Крадците наводнили цялата сграда на митницата в Благоевград

Откраднати са около 230 хил. лв. във валута и близо 20 кг украшения
Обновена: 19 яну 2020 16:38 | 19 яну 2020 15:47, Анисия Иванова
78

Крадците, извършили крупен обир на митницата в Благоевград, са пуснали всички чешми да текат, запушили са сифоните и в продължение на 10 часа водата е проникнала навсякъде и е разрушила кабинетите в митницата.

Четири пъти СОТ-ът е подавал сигнал за аларма, но пристигналите на място охранители не намирали нередности и се връщали, съобщи районният прокурор Борислав Ковачки на специален брифинг.

"Всички етажи бяха подгизнали от вода, което затрудни извършването на процесуалното действие – оглед на местопрестъплението“, каза още прокурор Ковачки.

Вчера неизвестни обраха митницата в Благоевград. Откраднати са всички веществени доказателства, иззети в последните десет години от всички митници от Югозападна България. Обирът е извършен изключително професионално, най-вероятно е ползвана вътрешна информация за съхраняваните веществени доказателства по дела, които се точат с години.

Още по темата

Засега е сигурно, че крадците са влезли през аварийния противопожарен изход и са имали достатъчно време да разбият няколко каси в помещението, съобщи "Фокус".

За 2 часа трима души са задигнали около 230 хил. лв. и 20 кг накити от Митническо бюро – Благоевград, след което наводняват административната му сграда.

Хронологията при извършването на обира показва, че първото проникване в Митницата е станало в 23.35 часа на 17 януари. В хода на престъплението е използван ъглошлайф, с който са срязани общо три броя каси. Обирът е продължил около 2 часа.

"По сигналите от СОТ установихме и кога е било първото проникване в Митническо бюро – Благоевград. Предмет на разследване е защо физическата охрана, която е била на място, не е реагирала. Това, което установихме е, че са подадени сигнали до СОТ, които са били отработени, но се е връщала информация, че няма нарушение и така четири пъти“, обясни прокурор Ковачки.

По време на обира, крадците, които се предполага, че са били трима души, задигат около 230 хил. лв. под формата на валута – евро, драхми, кувейтски долари и така нататък. Имало е и фалшива валута, чиято стойност е около 10 хил. долара. От Митническо бюро – Благоевград са откраднати и 20 кг накити, по-голяма част от които са изработени от легирана стомана, наподобяваща сребро. Според прокурор Ковачки най-вероятно крадците са си мислили, че украшенията са от благородни метали. Откраднатите пари и бижута са били веществени доказателства, но не по досъдебни, а по административно – наказателни производства.

Кражбата от Митническо бюро – Югозапад е установена в 08.30 часа на 18 януари. Това е станало при извършване на сутрешния обход от служителите, които застъпват на смяна. Същите са видели, че има разхвърляни накити по двора.

"Не са откраднати ценни документи на Митницата, единствено са взети пари на значителна стойност и метални украшения, които най-вероятно са смятали, че са от благороден метал“, уточни прокурор Ковачки.

Досъдебното производство по случая започва с оглед на местопроизшествие, продължил от 15.30 до 23.00 часа на 18 януари. Иззети са записи от видео камери, разпитани са свидетели, както и двамата охранители, които са били на работа в нощта на 17 срещу 18 януари, и които са върнали информация по четирите сигнала на СОТ, според която не е имало проблем на мястото.

От своя страна началникът на Първо районно управление – Благоевград Петър Зашев каза, че тепърва ще се уточнява дали в обира на Митническо бюро – Благоевград е участвал бивш митничар. "Има версия, по която се работи активно, подчерта Зашев.

Складовете на вътрешната митница се охраняват от охранителни фирми на бивши полицаи. При прескачането на оградата между митницата и бившия вече Домостроителен комбинат обирджиите разпилели част от откраднатото.

Започнато е досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
6
 
! Отговори
iii преди 4 години
И след тази мътна история пак ли да искаме Шенген?
65
0
 
7
 
! Отговори
Ние преди 4 години
Ако беше митницата в Перник. Честито на триещите коментарите ми модератори. Поздравете политическите си лидери, които ви плащат заплатите.
64
0
 
3
 
! Отговори
Те преди 4 години
Ами така ще е, като има вода в този град. Виж, ако беше просто нямаша ка да се случи. Нали те са на воден режим, но си имат съгражданин, който е министър на водите. Преди това беше шеф на митниците. След това вероятно ще е министър председател. Като не става за пожарникар, става премиер. Така е в България на Бойко Борисов.
63
0
 
