На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити

Често те излизат скъпи на новите собственици
20 яну 2020 07:21, Александър Попов
122
 На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити
Снимка: БГНЕС
Оферти за евтини жилища "висят" от години в сайтовете за обяви. Атрактивните цени обаче крият рискове - това са апартаменти в кооперации "на зелено" на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи, коментираха брокери пред "Монитор".
 
За проблемите не е обяснено, обикновено те "лъсват" при посещенията на кандидат купувачите.
 
На пазара на имоти през изминалата година има голям отлив на купувачи, твърди голяма агенция за недвижими имоти пред изданието.
Още по темата
Купувачите обаче все по-често се насочват към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом. И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. 
 
Но не това е големият проблем при старите жилища. 
 
На пазара се предлагат жилища в имоти със сериозни дефекти датиращи от години. Пример е обява на тристаен апартамент в един от западните квартали, недалеч от центъра на столицата, което изглежда скоро ремонтирано, обзаведено и на удобно разстояние от метростанция. Цената му е с една четвърт по-ниска от пазарната и това е първата сигнална лампа за бъдещите купувачи. 
 
Проверка на място показва, че блокът може всеки момент да рухне. Сградата, строена през 40-те години на миналия век, вече има големи процепи и е опасна за живеещите в нея. Публикации в медии разказват, че преди 8 години общината прави предписание за ремонт на покрива и улуците, както и отводняване. Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки. Те не изпълняват нищо от препоръките, не си оправят покрива и не отводняват. При дъждовно време водата отива в плитките основи и ги подкопава. Такива блокове с гредоред има още 7 в квартала. Дори да купите подобно жилище, допълнителните средства за ремонт на сградата може да достигнат до няколко хиляди лева на собственик, коментираха от голяма строителна фирма.
 
При предпочитаните по-нови жилища на ниски цени е възможно да срещнете започнато, но незавършено строителство. Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории. 
 
Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. В краен квартал на София в момента се продава двустаен апартамент с 40 на сто намаление. По-ниската цена се дължи заради нетърпение на собственика да получи пари кеш след няколко години ходене по мъките. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
16
 
! Отговори
До 92 преди 4 години
До До 92извинявай, но има причина в Бг предприемачите да са много под средното ниво в Европа.Хората стартират бизнес и с 10к, просто трябва да мислиш и проучваш. Няма как да успееш, ако си направиш баничарница до баничарницата на съседа, понеже виждаш ли при него има опашка. 200к са повече от достатъчно пари за стартиран на среден бизнес.
88
4
 
30
 
! Отговори
1 преди 4 години
"Инвестицията" в имот е за хора, които не работят на заплатка, а са съдали нещо, от което са доволни и нямат време на раположение. Това е пасивен доход, който не отнема време, но и възвръщаемостта е малка.Някой я измисли тази глупост с инвестициите в имоти и всеки стана инвеститор и това вдига цените.Е, все някога тази тенденция ще се обърне. Най- ценното нещо в живота е свободното време, а за да се издържаш от имоти трябва да инвестираш поне 1 мил.
87
3
 
22
 
! Отговори
До 92 преди 4 години
С 200 000 лв. може да стартираш бизнес и да се занулиш! То по твоята логика всеки втори да е стартирал бизнес и в БГ да има 3 млн. милионери
86
12
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
Не го разбирам аз този момент с "инвестицията" в имоти, особено, ако си говорим за инвестиция в 1-2 имота.Загробваш едни 200к лева в имот, който ти носи по 700 лв на месец, това са 8400 на година в иделния случай. От тях трябва да платиш данъци и поддръжка, тоест за 30 години си го избил. И защо всички тук смятат, че алтернативите са депозит, или имот?За 200к лева можеш да стртираш бизнес, който ще ти удвой парите за една-две година.
85
5
 
14
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Ето, прав се оказах, а ми напляскате минуси! Вижте само последните няколко коментара - *** действително не разбира защо цените на жилищното строителство растат нагоре и не осъзнава как това всъщност е взаимосвързано с неговата голяма мечта = да има сумати апартаменти в София, а после да л/па от тях огромен пасивен доход. НалЕ, за да го има тоя пасивен доход трябва да има и високи цени на това строителство. Иначе всеки щеше да се изнася в собствено жилище и отдаването под наем да се обезмисли..
84
4
 
