Живот до 150 г., ваканция на Луната... Какво не познаха учените за 2020 г.?

Ако се бяха оказали прави, сега трябваше да ходим на ваканция на Луната
3 яну 2020 19:00, Нели Христова
50
Живот до 150 г., ваканция на Луната... Какво не познаха учените за 2020 г.?
Снимка: Pixabay

Първият ден от новата година – закъснявате за работа, защото сте забравили да си навиете аларма. Ставате бързо, пращате виртуални прегръдки на своите роднини и скачате в колата. Молите шофьора си, шимпанзе, да настъпи газта. Ще бъде стресиращ ден, но поне ваканцията ви на Луната е близо.

Със сигурност това не ви звучи като типична сутрин, но хората някога са мислели, че може и да бъде. Историята на човечеството е пълна с предсказания за бъдещето. За някои от тях хората са били напълно убедени и уверени, че ще се случат, преди да бъдат напълно забравени.

Сега, когато навлизаме в третото десетилетие на 21 век е време да се запитаме – какво предсказаха за 2020 година и какво не познаха? Според някои учени и футуристи през тази година трябваше да кацнем на Плутон, роботите вече трябваше да се грижат за прането ни и най-хубавото – щяхме да живеем по-дълго, до 150 години. Но все още дори не сме близо до нито една от тези цели.

Революцията на роботите бе отложена

Страхът, че умни машини ще ни превземат или най-малкото ще ни лишат от работата ни, е страх, който намира място в главите на всяко едно следвоенно поколение. Според експертите през 2020 г. вече трябваше да сме излишни в много сфери.

"Футуристи и технологични експерти казват, че изкуственият интелект в различни форми ще стане част от всекидневния живот до 2020 г. и най-вероятно напълно ще поеме физическата работа“, пишат през 2006 година учените от британският университет Elon.

А футуристът Ян Пиърсън стига по-далеч: "Ние се опитваме да превърнем съзнанието в компютър. Според моите изчисления, възможно е да направим "съзнателен компютър“ със свръхчовешки способности до 2020 г. Със сигурност ще има емоции. Искам да направим самолет, който се страхува да падне повече от мен, и ще направи всичко възможно да остане във въздуха". Това изказване Пиърсън прави пред вестник Observer през 2005 година. Е, вече е 2020 година, а самолетите ни още не са емоционални.

“Не прогресирахме толкова, колкото очаквах“, казва сега Пиърсън пред CNN. По думите му, по онова време изкуственият интелект се развивал толкова бързо, че всички вярвали, че до 2015  г. ще има съзнателни машини, по-умни от хората. "След това обаче започна рецесията и това ни забави малко. Според мен, изкуственият интелект е забавил развитието си с около 40%“, допълва експерта. Той все пак отбелязва, че макар роботите да не са активна част от ежедневния ни живот, все пак има доста фабрики, където машините заместват хората.
"Ако влезете в съвременна автомобилна фабрика, почти няма да видите хора“, казва Пиърсън. 

Но съзнателният компютър не е единственото, за което той и останалите футуристи грешат – до сега трябваше да носим "активна кожа“ - електрони, вградени в кожата ни, които да следят здравето ни. Те също така ще могат да записват сигнали от нервите ни и след това да ги повтарят по-късно, за да можем да почувстваме прегръдката на нашия любим, дори и да е далеч. По думите на Пиърсън, за да се създаде подобно нещо, не е нужна сложна технология. Идеята е на  20 години, но още не се е случила.

Според футуриста поне 85% от предсказанията му са се случили – доминацията на социалните мрежи и чатенето са сред най-успешните му твърдения за бъдещето. Пиърсън обаче остава и изненадан от някои неща, които не успява да предскаже, като движението за борба с климатичните промени.

Все още обичаме храната, но вкусовете ни се променят

През 2004 година в книгата си Fantastic Voyage: Live Long Enough to Live Forever футуристът Рей Курцвейл предсказва, че през 2020 година хората вече няма да се хранят по обичайния начин.

"Милиарди наноботи в храносмилателния тракт и кръвообращението ще следят от какво имаме нужда и ще ни снабдяват с нужните хранителни вещества“, пише експертът. Той е сигурен, че „наноботите ще елиминират конвенционалната храна“.

E, все още не сме се отказали от почивката си за обяд, но някои от предсказанията за начина ни на хранене със сигурност се промениха.

През 1913 година New York Times пишат статия "Заплашват ни вегетарианство“. Според нея през 21 век американците ще забравят месото и ще започнат да ядат ориз и зеленчуци. Статията описва перспективата като "ужасяваща съдба", която може да бъде избегната само с образоване на фермерите за необходимостта от отглеждане от повече добитък.

