Паника в Китай: Новият коронавирус е по-непредвидим отколкото се смяташе

Той се разпространява дори и при по-далечен контакт
24 яну 2020 16:00, Нели Христова
96
Паника в Китай: Новият коронавирус е по-непредвидим отколкото се смяташе
Снимка: БГНЕС

В Ухам все едно е дошъл края на света. Властите призовават: "Не идвайте в Ухам! Не си тръгвайте от Ухам!“ Магистралата е блокирана, задръстването е километрично. Самолети не кацат и не излизат. Влаковете не тръгват от гарата. Дори градският транспорт не се движи. Мъже в предпазни костюми дезинфекцират площадите в града. Военни пък пазят гарата, обградена от метални решетки.

Оказва се, че вирусът е много по-непредвидим, отколкото учените очакваха. Според експерти от СЗО той се предава много по-лесно, отколкото първоначално се твърдеше.

Още по темата

Един човек, който се е заразил от животно на пазара в Ухам, както се предполага, че е започнала заразата, може да е предал вируса на втори човек, а той – на трети и четвърти. Повечето вируси се предават при близък контакт, най-вече в рамките на едно семейство, чрез прегръдки, целувки или от общи прибори за хранене. Но новият коронавирус вече прескача между хората дори и при по-голяма дистанция. Тоест, никой на улицата не е в безопасност.

14 града, подобно на Ухам, бяха "заключени“. За посетители бяха затворени и част от Китайската стена, "Диснеленд" в Шанхай и дори някои от заведенията на "Макдоналдс".

Пекин пък се отказа от всички празненства по-случай най-важния празник в китайския календар – Лунарната нова година.

Заразените вече са почти 700, загиналите – 26. Учените предупреждават, че истинският брой на заразените може да е и много по-фрапиращ – близо 10 хил. В почти всички административни райони на Китай има заболели от вируса.

Ухам е изправен и пред друг проблем – хората са в паника, че магазините вече затварят заради националния празник. А след като градът е блокиран, може би те трудно ще получат и доставки от продукти. За това повечето граждани са се отправили към супермаркетите, където пълнят количките си с най-необходимото за оцеляване. Щандовете вече са почти празни, хората – в паника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега като по филмите трябва да се превърнат в зомбита :)
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стар принцип е ,че китайците са лукави и непредвидими!Намериха си майстора с този вирус,същия като тях!
61
1
 
13
 
! Отговори
До G 65 преди 4 години
Вируса не се появил седмица преди най-големият празник в Китай а месеци по-рано -първите случаи са от декември 2019
60
2
 
22
 
! Отговори
G преди 4 години
Точно в Китай седмиците преди най големия им празник се появява нов вирус, който някак си местириозно е мутирал, че при това се и оказва изключително агресивен и лесен за пренасяне. При наличието на много случайности, ефектът на случайността изчезва
59
5
 
8
 
! Отговори
Ф5 преди 4 години
сащ са педеленца
58
2
 
1
 
! Отговори
Ф5 преди 4 години
Заради нараняванията във филма предизвестена смърт над актьори и кончета този филм така и няма да го видите по телевизията легално, колкото и да остарява и поевтинява..
57
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
"Видеота" бол, казваш.Не ти ли е поне малко любознателно как са авторите на въпросните видеа, след като са заснели тоя масов мор по улиците и то на живо? А и как така дистанционно са успели да установят, че "дробовете им са пълни с течности"? Нещо не ми се вярва много заснемащите да са тръчкали след всеки поразен до патоанатомията, а и там едва ли пускат всеки мераклия, още повече по време на карантина. Писаха и за военни патрули, ти ще ги изкараш повече от любезни такива.
56
1
 
6
 
! Отговори
Не се бойте преди 4 години
Русия с ваксина - такова беше фалшивото заглавие в дн.ес преди един ден ! А то било ЩЕ разработват ваксина .........
55
7
 
1
 
! Отговори
Ф5 преди 4 години
На актьора от saw наистина са му отрязали крака, познавате ли му бледата физиономия от филма Скорост с бомбата в автобуса?
54
3
 
12
 
! Отговори
mn преди 4 години
Изобщо не е случайно, че са пуснали този вирус точно по време на Китайската Нова година, когато всички пътуват много и се разнася много лесно.
53
10
 
9
 
! Отговори
до 54 преди 4 години
Слушай баба ти Ванга заклетата комунистка и русофилка, и ще прокопсаш. До момента само празни приказки от устата й. Единственото смислено, което е казала, е за Царичина. Всичко останало- комунистическа пропаганда.
52
7
 
1
 
! Отговори
Ф5 преди 4 години
Холивуд колят психично болните у нас, внимавайте какви подписи ви фалшифицират където сами се признавате за луди и със склонности към самонаранявания, разпространяват клипчета с истински убийства, никаква прошка за педеленцата от сащ , а че на актьора изиграл Люк Скайуолкър са му отрязали наистина ръката и после го гръмнали?
51
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От мърлявите китайци какво да очакваме?! То не е мръсотия там, то не е чудо. Горят си въглищата и не им пука. Разбира се, пожелавам им да ги тръшне повече, за да може тази планета да се освободи от безполезни индивиди. Мерси.
50
14
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
САЩ са разпространили вируса.
49
13
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
"Нови и незнайни болести ще се явят.Хората ще падат по улиците, без видима причина" --баба Ванга.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да ни подмине, че с нашето здравеопазване не ми се мисли...
47
2
 
5
 
! Отговори
Биолог преди 4 години
До анонименПрезидент средновековието са затихващи защото 1.не е имало самолетни полети, 2.не е имело градове с 11млн жители 3.не е имало микробиолози които да модифицират патогени за военни нуждиКакто се отбеляза по долу ситуацията е извън контрол. Хубавото на грипните щамове е че те с времето мутират в безвредни. Но ако това е патоген за военни цели, може да е направен устойчив към мутации или по-лошо, да мутира в още по-опасен щам.Здравният министър, гербеухи? Кво правим ся?
46
3
 
8
 
! Отговори
batmario преди 4 години
Доналд няма нищо общо с това...разбира се.
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жертвите са много повече от колкото съобщават китайските власти. Опитите за масово блокиране на информация и контрол на китайските медии само по себе си доказва това. Не искат паника, обаче вече има видеота навсякаде как хора падат мъртви по улиците, дробовете им пълни с течности заради вирусът. Болниците препълнени, където и доктори падат мъртви, 15 града под карантина на китайската нова година. И да не говорим колко хора излетяха с самолети около света преди карантината да влезе в сила. Лошо
44
2
 
6
 
! Отговори
до лаик преди 4 години
Интересно ми е, след като има излекувани, дали са произвели антитела срещу вируса, или просто е изчезнал.-------------Ощи по интиреснуту е, чи състоянието на "излекуваните" мъ хич ни е кът на излекувани!С много тежки здравословни усложнения!Извлечени антитела за ваксина засега няма, мъ "ръботят по случая"!Пък и пишат, чи много мутира пущината.Тъй, чи ваксина за сега - Йок!

Спонсорирани публикации