Крадците наводнили цялата сграда на митницата в Благоевград

Откраднати са около 230 хил. лв. във валута и близо 20 кг украшения
Обновена: 19 яну 2020 16:38 | 19 яну 2020 15:47, Анисия Иванова
78

Крадците, извършили крупен обир на митницата в Благоевград, са пуснали всички чешми да текат, запушили са сифоните и в продължение на 10 часа водата е проникнала навсякъде и е разрушила кабинетите в митницата.

Четири пъти СОТ-ът е подавал сигнал за аларма, но пристигналите на място охранители не намирали нередности и се връщали, съобщи районният прокурор Борислав Ковачки на специален брифинг.

"Всички етажи бяха подгизнали от вода, което затрудни извършването на процесуалното действие – оглед на местопрестъплението“, каза още прокурор Ковачки.

Вчера неизвестни обраха митницата в Благоевград. Откраднати са всички веществени доказателства, иззети в последните десет години от всички митници от Югозападна България. Обирът е извършен изключително професионално, най-вероятно е ползвана вътрешна информация за съхраняваните веществени доказателства по дела, които се точат с години.

Още по темата

Засега е сигурно, че крадците са влезли през аварийния противопожарен изход и са имали достатъчно време да разбият няколко каси в помещението, съобщи "Фокус".

За 2 часа трима души са задигнали около 230 хил. лв. и 20 кг накити от Митническо бюро – Благоевград, след което наводняват административната му сграда.

Хронологията при извършването на обира показва, че първото проникване в Митницата е станало в 23.35 часа на 17 януари. В хода на престъплението е използван ъглошлайф, с който са срязани общо три броя каси. Обирът е продължил около 2 часа.

"По сигналите от СОТ установихме и кога е било първото проникване в Митническо бюро – Благоевград. Предмет на разследване е защо физическата охрана, която е била на място, не е реагирала. Това, което установихме е, че са подадени сигнали до СОТ, които са били отработени, но се е връщала информация, че няма нарушение и така четири пъти“, обясни прокурор Ковачки.

По време на обира, крадците, които се предполага, че са били трима души, задигат около 230 хил. лв. под формата на валута – евро, драхми, кувейтски долари и така нататък. Имало е и фалшива валута, чиято стойност е около 10 хил. долара. От Митническо бюро – Благоевград са откраднати и 20 кг накити, по-голяма част от които са изработени от легирана стомана, наподобяваща сребро. Според прокурор Ковачки най-вероятно крадците са си мислили, че украшенията са от благородни метали. Откраднатите пари и бижута са били веществени доказателства, но не по досъдебни, а по административно – наказателни производства.

Кражбата от Митническо бюро – Югозапад е установена в 08.30 часа на 18 януари. Това е станало при извършване на сутрешния обход от служителите, които застъпват на смяна. Същите са видели, че има разхвърляни накити по двора.

"Не са откраднати ценни документи на Митницата, единствено са взети пари на значителна стойност и метални украшения, които най-вероятно са смятали, че са от благороден метал“, уточни прокурор Ковачки.

Досъдебното производство по случая започва с оглед на местопроизшествие, продължил от 15.30 до 23.00 часа на 18 януари. Иззети са записи от видео камери, разпитани са свидетели, както и двамата охранители, които са били на работа в нощта на 17 срещу 18 януари, и които са върнали информация по четирите сигнала на СОТ, според която не е имало проблем на мястото.

От своя страна началникът на Първо районно управление – Благоевград Петър Зашев каза, че тепърва ще се уточнява дали в обира на Митническо бюро – Благоевград е участвал бивш митничар. "Има версия, по която се работи активно, подчерта Зашев.

Складовете на вътрешната митница се охраняват от охранителни фирми на бивши полицаи. При прескачането на оградата между митницата и бившия вече Домостроителен комбинат обирджиите разпилели част от откраднатото.

Започнато е досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо обществена сграда с значение за националната сигурност няма денонощна охрана от МВР, ами има нает частен СОТ?
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
охранителите дядовци на 60 лета ли са за по 500лв на месец заплата, ясно защо са обрали митницата
4
0
 
48
 
! Отговори
дгд преди 4 години
"Складовете на вътрешната митница се охраняват от охранителни фирми на бивши полицаи" - Това обяснява почти всичко!
3
0
 
19
 
! Отговори
ljhl преди 4 години
"Мокрите бандити"?Кевин от "Сам вкъщи" ще ги разбие! :)
2
0
 
25
 
! Отговори
ljhl преди 4 години
"Мокрите бандите"?Кевин от "Сам вкъщи" ще ги разбие! :)
1
1
 
37
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Преди 2-3 год. от митницата на летището свиха 300 кг. злато ,и никой нищо не разбра ,като всичко се покри .Сега пак нашите хора направиха удара !!

Спонсорирани публикации