Век по-късно вегетарианството и веганството са по-популярни от всякога. Много учени пък предупреждават, че трябва да се консумира по-малко месо като мярка срещу промените в климата.

Освен за диетата ни, през 2000 г. Курцвейл предсказва, че компютрите ще са почти невидими и ще бъдат вградени навсякъде – в стени, маси, столове, бюра, дрехи, бижута и тела до 2020 г. Той е един от малкото учени, които предсказват, че умни очила или лещи ще заменят телефоните ни. Google се опитаха да осъществят това, но публиката не прие промяната добре.

Какви други промени в ежедневния ни живот учените предсказаха и се оказаха прави за тях?

През 1997 година Питър Шварц и Питър Лейдън твърдят, че гласуването ще се извършва електронно. През 2000 година Ерик Хаселтин твърди, че подписите „вече ще са отживелица“ и ще се идентифицираме с биометрични лични карти, които ще съдържат отпечатъци, сканирани ириси и гласов запис. Смартфоните вече използват и трите технологии. Джозеф Дагнес също предсказва, че няма да можем да се качим на самолет или да влезем у дома без лазер да сканира ирисите ни. Марвин Мински пък твърди, че хората ще започнат да извършват генни манипулации, за да удължат продължителността на живота.

Все още не ходим на ваканция на Луната

В продължение на десетилетия учените предсказват, че хората на бъдещето ще пътуват до чужди планети, за да си почиват. 

"Спомнете си за какво говореха хората през 60-те и 70-те – космическият туризъм е в полезрението на хората от дълго време, казва директорът на Astralytical Лора Форчик. - Вижте филмът на Стенли Кубрик 2001: A Space Odyssey, където Пан Ам развежда туристи из космоса".

През 2009 година изглеждаше сякаш бяхме на крачка от това да пътуваме до Луната, тъй като тогава се появиха много компании за пътуване в космоса.

"До 2020 година ще има граждани на Луната“, пише Ерик Андерсън през 2009 година. Основателят на Tesla и Space X отива по-далеч: "Имаме сериозни планове до 2020 година да сме изпратили хора до Марс.“

"Между 2001 и 2009 година хората мислеха, че това ще стане реалност. Че е точно зад ъгъла“, допълва Форчик.

Космическият туризъм се оказа толкова близо, но и толкова далеч. Пътуването до други планети беше отложено, а онези, които резервираха своите космически ваканции, останаха да чакат.

"По онова време казваха "следващата година, следващата година“, казва журналистът Джим Клаш, който си купува билет за 200 хил. долара за полета на Virgin Galactic през 2010 година.

"Трябваше да съм пасажер номер 610“, допълва той. Но той твърди, че не е разочарован от отлагането: "Ще отнеме време, но аз съм готов да почакам. Космосът е коварен и трябва да направиш всичко както трябва, преди да изпратиш хора там.“

Все пак, отминалото десетилетие не бе изгубено за космическите полети. През 2018 година Space X обявиха своя първи турист за пътешествие около Луната през 2023 година.

"Сега компаниите проектират свои собствени машини за транспорт на своите клиенти. Това е разликата между отминалите десетилетия и тези, които предстоят“, обяснява Форчик.

Разбира се, ще ви е нужен дебел портфейл, за да видите Земята от космоса през 2030 година. Форчик обаче не отрича, че е възможно на Луната да се появят хотели, а пътуването до там да стане доста по-евтино, разбира се, след дълги години.

Някои предсказания дори не се доближиха до реалността

Колкото по-назад във времето отиваме, толкова по невероятни са предсказанията. През 1964 година корпорацията RAND поръчва проучване на множество учени за бъдещето и техните предсказания за това, как то ще изглежда. Ако те се бяха оказали прави, то вече щяхме да комуникираме с извънземни и да пътуваме във времето до сега. Щяхме да живеем с век повече, а Марс вече щеше да е отживелица - трябваше да сме кацнали там в средата на 80-те. Венера и луните на Юпитер щяха да са наред през 21 век. Вече дори трябваше да сме стигнали до Плутон, който по онова време беше все още планета, преди статута му да беше отнет през 2006 година.

Според учените от 1964 година живи организми ще се отглеждат в лаборатории, ще има единен международен език, а Луната няма да е туристическа дестинация, а място, където миньорството ще просперира и ще се добиват ценни материали.

