Без фойерверки на 1 януари: Къде по света не е 2020 година?

В някои краища на земята в употреба са различни календари
2 яну 2020 19:30, Нели Христова
11
Без фойерверки на 1 януари: Къде по света не е 2020 година?
Снимки: Reuters

2020 година официално започна. Или поне за тази част от света, която следва григорианския календар. Въпреки че той е най-разпространен, в някои краища на Земята се използват и други календари, според които годината далеч не е 2020-та. Кои са те?

Според Еврейския календар годината е 5780

Евреите празнуват Нова година в края на септември, по време на месеца Тишрей. Всъщност в юдаизма има 4 нови години, включително една за дърветата. Но тази по време на Тишрей отбелязва годишнината от създаването на Вселената. Традицията повелява хората да ядат мед или други сладки неща, за да бъде и годината им сладка. Те също така изпълняват ритуала  Ташлик – за да изхвърлят греховете си, евреите хвърлят трохи в течаща вода.

Еврейският календар е лунно-слънчев, което означава, че следва циклите на Луната, но е свързан и с орбитата на Земята около слънцето.

Традиционният китайски календар също е лунно-слънчев

Именно заради това Новата година в Китай винаги се пада на различна дата. През 2020 година празненствата ще бъдат на 25 януари.

Всяка година носи името на едно от 12-те зодиакални животни, които са важна част от китайската култура. Тази година е годината на плъха.

Китайската нова година също така е позната и като Пролетния фестивал. Празникът продължава цяла седмица, а честването му датира още от древни времена.

Лунарната нова година се празнува в много азиатски страни, включително Южна Кореа.

Но в Южна Корея празнуват Нова година два пъти

Традиционната "стара“ нова година носи името Seollal (Лунна). Както в Китай, така и в Корея, това е един от най-големите празници, който ще се проведе на 25 януари. Но за да са в крак с модерните времена, корейците празнуват и "новата“ Нова година на 1 януари. Там григорианския календар влиза в края на 19-ти век. Честването на тази нова година обаче не е толкова мащабно, а по-скоро символично и по-скоро административно.

В съседната Северна Корея пък Нова година не се счита за голям празник, но пък си имат седем социалистически празника.

В Индия имат повече от 2 нови години

Индуизмът в различните части на страната посреща Нова година по различно време, защото използват различни календари. Те могат да следват лунните или слънчевите цикли, а понякога и двете едновременно. В южния индийски щат Тамил празнуват Тамилска Нова година на 14 април. Датата съвпада или е близка до настъпването на Новата година за Бенгали, Бурмезе и Синхали.

Най-често срещаният тамилски календар има 60 години, които се въртят. Вместо числа като 2019 и 2020, те всички имат имена. Следващата година ще носи името Saarvari.

1441 – годината според Ислямския календар

За Хиджра годината започва на 31 август. Календарът води началото си от деня, в който пророкът Мохамед от Мека, където е подложен на гонения, се преселва (последван от негови поддръжници) в Медина.

Календарът се позовава на циклите на Луната и на това се дължи факта, че ислямските ритуали постоянно се местят на различни дати. Например Рамадан през 2019 година бе празнуван през месец май, но през далечната 2000 година е бил през ноември.

Въпреки че хората празнуват Нова година според Хиджра, много малко от тях могат да изброят нейните месеци, тъй като официалният календар в повечето ислямски страни е григорианският.

За иранците годината е 1398

Персийската Нова година се празнува в деня на пролетното равноденствие, когато денят и нощта са равни. Календарът се позовава на движението на Земята около Слънцето, а Нова година или Norouz (нов ден) най-често се пада около 20 март.

Norouz се празнува вече над 3000 години не само от иранците, но и от други общества. Традицията повелява на масата да имат 7 символични предмета, а младите посещават по-възрастните си роднини в знак на уважение.

Разбира се, има и много други календари, които са в употреба, но почти всички държави са въвели григорианският.

Римският император Юлий Цезар въвежда юлианския календар, който се позовава на въртенето на Земята около Слънцето. Но той имал няколко недостатъка и заради това бил подобрен от папа Григорий XIII през 16-ти век – така се появил григорианският календар. До тогава, повечето християни празнували Нова година на 25 март, но папа Григорий я мести на 1 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
от.Сидней.Австралия преди 4 години
До ПренебрегнатияБе кой го брига за разни прабългарски календари които никой не е виждал. Статията е за календари които се ползват в държави и общества. А и Юнеско никой не взема насериозно, много забележителности дори не си правят труда да сложат табелка и да те информират че е в Юнеско. Само здухали народи дето няма с какво да блеснат са се фанали за тоя Юнеско като май.муна за клон. Ай поздрави от най райския край на Планетата където 5 пари не давам кое е в Юнеско защото живея сред красота
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И дни няма в природата, нито часове, нито минути или секунди.
6
2
 
2
 
! Отговори
Рътату преди 4 години
Реално в природата няма нещо такова като календар, има дни. Календара е измислица на човека. Ако сметнете на колко сте дни главата ще ви се замае.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не знам по кой календар се водите но при мен е 10312г., другари.Наздраве!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е "Мижай да те лъжем".... измислени празници, с измислени истории, сътворени само да карат хората да харчат пари и да се чувстват щастливи от това, а после.... после всички знаем, трябва да се гладува и робува, за да се плаща "данък живот" на господарите.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да защо не е изнесен прабългарският календар.Той може бие по жизнерадостен от сегашния.Днешният е икономически сатрап.Данъци,такси вноски ,срокове,избори.Един път на сто превъртания на луна и слънце и готово.Днес само стареем ислушаме винетутна шехерезада.Досада.
2
4
 
22
 
! Отговори
Пренебрегнаха ни преди 4 години
А за най-древния календар в света - прабългарският? Нито дума. Отново! Признат е от Юнеско за непросветените журналисти? Началото на календара датира от 5505 година пр. Хр. Признат от Юнеско за най-старият на света! Юнеско не е бай Пешо, тук грешки и подкупи няма! Оо неразумний юроде, знай историята си, знай календара си! (Не съм изкуфял пенсионер, а активен младеж) 45 години тъма и завеси стигат!
1
1
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Последното изречение ме озадачи.А защо в Европа до Грегорианския календар, Нова Година е отбелязвана на 25 март ?Някой знае ли каква е причината ?

Спонсорирани публикации