8
 
! Отговори
ист преди 4 години
По време на кражбата митничарите не са били с униформи, за да не ги разпознаят.Добрата новина е че нито един митничар и полицай не са се удавили в наводнението.А парите и бижутата от където дошли, там отишли.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марв И Хари :D
61
1
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
На бас, че основната причина за "обира" не е да се открадне нещо, а да се заличат документи водещи до "наши" хора за внос на италиански б****! Взетите неща са колкото да се каже, че е обир, а не заличаване на следи!Просто се вдигна много шум за вноса на б*клуци от Италия и сега всички следи трябва да се заличат.А това, че Благоевград е удобен за подобни вносове е факт. С ферибот от Италия до Гърция и от там през Благоевград в България!За б*клука е цялата история!Да няма документи водещи до ГЕРБ
60
1
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
В държавата с най много полиция на глава на населението в Европа и ограбиха митницата, хахахаха! Защо хрантутим толкова милиционери след като и те самите явно показват, че за нищо не стават след като митницата ползва частен СОТ! Закривайте цялата полиция и без това са безполезни, поне да не ги хрантутим! И да ставаме с частни СОТ фирми вместо милиционери които спят по цял ден! Отделен е въпроса колко документи за внос на италиански *** са унищожени от водата или изчезнали при обира!
59
0
 
6
 
! Отговори
Милиционер преди 4 години
така е в всяка Митница . И в Плевен си крадат. И в Варна .*** народ, ние млиционерите не сме прости
58
2
 
5
 
! Отговори
шматки преди 4 години
а за 2та милиона в долари мълчите и крийте.Я сега си признайте кой ги открадна .. Вальо Танов нали
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случило се е "да грабим награбеното", макар че ми мирише на вътрешна постановка, демек "грабим за държавата, ама и ний сме хора".
56
0
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Цял куп митничари къде бе готин.. Дори само от статиите трябва да ти е ясно, че сградата се охранява от 2 пенсии жива охрана и сот. Тва да не ти е някое районно управление
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мирише отдалече на полицейска работа,100% са се обрали сами,имането изкушава,това с чешмите не е любителска работа,а колегите ги прикривали и връщали сот-а,било е лесно,като разходка и са разхвърляли сигурно фалшивите бижута по трасето да изглежда аматьорска работа ех,че лесно се ставало богат,,скоро и по другите митници ще се случи,ако тук се размине
54
0
 
20
 
! Отговори
Fortis преди 4 години
Е, сега вече сами се издадоха!Тва са мокрите бандити от Сам вкъщи!Търсете Маколи Кълкин за съдействие.
53
0
 
27
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Една от май безумните случки в последно време наред с източването на язовирите, само от този текст бих уволнил всички шефове и охранители там, и бих разкарал и сотаджиите на бившите полицаи. Митницата на МВР се охранява от сот, няма такава държава. И за какво са държали тази валута там? Че да ги откраднат явно хахах, няма как да не е имало вътрешен човек.
52
1
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЗНАЕТЕ ЛИ , ЧЕ ПО ЗАКОН ИМА ИЗИСКВАНИЯ КАК ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ ПАРИ И ЦЕННОСТИ В ДЪРЖАВНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ И ТУК ИЗОБЩО НЕ СА ОТГОВАРЯЛИ НА ИЗИСКВАНИЯТА ДЪРЖАЛИ ГИ ЗАД ЕДНА ДЪРВЕНА ВРАТА КОЯТО ОТВОРИЛИ С РИТНИК :DНИЕ НА АПАРТАМЕНТА СИ ИМАМЕ 2 ВРАТИ КАТО ПЪРВАТА ИМА 6 ТОЧКОВО ЗАКЛЮЧВАНЕ ЕДНИ МЕТАЛНИ ШИПОВЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ЖЕЛЕЗНАТА КАСА!! СИГУРНО ЗА ДА СЕ ОТРЕЖАТ АКО Е ВЪЗМОЖНО ЩЕ Е НУЖНО ПОНЕ 20 МИНУТИ! И ТАКЪВ ШУМ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ, ЧЕ НЕ Е ИСТИНА!ОБВИНЕНИЕ ВЪВ ПРЕСТЪПНА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ НА ШЕФА МОМЕНТАЛНО
51
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на тези крадци.Обрали са други крадци.
50
1
 
11
 
! Отговори
Документи преди 4 години
Те са важни ,а компютрите защо не са взели аха работило се по черна каса.Браво.
49
0
 
31
 
! Отговори
Всичко преди 4 години
Нагласено трият се улики за милиони не будалкайте народа.Много забъркани в тия сделки.
48
1
 
19
 
! Отговори
Кво речи!? преди 4 години
доколкото се разбира , освен че са вързани към СОТ , в сградата има и физическа охрана, за която се предполага че има достъп до сградата.нагласено та дрънка
47
0
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДИРЕКТНО ГО УВОЛНЯВАМ ШЕФА НА МИТНИЦАТА ДЕТО СЪХРАНЯВАЛ 1 МИЛИОН В ПАРИ И ЗЛАТО ЗАД 1 ДЪРВЕНА ВРАТА!

Спонсорирани публикации