Едно от най-налудничавите предсказания е, че до 2020 година така ще сме обучили животните, най-вече шимпанзетата, че те ще изпълняват всекидневните ни задачи вместо нас. Всички тези твърдения са приети изключително сериозно. Но очевидно дори учените остават изненадани, а бъдещето си остава напълно непредсказуемо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двете дами да него ударихте на евтения мачове Мали ми то фенове на Левски умни и природно талантливи да не набарате някои футболист за спонсор на сметките
24
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Като...малък,четох книгата "Ян Бибиян на Луната" и много ми хареса.Сега,когато съм на 85 я препрочитам и се надявам Гугъл Мапс да я заснеме за да се поразходя до...кратерите и безкрайните лунни...полета.Това е по...реално,отколкото да отида сам със...совалка,но не изключвам и тази вероятност.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В третото десетилетие се влиза на 1.1.21 ето така ясно.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Молите шофьора си, шимпанзе, да настъпи газта."Е ЗА ТОВА ПОНЕ ПОЗНАХА...
21
1
 
15
 
! Отговори
Нострадамус преди 4 години
Предсказвам,че през 2120 година Господин Генерал Бойко Борисов още ще е министър-председател на България!!!!!!!
20
2
 
15
 
! Отговори
Жо преди 4 години
НОВО ЛЕТОБРОЕНЕ-от 1 до 10 година- първо десетилетиеот 11 до 20 г.- второ десетилетиеот 21 до 30 г. -трето десетилетие.............от 91 до 100-тна година- десето десетилетие, с което завършва Първото столетие!от 101 година започва Ново столетие...............от 2001 година започва двайсет и първото столетие и Третото хилядолетие.ВСЕКИ ЗАВЪРШИЛ V КЛАС ТРЯБВА ДА РАЗБИРА ТОВА!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе наистина ли ни казват чее започнало третото десетилетие. Тези имат ли връзка с главният мозък. Аз пък ще им кажа че тази година е последната от второто десетилетие а догодина щее първата година от третото десетилетие. Абе на тая планета само неграмотници ли са останали.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Абсолютно точно! Но някакви учили , недоучили по цял ден и тук и там тръбят "ново десетилетие". Е почакайте още една година!
17
2
 
30
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 4 години
300 ЕВРО заплата в Европейска държава....и им вдигаш данъците и сметките/вода при воден режим/....... Дори Стивън Кинг не би могъл да го предвиди....
16
6
 
11
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ВЕМЕ веднъж писах-В третото десетилетие на ХХ век ще навлезем в началото на 2021 година.Колко акъл се иска, за да знаете, че Новото летоброене след Христа започва с Първа година (а не с Нулева година) и всяко десетиление, столетие и хилядолетие започват с година, завършваща на 1.Началото на ХХ век е 1901 г.Началото на ХХ век е 2001 г.Началото на третото десетилетие на ХХ век ще започне 2021 година.
15
1
 
10
 
! Отговори
ined преди 4 години
Моля ти се, ще ми ходи на ваканция на Луната пък още е с навиващ се будилник. Тез "учени" не могат да познаят след седмица дали ще вали тръгнали бъдещето да предсказват
14
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен с "навиване на алармата":-Това е свеж израз,драги!..Някога ,в ерата на часовниците-будилници,звъненето на "алармата" наистина се НАВИВАШЕ...
13
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
чакайте бре!..-Мъск обещава до година-две "ваканции на Марс"!..Много сте изостанали с тая Луна....А що се отнася до "150 години",...вероятно некой е прочел какво е казал:-"Тъй като в блуждаенето си човек е пръст,живота му ще бъде 120 години"...."иф онли!"..
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Първият ден от новата година закъснявате за работа, защото сте забравили да си навиете аларма."==="...да си навиете аларма."Още първото изречение ме отказа да чета нататък...
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Че, ще си отиде комунизма от България.."Комунизмът си е отишъл, или по -точно социализма. Впрочем, тогава децата знаеха къде се слага запетая и къде - не.Това, че ни управляват бивши комунисти, е друг въпрос и в случая няма значение, защото те са били толкова комунисти, колкото и сега демократи. Те са такива, каквито им изнася, нямат идеология. Все едно да има значение една *** кого обича. Който й дава парите, с него ще е. Не става дума за любов, идеали или идеология
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представям си какво представляват и предсказанията за климата тотална измама.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ванга е казала, ке консервираме вода в буркани.
8
4
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Кък така ваканция на месечината уа? Язи тва колкото и да съм *** селянин немоа *** повярвам.Кък жа живееш до 150 годин? Нъл жа умръзнеш и на белите гарги уа.Пък има и такава клетва до сто годин да живееш бял ден да не видиш.Я са огледайте кадя живейте и къв го ядем 30 годин?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не познаха, че света е изправен пред трета световна и лунатици вземат властта по незнайно какъв начин - ***, Тръмпела, Лойко, Ердо и т.н.
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно от най-големите предсказания не се сбъдна..Че, ще си отиде комунизма от България..

Спонсорирани публикации