20 г. затвор за непълнолетни убийци? Санкциите непроменени от 70-те

Адв. Димитър Марковски се обяви "за" по-строги наказания за тежки престъпления
Обновена: 21 яну 2020 09:29 | 21 яну 2020 09:28,
46

За тежки престъпления, извършени от непълнолетни, да има наказания като за възрастни. Такива промени ще бъдат направени по спешност в Наказателния кодекс след бруталното убийство на 18-годишната Андреа от с. Галиче.

Самопризнания за убийството направи 17-годишният Аксел, който по сега действащото законодателство може да получи до 12 г. зад решетките.

Още по темата

Адв. Димитър Марковски, който защитава интересите на семейството на убитата Андреа, посочи в "България сутрин", че няма да бъде ревизирана цялата глава от Наказателния кодекс. По думите му идеята е свързана с отмяна на горната граница за определяне на максималното наказание за умишлени убийства, извършени от непълнолетни лица.

"Абсолютно съгласен съм и съм "за" такава промяна. От 70-те години определените санкции не са променяни в Наказателния кодекс. Обществените отношения са променени, децата вече бързо съзряват", коментира адв. Марковски.

Той обясни, че всеки експерт психиатър събеседва с лицето и дава крайно заключение дали обвиняемият е съзрял, както и какви са били подбудите за самото престъпление.

Според него не е редно горната граница на наказание за пълнолетните да е равна на тази за непълнолетните, тъй като става дума за недоизградени характери, с които може да се работи по-продължително време.

"Тази горна граница от 30 години ми се струва доста висока за непълнолетните. Смятам, че 20 години горна граница е разумна и балансирана като наказание", заяви юристът пред Bulgaria ON AIR.

Адв. Марковски е на мнение, че високата санкция е добра мярка за предотвратяване на тежките престъпления.

"Проблемът с наркотиците е много сериозен и е голям бич сред младите хора. Тези ужасяващи престъпления, в тяхната основа са тези болестни състояния, свързани с употребата на наркотични вещества. Те променят характера на младия човек. Наркоманията не е причина едно наказание да бъде смекчено. Напротив - неговата обществена опасност е още по-висока", разясни той.

Адв. Марковски подчерта, че местата за лишаване от свобода в България са в много тежко състояние. По думите му те са място на ужаса.

"Специализираният затвор за непълнолетни се намира в Бойчиновци. Това е едно ужасно място, а от тези условия страда и самата администрация на затвора. Там трудно може да се постигне този превъзпитателен ефект, който е заложен в законодателството", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само безбожни неморални управляващи не познаващи човешката природа могат да действат импулсивно и променят закони заради изолиран единичен случай на убийство от непълнолетен,т.к.никакво наказание не може да промени човешкия покварен характер и колкото по-дълго е наказанието,по-малка е вероятността за положителна промяна.И вместо да разрушават бг семейства като в Норвегия като ги дават на чужди платени хора-ислямски,терористи,педофили,хомосексулаити трябва да запазят семейства чрез християнство.
36
0
 
2
 
! Отговори
така е в България преди 4 години
трябва законите да са както във америка !!!! няма значение на колко години е !!!! с леки присъди не се спират престъпления !!!!
35
0
 
4
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
До ЕРИКИменно! По-ранното съзряване на този етнос да смъкне границата на пълнолетие на 14г. (примерно) за тях и да се счита за етническа особеност и традиция. Един вид положителна дискриминация.а особености и традиции. Един вид положителна дискриминация.
34
3
 
1
 
! Отговори
Коурнелля Нинова преди 4 години
Наше момче хлекторат не е редно да се дават тежки присъди на такива.Сина ми работи в Банка Голдман Сащ и получава милиони.Аз съм против наш електорат да се съди с тежки присъди нас Русия ни плащаше и сега плаща за да има геноцид с/у Българите.Със Станишев винаги сме работили за безаконие и малки присъди с/у Ц българоубийци.Гоце ни научи така ,че се просперира с помилвания Прехвърлила съм сметките си в САЩ.Скоро ще обявят ЧугуноСтолпиноварепублика .Наше дело все пак 45г ги размножихме...........
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По БНР казаха, че имало около 700 непълнолетни, осъдени за тежки престъпления! 700!!Че това си е една войска башибозук!
32
0
 
