадокс, че търговското дружество определя съществуването ти", смята Мавродиев.

И продължи, че да има принуда да се съобразяваш с търговското дружесто, това вече е опасно.

"Макар че тази опасност ние по някакъв начин успяваме все пак да я преодолеем, защото наблюдавам много често едни произведения, които много ме радват", каза актьорът.

"Тази година за мен беше доста трудна по много лични причини, но в това трудно време, аз все пак продължавам. Не бива да се спира, но Бог над нас решава какво ще се случи. Това е последното ми и истинско убеждение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Моля? Българска култура ли?! Не, мерси. За последно бях на оперен "спектакъл" в Русе. Тази самодейна трупа трябва да се разтури незабавно! И да и се забрани да се гаври с великите опери.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя много изкуфя, не беше и като актьор кой знае какво , особено на фона на едно прекрасно поколение изградено от соца.Лансират го да се излага и да фъфли глyпocти.Тоя е на нивото на алкохолика Мутафчиев.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕлик арстист,много правилно го каза за културата.Но сега няма култура българина,от чалгата до политиката няма държавност да се постигне реда.Само се говори но няма резултат,Приказката за кервана всеки е знае Камилата ГЕРБ върви напред...
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Културата носи "вяра" в БКП, а БКП носи само "богоизбраните"!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият Актьор ????

Спонсорирани публикации