20 г. затвор за непълнолетни убийци? Санкциите непроменени от 70-те

Адв. Димитър Марковски се обяви "за" по-строги наказания за тежки престъпления
Обновена: 21 яну 2020 09:29 | 21 яну 2020 09:28,
46

За тежки престъпления, извършени от непълнолетни, да има наказания като за възрастни. Такива промени ще бъдат направени по спешност в Наказателния кодекс след бруталното убийство на 18-годишната Андреа от с. Галиче.

Самопризнания за убийството направи 17-годишният Аксел, който по сега действащото законодателство може да получи до 12 г. зад решетките.

Още по темата

Адв. Димитър Марковски, който защитава интересите на семейството на убитата Андреа, посочи в "България сутрин", че няма да бъде ревизирана цялата глава от Наказателния кодекс. По думите му идеята е свързана с отмяна на горната граница за определяне на максималното наказание за умишлени убийства, извършени от непълнолетни лица.

"Абсолютно съгласен съм и съм "за" такава промяна. От 70-те години определените санкции не са променяни в Наказателния кодекс. Обществените отношения са променени, децата вече бързо съзряват", коментира адв. Марковски.

Той обясни, че всеки експерт психиатър събеседва с лицето и дава крайно заключение дали обвиняемият е съзрял, както и какви са били подбудите за самото престъпление.

Според него не е редно горната граница на наказание за пълнолетните да е равна на тази за непълнолетните, тъй като става дума за недоизградени характери, с които може да се работи по-продължително време.

"Тази горна граница от 30 години ми се струва доста висока за непълнолетните. Смятам, че 20 години горна граница е разумна и балансирана като наказание", заяви юристът пред Bulgaria ON AIR.

Адв. Марковски е на мнение, че високата санкция е добра мярка за предотвратяване на тежките престъпления.

"Проблемът с наркотиците е много сериозен и е голям бич сред младите хора. Тези ужасяващи престъпления, в тяхната основа са тези болестни състояния, свързани с употребата на наркотични вещества. Те променят характера на младия човек. Наркоманията не е причина едно наказание да бъде смекчено. Напротив - неговата обществена опасност е още по-висока", разясни той.

Адв. Марковски подчерта, че местата за лишаване от свобода в България са в много тежко състояние. По думите му те са място на ужаса.

"Специализираният затвор за непълнолетни се намира в Бойчиновци. Това е едно ужасно място, а от тези условия страда и самата администрация на затвора. Там трудно може да се постигне този превъзпитателен ефект, който е заложен в законодателството", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Уважаеми колеги, неуважаеми другарю Марковски,След като не размерът на наказанието, а неговата неизбежност действа превантивно, то за тежки умишлени престъпления като разглеждането, е достатъчна глоба от 2 лв. Какви са тези неоправдано дълги срокове затвор?
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да не сравняваме 70-те и сега - тогава имаше смъртно наказание, а ако си непълнолетен и извършиш престъпление - наказваха родителите. Да не говорим, че имаше контрол и милицията, за разлика от сегашната полиция, работеше.И не, не почвайте пак с БКП и роднините на партийната номенклатура - тогава имаше една партия и малко връзкари, сега е пълно със 100 БКП-та и всевъзможни ***.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а никой не задава най-важния въпрос, защо се стига до там че един 17 годишен младеж не е посещавал уилище с години, къде са неговите родители да го възпитават, къде са всички служби за превенция, социални, агенции за закрила на детето, мног се реве че в Норвегия отнемат деца, ами ще ги отнемат, когато обстановката в секейството води до създаване на престъпници, ще се отнемат децата, айде сега пак викайте и 50 години затвор да давате, когато детето живее в джунгла става звяр, демек престъпник
14
0
 
25
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
Защо никой не се сеща, че в затвора не трябва да се лежи, а да се работи здраво. Хем ще се самоиздържат, хем ще изкарват пари за кръвнината, хем е възпитателно и няма да се чудят какво да правят през нощта, а ще спят като къпани. Сега лежат по цял ден, телевизори, телефони, претенции.
13
3
 
