Тютюн, валута, лекарства: Златното време на контрабандата - по празници

Багажът и колата са предпочитане при укриване на стоки
3 яну 2020 07:10, Петя Славова
3
Тютюн, валута, лекарства: Златното време на контрабандата - по празници
Снимка: архив, Булфото


Контрабандистите предпочитат натоварени моменти, когато през границата преминават не само много товари, но и пътници. Така рискът да бъдат спрени от митничар за проверка бива минимизиран и контрабандистът хитро минава през границата. Това показват данни на Агенция "Митници", цитирани от "Монитор".

"За контрабандата няма почивен ден", коментираха от митническата агенция като изтъкнаха, че опити за нелегално внасяне на стоки има ежедневно и митническите служители са постоянно бдителни. Контрабандистите са хитри и предпочитат моменти, които са по-натоварени, защото така шансът да бъдат хванати е по-малък. Митническите служители обаче имат начини дори тогава да заловят нарушителите – това включва анализ на документи и оценка на други критерии като маршрути или поведение на пътниците.

По външните граници биват задържани различни нелегални стоки като тютюн и тютюневи изделия, контрабандни и фалшиви текстилни стоки, лекарства, валута, културни ценности. Животни или техника като мобилни телефони също може да бъде задържана. Така миналата година митничари задържаха застрашен вид европейска змиорка при опит за износ на летище София. Понякога се правят проверки и във вътрешните граници, като тези с Гърция и Румъния, най-вече свързани с контрол на акцизни стоки – тютюневи изделия, етилов алкохол и горива.

 Багажът и колата са предпочитани при укриването на контрабандни стоки. При опит за внасяне на наркотични вещества пък контрабандистите са по-иновативни и изработват т.нар. "тайници" – това са тайни разделения в колите, чантите или куфарите, които се откриват по-трудно. От "Митници" коментираха още, че няма граничен пункт, при който ежедневно да не се разкриват нарушения. "На всички гранични пунктове всеки ден има случаи на разкрити нарушения, но най-големи количества се задържат на най-големия сухопътен пункт в Европа ГКПП Капитан Андреево (за външни граници), както и на границата с Румъния – Дунав мост 1 и Дунав мост 2, където трафикът за вътрешните границите е изключително голям", казаха още от държавната агенция.

Иззетите стоки се съхраняват по специален начин. Целта е да се запазят в същия вид, в който са иззети, до приключване на административните и наказателните производства. След окончателно решение някои от стоките биват унищожавани, а други – реализирани чрез търгове.

 Там обаче се продават групи стоки на юридически лица, а не на специализирани магазини. „Потребителите трябва да се отнасят резервирано към търговски обекти, които се рекламират като заявяват, че продават "конфискувани стоки", предупреди агенцията. В случай на открити животни обаче те се пренасочват към спасителни центрове.

Често се случва на пунктовете да бъдат задържани и животни, включително застрашени видове. В такъв случай те се насочват към спасителни центрове с цел да им бъдат осигурени благоприятни условия за живот, които да позволят оцеляването им. Обикновено преди да бъдат спасени от митническите служител, животните са превозвани в изключително рискови условия, а процентът на загинали екземпляри е висок.

От друга страна, на задължително унищожаване подлежат наркотичните вещества, тютюневите изделия, както и фалшивите стоки, тъй като нарушават права по търговски марки и тяхното качество и безопасност не могат да бъдат гарантирани. Хванатата нелегална валута, благородни метали или ценности пък отиват на сигурно място – в банковите трезори.

Най-често у нас биват иззети текстилни изделия, аксесоари, играчки, битови предмети, техника и нелегални акцизни стоки.

 За 2019 г.: 386 бона за съхранение на стоки
 Складовите разходи за съхранение на всички задържани стоки са около 386 хил. лв., казаха още от агенцията. При хваната стока, тя трябва да се задържи максимално близко до първоначалния й вид до приключване на производствата. Точно те обаче отнемат време и така някои стоки отлежават за дълги периоди. Веднъж решено, част от контрабандните продукти биват унищожавани като през 2019 г. са похарчени блиюо 7000 лв. за целта. Приходите от продажбата и оползотворяването на отнети в полза на държавата стоки възлизат на близо 509 000 лева, т.е. е реализиран положителен баланс от над 116 000 лева, които представляват приход в държавния бюджет.

Екзотични риби и птици, бебета змиорки, иманярски съкровища и монети са само част от задържаните животни и културни ценности през 2019 г. През февруари бяха задържани 200 кг бебета-змиорки от застрашен вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и според маркировка на контейнерите е изпратена от фирма, която има разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което представлява митническо нарушение.

Бебетата- змиорки са транспортирани спешно към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени. През 2015 г. бе налице същият опит, когато над 2 млн. екземпляра в същата „млада фаза” на развитие бяха задържани в осем контейнера от Мадрид за София.

В автобус за Гърция пък бяха намерени 8 контейнери с екзотични риби, 4 касети с птици и цели 234 сткъклени бутилки алкохол без български акцизен бандерол. 283 старинни монети, 29 бронзови фигури  и 5 пет пръстена пък бяха иззети от кола на Митнически пункт Лесов.

При пристигане шофьорът отрича да има нещо за деклариране и впоследствие автомобилът му е подложен на щателна проверка. През ноември пък 220 старинни монети биват открити в кутия от цигари в джоба на шофьор на товарен автомобил, минавал през България. Според извършената експертна справка 218 от монетите са редки електронови, златни, сребърни и бронзови от широк хронологичен обхват от 5-4 век преди Христа до 11-12 век от новата ера, а две от монетите представляват оловни византийски печати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
анонимен . преди 4 години
За задържани дребни контрабандни стоки тръбят по медиите Но че МВР продължава да крие участниците полицейски служители чийто имена са обявени катоучастници в нелегален трафик на мигранти .
2
2
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
За ежедневно разкрита контрабандна стока непрекъснато се тиражира опо социалните медии от ГДГП и АМ но за откритото изчезнало момиче от Бургаското градче Камено установено в Германия никой дума не обелва как се е озовало без документи без да е регистрирано по летищата и граничните пунктове .
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в контрабандата всички участват. Как иначе да се облаже човек по празници

Спонсорирани публикации