На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити

Често те излизат скъпи на новите собственици
20 яну 2020 07:21, Александър Попов
122
 На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити
Снимка: БГНЕС
Оферти за евтини жилища "висят" от години в сайтовете за обяви. Атрактивните цени обаче крият рискове - това са апартаменти в кооперации "на зелено" на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи, коментираха брокери пред "Монитор".
 
За проблемите не е обяснено, обикновено те "лъсват" при посещенията на кандидат купувачите.
 
На пазара на имоти през изминалата година има голям отлив на купувачи, твърди голяма агенция за недвижими имоти пред изданието.
Още по темата
Купувачите обаче все по-често се насочват към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом. И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. 
 
Но не това е големият проблем при старите жилища. 
 
На пазара се предлагат жилища в имоти със сериозни дефекти датиращи от години. Пример е обява на тристаен апартамент в един от западните квартали, недалеч от центъра на столицата, което изглежда скоро ремонтирано, обзаведено и на удобно разстояние от метростанция. Цената му е с една четвърт по-ниска от пазарната и това е първата сигнална лампа за бъдещите купувачи. 
 
Проверка на място показва, че блокът може всеки момент да рухне. Сградата, строена през 40-те години на миналия век, вече има големи процепи и е опасна за живеещите в нея. Публикации в медии разказват, че преди 8 години общината прави предписание за ремонт на покрива и улуците, както и отводняване. Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки. Те не изпълняват нищо от препоръките, не си оправят покрива и не отводняват. При дъждовно време водата отива в плитките основи и ги подкопава. Такива блокове с гредоред има още 7 в квартала. Дори да купите подобно жилище, допълнителните средства за ремонт на сградата може да достигнат до няколко хиляди лева на собственик, коментираха от голяма строителна фирма.
 
При предпочитаните по-нови жилища на ниски цени е възможно да срещнете започнато, но незавършено строителство. Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории. 
 
Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. В краен квартал на София в момента се продава двустаен апартамент с 40 на сто намаление. По-ниската цена се дължи заради нетърпение на собственика да получи пари кеш след няколко години ходене по мъките. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, балон няма, но все пак с 30-40 процента поне цените на жилищата са надценени. Печеливша или губеща инвестиця не знам, но не бих купил дори за лично ползване ако ще е с 20-30 годишна ипотека, с месечна вноска от 2 чисти минимални заплати. От ипотеката /най вече на ръба на възможтостите/ по голямо робство няма. А купуващите без заеми и голям процент самоучастие не ги мисля.
48
7
 
28
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 20И знаеш ли защо е така? Защото БВП е мерило колко пъти 2 лева са се завъртяли между хората! Това, че в 2 милионна София 2 лева са се завъртяли 50 пъти и генерира 40% от БВП не означава, че в София се прави нещо което да вкарва свежи пари в икономиката! Свежи пари идват от износ! А ние отдавна сме на отрицателно салдо, тоест внасяме повече отколкото изнасяме! С други думи от България се изнасят пари, а не се внасят и единственото което все още крепи икономиката ни са парите на емигрантите!
47
18
 
10
 
! Отговори
Норге преди 4 години
До 48И аз това се опитвам да обясня на няколко овчедушника! Няма по-разумна инвестиция, от тази в имот. Дори при сегашните неоправдано високи цени, евентуалния купувач никога няма да бъде на загуба. Първо, има жилището. То има своята цена, която ще върви нагоре, но не и надолу. Второ, всеки месец получава наем, който няма как да вземе като месечен лихвен процент върху сумата, инвестиана за покупка на имота!
46
1
 
29
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 20Това, че в България има регистрирани 400 000 фирми, не означава, че са работещи предприятия! Повече от половината са или кухи фирми или вече фалирали и без дейност, но не задвижили процедура по фалит! Да не говорим за факта, че гаражче в което продаваш вафли не е икономика, икономика е производство, а ние нито имаме наши продукти, нито имаме хората вече за реално производство! И понеже всичко живо се бута в София където 99% е администрация затова БВП нараства, а икономиката намалява!
45
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В холандия ако не продадеш над 75% от сградата на зелено не почваш да строиш и няма ли търсене на пазара няма разрешителни. У нас милион празни жилища като бетонна пустиня ще заприличаме скоро.... като няма контрол така е, който си купи някой кв м земя ,веднага почва строежи от къде толкова народ да купи всичко това!
44
4
 