17
 
! Отговори
ужас преди 4 години
До Лора 7 СЕга пък родителите на жертвите да биват наказвани . Абе вие наред ли сте Либерастията да не би да ви е изтрила мозъчните клетки И родителите на убиеца ? Само тях ли , ами бабите и дядовците ,много от тях отглеждат децата , докато родителите са на работа
12
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
До Анонимен 8 Тоест искаш , ако си извършил убийство на 16 , да те пуснат след 2/3 години ?И да си развиваш спортните , умствените всякакви други способности ? А това ,ч е си отнел човешки живот , ами какво да се прави - незреличък си бил А ако беше на 18 нямаше да има проблем да ти дадат 20 години Каква логика само
11
0
 
22
 
! Отговори
Надзирател преди 4 години
До бившо ченгеПрекарах 5 години от службата си на такива места . Какво им се е случвало на такива . Зависи. Ако е бай Никой , си получава боя , но ако е част от сигаанска фамилия или групировка дето имат парички и плащат на началниците - няма значение какво е извършил. Никой не го закача и си прави каквото си иска . Телевизия , видео игри, извънредни свиждания, бързо прехвърляне на лек режим, наркотици .... бедна ти е фантазията ...
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак някой им е виновен от преди 50 години30 години кражби и съсипване на държаватапромениха почти всички закони които пречеха на престъпностаи сега виновен закон от 70-та годенаайде нема нужда
9
3
 
18
 
! Отговори
Надзирател преди 4 години
Адв. Марковски подчерта, че местата за лишаване от свобода в България са в много тежко състояние. По думите му те са място на ужаса.ЗАТВОРИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ МЯСТО НА УЖАСА , А НЕ 5 ЗВЕЗДНИ ХОТЕЛИ СЪС СПА И ФРЕНСКИ ГОТВАЧ .Все пак там отиват криминални отре*пки да изтърпяват НАКАЗАНИЕ . Време е да се направи един референдум за връщане на СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ за такива уруди като тоя изнаси*лил и убил Андреа . Защото това сега, според нашето законодателство е реално е 12 години пансион ..
8
0
 
12
 
! Отговори
бившо ченге преди 4 години
До Анонимен 5Бедна ти е фантазията какво им се случваше на такива!
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 36 и се чувствам в разцвета си на физическите и интелектуалните си способности, развивани с години труд, спорт и обучение. Да предположим, че на 16 съм влязъл в затвора и след 20 години на 36 ще излезна, дали няма да съм по опасен престъпник от всеки друг?
6
14
 
14
 
! Отговори
Лора преди 4 години
Аз пак питам - защо не наказват родителите. В случая с Андреа и нейните родители са виновни, че са оставили детето само и без грижите на възрастен. И родителите на убиеца трянва да понесат наказание. Децата са продукт на средата, в която се развиват. те не са се родили убийци.
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто през 70те не е имало непълнолетни убийци и да е имало за тези 20 години дето ще лежи ще му се видят ад и ще бъде леабилитиран напълно. Затвора е бил затвор , не като сега почивна станция и някви НПО-та да искат права на затворниците. А ако през 70 ромче направи такова нещо, ме съмнява изобщо да се стигне до процес, ще се спъне по стълбите още в следствения арест!
4
16
 
4
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Тежките условия на местата за лишаване от свобода,е вид изтезание.Изтезанията са забранени от редица конвенции.20 год затвор е дискриминация.Ама какво си позволявате вие,за да нарушавате правата на малцинствата,за които сте се подписали,че трябва да га спазвате?
3
0
 
32
 
! Отговори
понежеобаче преди 4 години
Аман от превъзпитатели!Тоя,дето посяга,трябва такъв да го отнесе,че дори и когато му свършат дните пак да се стряска!
2
2
 
43
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
За тежки сексуални престъпления - кастрация независимо от възрастта.Проблемът се решава завинаги.
1
4
 
22
 
! Отговори
Менто преди 4 години
Уреди се шебека на държавна издръжка за гордост на родата .!.

Спонсорирани публикации