Ердоган изпраща войски в Либия – какъв е планът му?

Турското общество е загрижено дали в Либия пряко ще се сблъскат интересите на Русия и Турция
11 яну 2020 14:16, Елка Василева
49
Ердоган изпраща войски в Либия – какъв е планът му?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Турция изпраща свои войски в Либия. Но какво точно ще правят те там? Турските граждани са в неведение. Могат само да предполагат какъв е планът на Ердоган, пише Дойче веле.

Турското правителство изпраща войски в Либия. Те ще се включат в гражданската война там на страната на международно признатото правителство на премиера Файез Сарадж. Той се опитва да спре настъплението на войските на бунтовническия генерал Халифа Хафтар и неговата т.нар. Либийска национална армия (ЛНА).

Както съобщи самият президент на Турция Реджеп Ердоган, турски войници вече са заминали по море за Либия, а турският контингент там ще бъде изграден стъпка по стъпка. Ердоган увери още, че турската военна мисия в Либия ще изпълнява основно координационни задачи.

Едно съмнително сътрудничество

Турските граждани са в неведение, тъй като за турската военна мисия не се съобщават никакви други подробности. Турската опозиция се пита каква роля играе в случая т.нар. Свободна сирийска армия (ССА). Според редица чужди наблюдатели Анкара е изпратила в Либия сирийски бойци, които да подпомагат турските военни там. Правителството обаче отрича да има подобно сътрудничество. Според някои твърдения Анкара е обещала на сирийските наемници да получат турско гражданство след края на мисията в Либия.

Още по темата

Сирийските милиции вече имат опит в сътрудничеството с турските части. Те се сражават заедно в конфликта в Сирия - навлязоха заедно в град Африн. Проблемът в това сътрудничество е, че ССА е смятана за радикална ислямистка организация. Твърди се, че по време на турската офанзива в Североизточна Сирия миналия октомври бойците на ССА са извършили военни престъпления и са нарушили човешките права - става дума за нападения срещу жилищни райони, при които са били убити цивилни граждани. Критици на режима и представители на турската опозиция остро критикуват това, че страна като Турция, която се изживява като "защитник", прибягва да помощта на една отчасти джихадистка милиция.  

Подобно сътрудничество е в нарушение на международното право, твърди бившият държавен секретар, отговарящ за турските тайни служби МИТ - Чеват Йонес. В интервю за Дойче веле той казва, че това са неконтролируеми провокативни групировки, които не могат да бъдат обхванати от международното право. "Ако Турция не разкрие на кого точно е дала гражданство, какви взаимоотношения поддържа със ССА или какво ще правят турските военни в Либия, това може да забърка голяма каша", опасява се Йонес.

Според експерта по въпросите на сигурността Метин Гюрчан турското сътрудничество със Свободната сирийска армия в Либия ще направи така, че групировката да загуби своята легитимност в сирийския конфликт. "Турция дефинира тези милиции като умерени борци за свободата на Сирия", казва той. Използването на наемници в либийската гражданска война може да се разглежда и като отстъпление от мирната стратегия на Турция. Гюрчан подчертава, че много по-важен от предполагаемото обещано гражданство на сирийските бойци е въпросът за това каква функция ще изпълнява ССА в Либия. "И турското правителство ще трябва да обясни точно това на турските граждани", допълва наблюдателят.

Освен това турското общество е загрижено и дали в Либия пряко ще се сблъскат интересите на Русия и Турция, след като в либийския въоръжен конфликт Москва подкрепя силите на генерал Хафтар и неговата ЛНА. Не са ясни и целите, които преследва турската военна намеса в Либия. Официално Анкара назовава причината "борба срещу нелегалната миграция и терора", освен това се говори и за ангажимент на турските тайни служби МИТ.

