На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити

Често те излизат скъпи на новите собственици
20 яну 2020 07:21, Александър Попов
122
 На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити
Снимка: БГНЕС
Оферти за евтини жилища "висят" от години в сайтовете за обяви. Атрактивните цени обаче крият рискове - това са апартаменти в кооперации "на зелено" на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи, коментираха брокери пред "Монитор".
 
За проблемите не е обяснено, обикновено те "лъсват" при посещенията на кандидат купувачите.
 
На пазара на имоти през изминалата година има голям отлив на купувачи, твърди голяма агенция за недвижими имоти пред изданието.
Още по темата
Купувачите обаче все по-често се насочват към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом. И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. 
 
Но не това е големият проблем при старите жилища. 
 
На пазара се предлагат жилища в имоти със сериозни дефекти датиращи от години. Пример е обява на тристаен апартамент в един от западните квартали, недалеч от центъра на столицата, което изглежда скоро ремонтирано, обзаведено и на удобно разстояние от метростанция. Цената му е с една четвърт по-ниска от пазарната и това е първата сигнална лампа за бъдещите купувачи. 
 
Проверка на място показва, че блокът може всеки момент да рухне. Сградата, строена през 40-те години на миналия век, вече има големи процепи и е опасна за живеещите в нея. Публикации в медии разказват, че преди 8 години общината прави предписание за ремонт на покрива и улуците, както и отводняване. Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки. Те не изпълняват нищо от препоръките, не си оправят покрива и не отводняват. При дъждовно време водата отива в плитките основи и ги подкопава. Такива блокове с гредоред има още 7 в квартала. Дори да купите подобно жилище, допълнителните средства за ремонт на сградата може да достигнат до няколко хиляди лева на собственик, коментираха от голяма строителна фирма.
 
При предпочитаните по-нови жилища на ниски цени е възможно да срещнете започнато, но незавършено строителство. Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории. 
 
Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. В краен квартал на София в момента се продава двустаен апартамент с 40 на сто намаление. По-ниската цена се дължи заради нетърпение на собственика да получи пари кеш след няколко години ходене по мъките. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21 АнонименТия 55 милиарда в банките ти мислиш, ча са на гласуващитедебили ! Ти си доста зле облъчен от герберосороската пропаганда. Тия милиарди са на няколко човека. Работещите 3,5 милиона по селата работят за 25 лева на ден
28
5
 
19
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 18 (Ели)Аре бе? *** верно ли?Колко мола се падат на глава на населението в България според тебе?И българската икономика освен от молове (с неизвестно как препрани пари) от какво друго се състои?Батко ти Бойко вкара в България най-cкaпaната китайска автомобилна копмания но се биеше по гърдите колко голям завод бил построил.Да те попитам как мислиш, че ще продължи да се нaдyва балона след като измрат бабите и дядовците на емигрантите които им пращат пари от чужбина?
27
24
 
12
 
! Отговори
Норге преди 4 години
До 23Ами направи си един експеримент с така наречения "балон пред спукване". Пусни една обява, че отдаваш под наем жилище в приличен квартал за 700 лева на месец и ще останеш ужасно изненадан, че няма да можеш да смогнеш на позвъняванията на кандидат наемателите. Аз този балон го чакам да се спука вече около 10 години, ама той жилав излезе и няма пукане. Мога да се обзаложа с теб, че цените оттук нататък ще вървят само нагоре. Това важи както за покупка на имот, така и за отдаване под наем.
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НоргеАми и аз познавам много хора, които си купиха апартаменти през печалната 2008 година. Да не казвам какво се случи с тях. Едно неще тябва да го виждаш в перспектива, а не за година-две. Ако все пак нещо недвижимо си струва като инвестиция е земята. Причината е повече от ясна. Земята е вечна, а вече не я "правят". Извинявам се, че ви бъркам бизнеса, но човек трябва да мисли, а не да търка билетчета.
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете репортаж за строителството в Ст. Град. Там има една фирма на която имотите са като строени от дете по трудово обучение. Пълна скръб.
24
2
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Не е нужно да си "професор" за да видиш, че 90% от работещите се препитават с глупости, които не са им по специалността - просто няма какво друго. И за бройката на предприятията .... ти за Бг ли говорш или за UK?
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23 Заплатите се увеличават ..направи research Провери всякакъв вид информация да видишИ дори мога да ти кажа ,че ръстът на заплатите изпреварва инфлацията и това го провери също
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Абсолютна глупост ,за да дойдеш от село у градо по комунистическо ти е трябвало гражданство ..Демек да се ожениш /омъжиш Това е главната причина за това че по коминистическо селата са били пълни с хора
21
5
 
