САЩ и Китай подписаха примирие за търговската война

Документът е победа както за американския, така и за китайския президент
Обновена: 15 яну 2020 20:53 | 15 яну 2020 20:48, Красимир Ангелов
22
САЩ и Китай подписаха примирие за търговската война
Снимка: БГНЕС

САЩ и Китай подписаха първа фаза от търговското споразумение помежду им в сряда на фона на множество въпроси дали американският президент Доналд Тръмп ще продължи напред с усилията за пренаписване на икономическите отношения с Пекин, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Сделката задължава Китай да направи повече по отношение предотвратяването на кражби на американски технологии и корпоративни тайни от своите фирми и държавни служители, като същевременно азиатската страна поема ангажимент да закупи продукти от САЩ на стойност 200 млрд. долара в следващите 2 години.

Още по темата
Споразумението обвързва Пекин с избягване на валутни манипулации с цел получаване на предимство и включва система, която ще следи дали поетите ангажименти се изпълняват.

Церемонията в Белия дом, на която присъстваха Тръмп, десетки американски бизнесмени и китайски представители, беше един от редките моменти на приятелство между двете най-големи икономики в света. Проточилите се преговори между Вашингтон и Пекин разтърсиха финансовите пазари, доведоха до несигурност относно инвестиционните решения и засегнаха растежа в двете страни.

"Заедно ние поправяме грешките от миналото", заяви Тръмп при подписването на сделката.

Американският индекс S&P 500 достигна ново рекордно високо ниво в рамките на деня.

Постигането на търговско споразумение с Китай беше ключово обещание в предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп и сега сме свидетели на неговото изпълнение - поне донякъде, пише Bloomberg. Ходът е победа за президента в решаващ момент. Сенатът е напът да стартира процедура по импийчмънт, докато напрежението с Иран предизвика безпокойство в Близкия изток и критики към Тръмп от членове на неговата собствена партия.

Сделката от фаза едно е добра и за китайския президент Си Дзинпин. Споразумението ще ограничи вредите от търговската война, позволявайки на лидера на страната да се фокусира върху забавящата се икономика и продължаващите протести в Хонконг.

Големият въпрос за американския президент сега е дали споразумението наистина изгражда нови отношенията между двете най-големи икономики в света. За момента няма яснота кога ще стартират и разговорите за втора фаза от сделката, за която се предполага, че ще се занимае с далеч по-сложни въпроси.

Ако американските гласоподаватели не забележат някакви ползи от търговското споразумение, Тръмп може да се окаже в затруднено положение през ноември, смятат експертите.

Всичко за дългоочакваната първа фаза от търговското споразумение четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ приемат нова валута,и всички отиват в първи Клас.
18
6
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
За разлика от Обама Тръмп е силен президент на САЩ.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Да прав си, Тръм е първият и го направи. Даже на хартия се води, че успя. А за втория мандат, чукундура достатъчно се *** и с Турция, Сирия, беше на косъм и с Иран(добре, че не се изтеглиха) Русия му виси на вратът. Дъртите републиканци въобще не са хепи, а има още време да се усира. Ще се види.
16
7
 
11
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Тръмп е първия който успява да притисне китайците, преди него те си правеха каквото искат - това са фактите! Икономиката на САЩ расте с бързи темпове, безработицата е рекордно ниска - само чудо ще спре Тръмп за втори мандат, либерастите да реват колкото искат, на никой не му дреме.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕвролузърТи пък много ги разбираш. Дефицита на Европа и Китай не е голям. И Европа към момента я интересува много повече, дали САЩ ще наложат мита заради излишъка който има Европа.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блумбърг собственост на кандидата за президент Майкъл Блумбърг, коментира историческия пробив на Тръмп - мъка, голяма мъка и разбира се неизбежните експертни плюнки. Типичните комунистически пропагандни похвати - дори противника да ни мачка ние си пишем как той се проваля, обратно дори да сме нацапали гащите до шия, ние си пишем колко сме велики!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално нищо не са се разбрали.Отменят се някои наказателни мита, Китай купува стока за 200 милиарда, и това е.Китай са си направили сметка, че е по добре от сегашни вариант. А пък кражбите на интелектуална собственост, валутни спекулации, това е в сферата на пожеланията и фантастиката. За Тръмп е важно да има някакъв договор преди изборите, иначе САЩ можеха да чакат още дълго, което щеше да накара Китай на по големи отстъпки.
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите клекнаха ! Какво друго да очаква човек от страна без история - видят ли реална съпротива , веднага подвиват опашка !
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е колегата и аз съм ЗА да се нападне Русия - давай да закриваме цирка и да дадем шанс на благородната ***.
10
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САШ е САШ, Китай е Китай слаба треторазредна държава, древна, но слаба!! Америка е дала толкова много на света - от музиканти, актьори до учени, Китай какво е дал освен етини некачествени стоки, които всеки вкъщи псува?!? През последните 30 години се напъват дребосъците, от революцията им насам, хората ги пуснаха в световната търговия щото всички си викат дай да ги съжалим те са 1млрд дай да и те нещо да допринесат за света, ама са им малки пииииишkитeee, не могаат, в Азия има една страна-Япония
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им е честито,да се разберат там някак си!
8
1
 
2
 
! Отговори
МММ преди 4 години
За жалост Тръмп не е Байко.
7
7
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Така е. Трябва да вървим заедно с американците. Колкото и да не им харесва на русофилите. Само тях ги бива от запада."Само с победителите, но никога против загубеняците."- цар Борис 3ти.
6
7
 
8
 
! Отговори
ЕВРОЛУЗЪРИ преди 4 години
Европа пак гледа тъпо. Също както когато Тръмп смачка със санкции Турция само заради един затворен пастор и турчето го освободи за 24 часа,че Турция отиваше на изчезване. Докато Меркел затвори онова немско журналистче за да угоди на султанът понеже го обидило в предаването си.Също толкова тъпо гледа Европа и сега, когато Тръмп защити националният интерес и авторските права на САЩ от Китай. Докато Китай разпаря Европа също както Вертуто, Ролекса и много други.А каквото е оцеляло го купува.
5
2
 
18
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Растежът на Китай е пропорционален, на американския. САЩ е най-големият пазар за Китай. Ако САЩ откажат да купуват или вършат бизнес с китайски компании, това е по-зле за Китай. Отделно американските заводи у Китай. А това промишлено производство го забрави. България има 10 пъти по-голямо производство от Люксембург, ама тяхната минимална е 2000 евро, нашата 300 евро.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактРастежът им се забавя, а и предоговореностите на бай Дончо ще дадът тласък на САЩ. Освен това забраната за повече от 1 дете в Китай доведе до това, че китайците станаха като западняците и сега се чудят как да ги накарат пак да раждат както преди понеже населението остарява.
3
11
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Китай се развива два пъти по-бързо от САЩ и в момента е първа промишлена сила и 60% от американския БВП.Единствено му трябва време(10г) за да изпревари САЩ по всички показатели.Трябва му и мир,защото все още не може да се защити военно.След същите тези 10г няма да има такъв проблем.
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците усетиха твърдия и кандисаха
1
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доналд спечели, а евроджендърите да си опичат акъла!

Спонсорирани публикации