6
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Бре море! Че то сега за ИЗНАСИЛВАНЕ ПОСЛЕДВАЛО С ЖЕСТОТО УБИЙЙСТВО С БРАДВА СЕ ДАВАТ 9 г на ПЪВА ИНСТАЦИЯ НО СЛЕД ТОВА СЕ НАМАЛЯВА НА 5 при това УСЛОВНО!!! КОГА ЩЕ ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ БРЕ!!!??? КОГА??? МАМИИ.ТАВИ БРЕ ЕЙ!!!!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе адвокатина чуели се кви ги дъвчи. Ами като в Бойчиновци е ужас плащай му петзвезден хотел у софето. То ако беше убаво у затворо сите щехме да искаме да сме там. У затворо требе да ти е гадно че като си излежиш присъдата и излезнеш никога да не искаш отново да влезнеш. Затвора нее Хотел затвора е място където никой не иска да влиза. По бай Тошово време в Бойчиновци влизаха само кокошкари никога деца не са съдени за изнасилване и убииства. А сега си макята *** у стата. Да ви *** демоникрацията
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕРИКПредполага се,че го прави именно защото е незрял!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желая всичко най лошо наролерастите и техните поколения
28
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цял Свят и във всички правни системи е заложен принципът за намалени наказания спрямо непълнолетните,именно заради недостатъчно развитите им психически и физически качества! Така че подобни безумно шантави идеи идват или от откровени *** или от тотално неграмотни калинки,които вчера се изказаха,че щели да преценяват дали непълнолетния разсъждавал,като възрастен? Ами той по подразбиране си е такъв,какво ще гледате!
27
1
 
26
 
! Отговори
мак преди 4 години
Стига със снизходителност към извършители на тежки престъпления, независимо, на колко години са. Убиват съзнателно, ама са в "крехка" възраст, дайте да им дадем шанс, в затвора е гадно, не могат дълго да лежат - така се получава. И присъдите са неадекватни, тия излизат за нула време, често повтарят, а това е гавра с жертвите. Превенция е в ръцете на родителите и институциите, да не растат изв.ерги, а не след като са убили чак тогава да ги превъзпитаваме.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До надзирател, говорим за 70те години на минали век, не за американската демокрация
25
2
 
12
 
! Отговори
ha преди 4 години
Другия вариант е да хващаме брадвите и да ги почваме наред. Верно, ще ни дадат и на нас по 20 годинки, ама поне ще разчистим плявата както се казва. Поне децата ни да живеят по добре. Защото сега нито ние, нито децата ни живеят нормално, от *** като тоя. Гетата бълват а ние спим. Брадвите и като го видиш - директно в тиквата и на две. И така всеки следващ, докато те хванат и осъдят. За децата ни, нашата е ясно че е изпята вече...
24
1
 
22
 
! Отговори
ha преди 4 години
И сега кво? Ще му дадат 12 години. Тий ще обжалва и ще паднат на 6-7. При добро поведение, ще бъде пуснат след 3-4 години.Б***хти ск***паната държава... нямам думи направо.
23
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Болно общество.А така яростно скачахте, преди 30 години !
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, че трябва да си отиде някое невинно създание и то по най-ужасяващ начин да си отиде, за да се сетите да променяте Наказателния кодекс.
21
14
 
3
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
До ЛораРодителите на Андрея достатъчно са наказани, а на Аксел защо да ги наказваме. Има деца расли в идеални условия и станали убийци и такива расли в проблемни семейства и станали хора за уважение.
20
1
 
23
 
! Отговори
Соломон Паси преди 4 години
В САЩ този кюпек щеше да бъде застрелян моментално , а родителите и роднините му щяха да бъдат разфасовани на части в Бронкс и с тях нахранени прасетата и кучетата .Смъртни присъди за цжигандурските *** Смъртни присъди за всички Администратори тук цензуриращи и отглеждащи тази безподобна джуган от Uзpoди.Смъртни присъди за Съдиите даващи такива присъди .Почакайте само народа ви води отчета ще дойде ден синчетата и внучетата ви живи ще бъдат драни за делата ви .
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123търся логика в целта на наказанието. Като излезе какво се случва с човека, връща се в обществото или по зле е станало? За 20 години само карти ли ще играе в затвора? Ми то се учат занаяти, хващат се връзки и приятелства и какво ли още не.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛораЛора, ти къде беше, когато тоя 17-годишният се е друсал и не е ходел на училище? Що не се признаваш за виновна и не отидеш в затвора вместо него? А?Писна ми от псевдолиберали като тебе. Има виновен и това е 17-годишният наркоман, изнасилвач и убиец. Хайде стига си търсила на вола оная работа.

Спонсорирани публикации