34
 
! Отговори
До Норге преди 4 години
"всеки месец прибират между 600 и 800 лева наем от жилище."Само дето този балон с нарастването на наемите е пред спукване. Заплатите не се увеличават!!! А с 800-1500 лв чисто на месец- за 80% от "софиянци" балона е към последната си фаза на надуване.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дишате ли?
19
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 Дето викаш,че икономиката е закрита в 95% в БГВ България има 400 хиляди работещи предприятия ..и ако не мислиш че е вярно обясни къде работят 3.1 милиона българи и защо има 55 млрд на влог в банките Обясни ми професорите ...?
18
3
 
20
 
! Отговори
Небостъргач преди 4 години
Ако няма асансьор до гаража, не става.
17
15
 
11
 
! Отговори
Норге преди 4 години
До Анонимен 16В момента най-разумна та инвестиция, която може да направи човек (стига да може да си го позволи) е да купи жилище, което да отдаде под наем. Няма банка, която да дава лихвен процент, по-голям от сумата, която един така инвестирал човек ще получи от наем. Познавам поне 4 човека, които направиха точно това и всеки месец прибират между 600 и 800 лева наем от жилище. Само един от тях инвестира в две жилища, а другите в повече. Сметките оставям на теб!
16
23
 
16
 
! Отговори
Ели преди 4 години
До "балонаджиите". Престанете да повтаряте тази глупост за балкона. От години ви слушам, а балон така и не се пука. Явно сте на мнение, че като кажеш една лъжа 100 пъти тя ще стане истина, но уви. Приемете го - балон няма! Просто търсенето определя цената
15
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 12Позволявам си да направя една забележка по датировката: Не говорим за последните 30 години, а за последните 76 години!Още откакто партизаните са слезли от Балкана в края на войната през 1944 г., след като са грабили мандрите с кашкавал и сирене, взели са земята на така недолюбваните от някои "граждани" ceляни.После масово с така наречената индустриализация натикаха хората от селата по градовете, да работят в промишлени гиганти като "Кремиковци".Проблемът е от комунизма!
14
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирам хората, които нямат жилище да си купят. Но да купуваш апартаменти за "инвесиция" е чиста проба набутване и пропиляване на пари. Вече 15 години тази тенденция е ясна, но българинът, колкото и да го биеш по главата, не му увира. В апартаментите трябва да живеят хора, а не извънземни, и при една ясна демографка низходяща тенденция, дори и в София (град) дългосрочно, трябва да не ти стига сивото вещество да "инвестираш" в апартаменти. Както и да строиш, между впрочем.
13
2
 
71
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Да не си мислите, че на хората от провинцията им е много добре да зарежат собствено жилище в провинцията и да ходят да се тикат в София в кутия 2 на 2 с наем 1/3 от заплатата им? Не, но нямат голям избор! Искат да работят и да издържат семействата си, а в провинцията това става все по невъзможно. Икономиката ни е пред тотален колапс и работни места в провинцията стават все по малко! Все пак държавата цели съсипването на малкото останала икономика извън София!
12
3
 
49
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Държавната политика е всички бели да се заселят в София, а останалата част от държавата да стане като Дивия Запад или като филмите със зомбита, единици обикалящи с оръжие и да се пазят от ордите които искат да ги разкъсат! Скоро около София ще се наложи да се издигне стена която да пази малкото останали хора в тази държава от канибалите които ще искат да ги изядат! Колкото до "столичаните" които реват против хората от провинцията: Не ревете на правилното място, ревете пред парламента!!!
11
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате всички в София и селата около София, това е. Ще ставаме Мумбай.
10
4
 
56
 
! Отговори
f преди 4 години
А какво да работят "селяните" от провинцията като икономиката е закрита в 95% от БГ.Наплива към бетонното петно от 15на15 км нарчено столица ще продължава заради "далновидността" на управляващите през последните 30 г.

Спонсорирани публикации