Засега има само предположения

Дори експерти като Метин Гюрчан могат единствено да правят предположения. Според него в Либия трябва да бъде изградена един вид "зона за сигурност" - подобно на тази в Сирия източно от Ефрат. Турският експерт по сигурността обаче се съмнява, че Анкара има широко поле за действия, защото е малко вероятно Русия да накара своя съюзник - войските на генерал Хафтар - да спрат настъплението си. "Не съм убеден, че изпращането на наемници в Либия може да постигне нещо. В крайна сметка всичко зависи от Путин", посочва Гюрчан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
6
 
! Отговори
руските и турските преди 4 години
братски войски се срещнаха на фронта в Либия. Великата победа на Русия над империалистическия Запад заздрави вечната дружба между цар Путин и султан Ердоган.Сега иде ред на Балканите - Туски поток ще прокара новите интерси на Русия и Турция, като браткитд им армии се прегърнаст на Баллканския фронт - Русия завладява Варна, а Турция овладява Бургас, както бе обещал другаря Сталин още през 1941 г.Русофили и туркофили вадят старите рецепти за погача и локум да посрещнат освободителите си. Аллах е
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-Доведете го! кресна бюлюкбашията! Доведоха вмирисания Реджеп Ердоган хленчещ и овързан като салам,Аскера го беше намерил в една дупка покрита с мръсни кози кожи и го измъкна като морков оттам.Сега стоеше пред бюлюкбашията уплашен,жалък и с блуждаещ поглед.-Кой си ти? попита офицера като го измери с тежък поглед.-Махмуд..излъга Ердоган,но бюлюкбашията го нарече лъжец,зашлеви го с бича си и заповяда:-Хвърлете го нужника! и Ердоган потъна в някаква ужасна смрад..
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ер Догана ще го целнат в десетката много скоро и те ще са негови хора.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз му звъннах да го питам . Викам бай Ердоган какъв е плата ти бе сер-семин .От дугата страна се чу квичене, нищо не разбрах и затворих.
27
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бай Дончо, тоя непослушко няма ли и нещо да го дрониш като сюлеймана?
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как какво ще прави?!? ще си увеличава султаната. и никой не е в състояние да го спре. султана спирачки няма. после може да реши Гърция или Албания да присъедини към вилаета...
25
3
 
17
 
! Отговори
Ердоган е велик преди 4 години
Давай ердо колонизирай всичко. САЩ и Россия колонизират без спиране от както свърши втората световна война.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рубладжиите на смяна.
23
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и като стана дума за тая видна личност на съседна "приятелска" Турция, се сетих:-Ей,помните ли че тоя арестува над 30000 негови "противници",когато си инсценира "опита за преврат"?..Какво стана с тях,някой знае ли?../питам само от чисто любопитство!..защото не следя процесите там../..Какво стана и с оня-"дисидента",който Ердо искаше от Щатите да му го предадат,а пък ония нящо са дърпаха?..Кво викате?..-"Секо чудо за три дни"?..Ой Баядерка,тирирам тирирам.."И нищо ново под Слънцето"..
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причина се нарича "петрол". Малкото име и е "газ" .
21
6
 
10
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 4 години
Мачкай, Вова!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Не пишат нищо, щото не искат да си ритнат трудовата книжка или да хапнат рукола салата с новичок!
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същото време ние трябва да удвоим доставките на оръжие за кюрдите и те да ударят турците в гръб!=====Със пратката заповядай и ти но ще се върнеш пепел в буркан :-)
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече е изпратил контингент афротурци, които ще защитят турските интереси в Средиземноморието.
17
19
 
3
 
! Отговори
Амин! преди 4 години
В същото време ние трябва да удвоим доставките на оръжие за кюрдите и те да ударят турците в гръб!
16
18
 
7
 
! Отговори
Рашист преди 4 години
Е момчетата от Вагнер ще поизтрепят малко турки. Сефте ;)))Ще се позабавляват на воля.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иска да прецака гърците.
14
3
 
22
 
! Отговори
българин преди 4 години
Наистина ли никой не зацепва? Защо мислите че си купи руски ракети? Защо мислите че малко или много страни от САЩ и си прави каквото си иска? От тук на татъка.Ще е силна конкуренция на САЩ в региьона!-:) Това прави Ердоган!
13
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"ВА Б..а..НК"!!!!..Това е известен израз,не се излагайте да го затривате!
12
4
 
35
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Чудя се дали президента Ердоган пита САЩ,дали може да строи АЕЦ с руски реактори и дали може да внася руска газ.Дали се съобразява с разпорежданията на САЩ какво да прави и какво е тяхното мнение по всеки въпрос.Дали му идват американски сенатори на посещение и дали му нареждат какви решения да взема,които са във вреда на държавата.Не,човека гледа и защитава интереса на своя народ,и на държавата.Дали турският вариант на Козяк смее да му дава нареждания?Едва ли

Спонсорирани публикации