Кето, фастинг, Дюкан... Кои са диетите на десетилетието?

Кои режими използвахме, за да отслабнем
28 дек 2019 16:00, Дарена Найденова
11
Кето, фастинг, Дюкан... Кои са диетите на десетилетието?
IStockphoto

Диетите постепенно започнаха да набират все по-голяма популярност. Стремежът към добра фигура и борбата със затлъстяването се превърна в приоритет номер едно на повечето хора по света. Това, разбира се, създаде и предпоставка за появяването на много и различни хранителни режими, които да ограничават в едно или друго отношение.

 
Направени от лекари, фитнес треньори или „изтупани“ от миналото, диетите напълниха социалните мрежи, а книгите със здравословни рецепти се изкупуваха като пресен спанак. През последните 10 години се нагледахме и наслушахме на режими, които забраняват това, но пък ограничават другото. На следващия месец обаче се появява друга диета, която отрича написаното в първата и хората започват всичко отначало.
 
Кето диетата, хранителните режими на Пиер Дюкан и Робърт Аткинс, забраната на глутен в менюто или пък план, който се върти само около зеленчуци. Всичко това се появи и набра скорост за последните 10 години.

Ето кои бяха най-популярните диети през това десетилетие:

1) Кето диетата
 
Кето диетата набра огромна популярност през последните години на десетилетието. Тя се крепи на идеята, че човек трябва да се откаже от всички въглехидрати като картофи и ориз, както и да забрави за голям набор от плодове. Освен това, нямате право да ядете кореноплодни зеленчуци като цвекло и моркови.
 
Хората, които се подлагат на кето диета, се сдобиват с нужните дневни калории главно от храни с висока масленост, както и от такива, които съдържат протеини. Менюто се състои главно от месо, салати и яйца. Разбира се, тук забравяте за хляба, спагетите, сладкото, газираните напитки, алкохола и бананите.
 
Кето диетата е препоръчвана от лекари, ако те се уверят, че всичко с пациента им е наред и той може да се подложи на този режим. Според тях, диетата може да предпази от развиване на захарен диабет. Изследвания показват, че този план може да намали и епилептичните припадъци при децата, страдащи от епилепсия.
 
Разбира се, и тук има няколко здравословни риска, ако не внимавате с диетата. Според лекари, преди да започнете такъв строг режим, трябва да се консултирате с професионалист, за да разберете дали организмът ви е готов за такива лишения. Важното е да не се ограничавате само до месо, а да разнообразявате и с подходящи плодове и зеленчуци.
 
2) Дюкан и Аткинс
 
Тези две диети носят имената на своите създатели. Режимът „Аткинс“ е направен от кардиолога Робърт Аткинс в периода 1960-1970 година. Той също намалява приема на въглехидрати, но, за разлика от кето диетата, тук се залага повече на протеините. Хранителният план е базиран на няколко етапа, през които имате право да избирате храни, за да се борите с килограмите.
 
През първата фаза, въглехидратите ви се ограничават до 20 грама на ден. За сравнение, това е по-малко от една ябълка.
 
Още за най-популярните диети през десетилетието четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
Зърнената диета преди 4 години
Аз съм на зърнената диета, ям квото зърна :)
7
0
 
6
 
! Отговори
Kето преди 4 години
Кето диетата не е основно месо, а животински мазнини, кокосова и какаова мазнина и суров зехтин. Мазнините трябва да са 70% от калориите, а въглехидратите за повечето хора, за да са в кетоза, не трябва да са над 20 гр. Който го е писал това, поне да беше прочел 2-3 резултата в гугъл. Палео и карно диетата са основно месо.
6
0
 
5
 
! Отговори
БЕЗГЛУТЕНОВ ВЕГАН преди 4 години
Пържоли с картофи е добра диета.
5
3
 
4
 
! Отговори
БГ диетолог преди 4 години
Яжте филии с мас.... Като Него.....да се свети името му...... Мухахааа
4
0
 
6
 
! Отговори
Да не спорим преди 4 години
Според проучване на СЗО - всяка диета се свежда до ""цял живот гладни - но дебели""..... Весела Коледа ,така или иначе ! ! !
3
3
 
4
 
! Отговори
филия с мас преди 4 години
1 съм аз!!
2
1
 
12
 
! Отговори
Шилето преди 4 години
6 пакета цигари на ден, 2 мазни баници барабар с книжките и *** в джакузита по спа хотели.Не отслабнах, но майка каза да споделя...
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте сланина, ама домашна.

Спонсорирани публикации