5
 
! Отговори
до 89 преди 4 години
А короните на българския народ са в градовете! Селата са за почивка
83
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къщи и апартаменти бол,обаче хора няма!Това е лошото!Само за последните 10 години са изтрити от картата на България 400 села!А корените на българския народ са селата!
82
4
 
20
 
! Отговори
Бай Ой преди 4 години
Яжте, пийте и се веселете и като поодъртеете и се поразболеете друга песен ще запеете ако няма някой лев или някой наем! На мен за 2 години ми направиха 4 операции и заминаха над 10 бона, ако нямаше наеми в помощ щях да ям и пия...в РАЯ
81
3
 
33
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Значи НЕ МОЖЕ да се строят по десетки дори стотици хиляди апартаменти на година при това само в един единствен град, и цените да растът и да растът и да растът и да растът! ТОВА Е ПРОТИВ СЕКИ ИКОНОМИЧЕСКИ И ПАЗАРЕН ПРИНЦИП! Но ако тия апартаменти са построени за пране на пари, то тогава могат и милиони на година да се построят и да бъдат купувани и на цени по 10000000 еврно за квадрат от по 40ь40 сантиметра! Тогава може! Та така!
80
17
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 78 Яжте и пийте че утре не се знае...Ами ако дойде Корнелка на власт , кво праим ?
79
1
 
23
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Анонимен 56 Новото строителство е некачествено , но поне ъглите са прави. Ха,ха..!
78
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сакън, не купувайте евтино... Смях! Отчаяние лъха от статията, пълно. Е, скоро ще научат по трудния начин пишман тарикатите, че и София е България. Имоти празни в селата колко струват? А в малките и почти-всички областни градове? А в летните и зимните ни курорти? Е ако там не струват нищо или до 200-300-500Е квадрата, от какъв зор празните с години жилища в София да струват над 1000Е? Без улици, градини, училища, площадки, паркоместа. Защо чужденци не инвестират в имоти в БГ, ако има хляб в това
77
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
За качеството на строителството преди беше по добро,сега частниците правят икономия при арматурата,бетона също гледат да е по евтин неги интересува,че след време това щесе отрази на жилищата.Интересуват се само да е по голяма печалбата.Жилища в София има много празни и не продадени много с темпа с който се строи такъв срив ще стане ще се чудят как да се отървят от тях.
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кое му викате евтино?
75
19
 
13
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Бай Гaньо иска освен евтини имоти, то и някой друг да му ги плаща, ако може (па налЕ по Бай-Тошево време панелите почти безплатни са бЕха). Масово купува след продадено наследство в провинцията (т.е. купуват го родителите му). Завира се в крайни и мръсни квартали, защото парите от продадените земи около "вилата" с нужник на двора не стигат за нещо друго. Уж мразил винаги София и софиянците, па сам самия софиянец иска сега да стане. Чуди се защо му е скъпо, а е почнал за работа какво да е...
74
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл от спестяване -яж пии и .. че утре не се знае ще има ли и инфлация голяма има а в банка парите се обезценяват бързо
73
3
 
17
 
! Отговори
висок преди 4 години
До До 67 Ако слежиш днес 1000 в банката, след година ги изтеглиш.... ще получиш 998,5 лв!!!!! Запомнете го!
72
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така съжалявам че си продадох тристайният апартамент.не беше панел.а стоманобетон 15 етажен.с парно.купих нов пак тристаен но тухлен,ново строителство затворен комплекс.новият е целият в пукнатини и месечната му такса поддръжка стана 100лв.в същият квартал е като стария.но е с 35% по-малко площ общи части.ужасно съжалявам сега.
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи всеки с банкова сметка, което си е същото като банков влог е инвеститор. Много инвеститори станахме така. Донякъде е истина всеки пряко или косвено инвестира в нещо несъзнателно. Но поради каква нужда някои треби из форумите, че инвестицията в имот е най-доброто и който не го прави е ... неук и годен само да пасе кокошки?
70
1
 
60
 
! Отговори
Математико преди 4 години
В един от сайтовете за имоти в момента има за продан в София 42000 жилища. Тази година на пазара ще излязат още около 20000 нови такива, а през 2021 още толкова. Пазара на имоти в най-силната си година (миналата) е изконсумирал около 18000 имота, а през 2020 се очакват 15000 сделки, т.е предлагането ще надвиши 4 пъти търсенето без да броим вторичния пазар. Не балон, а атомна бомба е това, но лакомията е безгранична...дето се казва г*з глава затрива..

Спонсорирани публикации