На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити

Често те излизат скъпи на новите собственици
20 яну 2020 07:21, Александър Попов
122
 На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити
Снимка: БГНЕС
Оферти за евтини жилища "висят" от години в сайтовете за обяви. Атрактивните цени обаче крият рискове - това са апартаменти в кооперации "на зелено" на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи, коментираха брокери пред "Монитор".
 
За проблемите не е обяснено, обикновено те "лъсват" при посещенията на кандидат купувачите.
 
На пазара на имоти през изминалата година има голям отлив на купувачи, твърди голяма агенция за недвижими имоти пред изданието.
Още по темата
Купувачите обаче все по-често се насочват към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом. И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. 
 
Но не това е големият проблем при старите жилища. 
 
На пазара се предлагат жилища в имоти със сериозни дефекти датиращи от години. Пример е обява на тристаен апартамент в един от западните квартали, недалеч от центъра на столицата, което изглежда скоро ремонтирано, обзаведено и на удобно разстояние от метростанция. Цената му е с една четвърт по-ниска от пазарната и това е първата сигнална лампа за бъдещите купувачи. 
 
Проверка на място показва, че блокът може всеки момент да рухне. Сградата, строена през 40-те години на миналия век, вече има големи процепи и е опасна за живеещите в нея. Публикации в медии разказват, че преди 8 години общината прави предписание за ремонт на покрива и улуците, както и отводняване. Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки. Те не изпълняват нищо от препоръките, не си оправят покрива и не отводняват. При дъждовно време водата отива в плитките основи и ги подкопава. Такива блокове с гредоред има още 7 в квартала. Дори да купите подобно жилище, допълнителните средства за ремонт на сградата може да достигнат до няколко хиляди лева на собственик, коментираха от голяма строителна фирма.
 
При предпочитаните по-нови жилища на ниски цени е възможно да срещнете започнато, но незавършено строителство. Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории. 
 
Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. В краен квартал на София в момента се продава двустаен апартамент с 40 на сто намаление. По-ниската цена се дължи заради нетърпение на собственика да получи пари кеш след няколко години ходене по мъките. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой умен човек би ли могъл да ми обясни какво представлява фалит на жилище и как се получава?
8
15
 
16
 
! Отговори
13 преди 4 години
Абе хора, това са Сееее ляяя ниии, ще живее в коптор, но да е в Софията.
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме балончето да се взриви .... и да има плач и ред сополи.
6
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при тая инфраструктура , кал и мръсен въздух .. тия цени са много високи
5
0
 
71
 
! Отговори
ha преди 4 години
Основния проблем в блоковете е че наистина никой не дава пари и не се грижи за покривите. Всеки казва "Мен не ме засяга покрива, да му мисли тоя на последния етаж. Той да си го ремонтира, на мен не ми тече." Обаче - Алоо, ти може и да си на предпоследния етаж ама покрива ти е апартамента отгоре. И ако там тече от покрива, бъди сигурен че и при теб ще протече, от горния апартамент.И тогава нямаш право да рИвеш и да казваш съседа отгоре да си оправи течовете.Етажна собственост, знаете ли какво е?
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много объркана статия.От една страна много паднал интереса към покупки, от друга младите семейства търсили скъпо и ново, че да няма скрити проблеми. Високи или ниски цени, няма значение, ако паднат много ще настъпи равновесен в един момент и жените като кажат "искам наше" пак ще се купува и ще се вдигнат. И при повишението ако е много ще спре търсенето и пак ще има временно равновесие преди да паднат цените. Голям праз.
3
35
 
11
 
! Отговори
фаяктите преди 4 години
Селяните искат жилище в София и по възможност и безплатно, или колкото струва автовобил. Смятат,,че някой им е длъжен.
2
6
 
45
 
! Отговори
Gidd преди 4 години
голем балон се наду в тва гето от селинджарите и ниски лихви. много салзи ще има :)
1
3
 
63
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Определено в момента предлагането е под критичния минимум - в общи линии всичко по бул. Христо Ботев е за продажба, както и района на Лъвов мост, но на никой не му се живее с маргинали наоколо. Предлагането на ново строителство е предимно на ниво картинки, скици и анимации -абсолютна енигма. Ако има хубав имот, то той е на цени за 2024 година. Въобще - мъка

Спонсорирани публикации