17
 
! Отговори
Норге преди 4 години
До 42Защо ли не мога да се трогна от мнението на някой, който в едно изречение допуска три правописни грешки, без разбира се да броя грешно поставените запетайки или липсата на такива там, където им е мястото? А в Боколандия за такива като теб винаги ще е по-добре без такива като мен. Защото ако тези като мен се върнат, ти ще си на опашката в Бюрото по труда!
43
1
 
18
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Демек купувайте от мафиотите строители , не купувайте от частно лице
42
2
 
21
 
! Отговори
До Норге преди 4 години
Има много необитаеми жилища,но те не се отдават под наем или продават.Затова и цените на наемите и жилищата са високи.Но в един момент това ще се промени и на пазара ще излязат много празни жилища.Тогава и цените ще се срутят.
41
1
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
До Анонимен 37Тук става въпрос за качеството на живота в България а то зависи от самите българи, Щатите и Франция не ме интересуват!
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи сега брокерчета пускат статиики, защо да не търсим по-евтино жилище. Ясно е че всичко ще се срине скоро и много им се иска да лапат още няколко месеца.
39
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38 норгеНикога не се връщай ,боколандия си е по добре без теб ,и недей пиши в форумите ..
38
3
 
22
 
! Отговори
Язе преди 4 години
Айдее, първи сигнали за надценени имоти и почнаха статийте... Естествено, че цените ще тръгнат надолу в БГ при този балон. Има една държава в Европа, където имотите са вървери и вървят нагоре (Австрия, познайте защо :)). Няма как в Софето цените да гонят тези във Виена, няма база за това. До около1-1,5г. И цените ще са леко надолу, споко.
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говоренето от сорта на ,Кво ти плащат в БГ500 лв Това е обикновенния проста* ,такъв в БГ взема 700-800 лв отива в чужбина и там му плащат малко повече от минималното .Просто толкова си може ,той ако може повече ше има идей ше има образование ..ше знае как да изкара повече от 500 лева но уви не може
36
11
 
18
 
! Отговори
Норге преди 4 години
До 33На 42 съм, а татко ми отдавна го няма! Колеги нямам, защото работя сам и за себе си. Не ме бъркай с разни брокери, защото нямам нищо общо с тях! Отдавна съм се изнесъл от Боколандия и нямам намерение да се връщам. А на всички, които предпочетоха да останат, пожелавам късмет и да дочакат пустия балоннда се спука и жилищата да започнат да ги продават по две за лев!
35
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32 софетоОбясни ми качеството на народонаселението в Америка ,където всеки ден има масови стрелби и имат за президент клоун Обясни ми качеството във Франция ..не може да обясниш на крете^ите че нацията застарява и че са нужни повече пари за пенсии и че ако няма реформа нещата няма да отиват на добре за в бъдеще
34
3
 
20
 
! Отговори
* преди 4 години
Норге, това е максимума, защото заплатите на хората няма изгледи да растат. Немеца например, който строи завод в БГ идва заради заплатите от 500 лв в провинцията. И ако трябва да даде 700-1000 лв заплата просто ще си премести завода в Индия или където и да е. Няма заплати - няма наеми- няма високи цени на жилища.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари, рентиерството го има по цял свят. Има си киеци навсякъде, имат имоти и ги дават под наем и нищо не работят. Има си и хора, които са предприемчиви и създават производство. И така. Всичко е до това какво е нивото на отделния човек и как възприема света около себе си. Едно време у нас бяха далавери с пощенски марки, после пликове с по 5 лева, сега е с жилища.
32
14
 
14
 
! Отговори
Норге преди 4 години
До 28Ами и аз си купих жилище в същата 2008-***. Броих за него точно 37500 евро. В момента жилището ми струва около 60000 евро и за мен няма нищо печално в това. Блока си е същия и още не е паднал. Няма изгледи скоро и да се случи. Единственото, което стана е, че цената на моето жилище е скочила с около 50 процента.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НоргеПреди 10 години този балон беше спукан. Най-много през 2012, когато съвсем се доспука. Така че нищо не чакаш, освен ако не си на 20 години, и татко ти не ти е казал. А позвъняванията са най-вече от колегите ви.
30
4
 
22
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
В БГ няма нищо качествено поради ниското качество на народонаселението "екзистиращо" на самата територията!(обобщение)

Спонсорирани публикации