Тръмп, Грета, климата, митата: От какво се боят шефовете на корпорации?

Американците не се страхуват от Тръмп, в Европа е различно
26 яну 2020 07:45, Боряна Павлова
33
Тръмп, Грета, климата, митата: От какво се боят шефовете на корпорации?
Снимка: БГНЕС

Поне за европейския вкус демонстрациите на Доналд Тръмп в Давос бяха трудни за превъзмогване. "Америка печели, както никога досега", отправяше възгласи американският президент на обърканата си публика - и похвали себе си и собствената си политика с цяла канонада от суперлативи.

Повечето бизнес лидери могат да извърнат глава в отговор на самохвалството на Тръмп, но всъщност те се наслаждават на продължаващия енергичен растеж на американската икономика, който президентът на САЩ подхранва с намаляването на данъците и политиката си за дерегулация. Тръмп пристигна в Давос преди две години като отстъпник на по-либерално настроения Световен икономически форум, но той по някакъв начин е част от него.

Американските изпълнителни директори вече се примириха с Тръмп, става ясно от публикация на изданието Der Spiegel. Повечето не споделят неговите външни и обществено-политически възгледи, но се радват на благословията на неговата икономическа политика. "Докато цените на акциите се покачват, никой няма да каже нищо срещу Тръмп", отбеляза топ мениджър.

Нещата са малко по-деликатни за европейците, отколкото за американските собственици. Те също са щастливи от процъфтяващата американска икономика, която обещава добър бизнес за тях. Те обаче се страхуват и от митата, с които Тръмп многократно ги заплашва.

Заедно тези два фактора често водят до сервилно и покорно отношение, с което директорите на корпорации подхождат към Тръмп. В крайна сметка много от тях предполагат, че ще продължат да бъдат податливи на настроенията на Тръмп и след президентските избори.

Европа трябва да се страхува от новите мита за автомобили

Тарифите от 25% за износа на автомобили от ЕС за САЩ, от които се страхуват особено в Германия, в никакъв случай не са изключени като вариант. Президентът Тръмп даде това да се разбере ясно. "Ако Европа произволно облага данъчните ни компании, ние ще обмислим произволно данъчно облагане на автомобилната индустрия", каза финансовият министър Стивън Мнучин в Давос.

Посланието е ясно: След като Тръмп постигна частично споразумение с Китай в търговската война, той използва това примирие, за да насочи козовете си в друга посока:  към Европа.

Грета Тунберг вече не е сама

Ако някой в ​​Давос привлече толкова внимание, колкото президентът на САЩ Тръмп, това е 17-годишната активистка срещу климатичните изменения Грета Тунберг, инициатор на световното движение "Fridays-for-Future". Миналата година Тунберг пътува за Давос за първи път - и успя да се придвижи през конгресния център до голяма степен необезпокоявана. Тогава много от участниците дори не знаеха коя е тя.

Но оттогава настъпи промяна. Климатичните изменения се превърнаха в доминанта и императив в Давос - и Тунберг е световно известна. Където и да отиде и стои, тя е заобиколена от армия журналисти.

Но нещо друго е различно тази година: Грета Тунберг вече не е сама. От една страна, тя е придружена от група млади момичета и жени от движението – сред които германската активистка Луиза Нойбауер. От друга страна, Световният икономически форум тази година даде и на много други млади хора трибуна за личните им тревоги, от които те се възползваха максимално.

Останалата част от материала четете в Bloomberg TV Bulgaria


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От какво се боят шефовете на корпорации? Повече от ясно е, че Тунберг и подобните й са удобни на шефовете.
Страхът им е от жълтите жилетки и от социални бунтове. Но ако продължават да дълбаят бездната на социалното неравенство, измишльотината "борба с климатичните промени" ще им изиграе лоша шега.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едва ли е от бедно работническо семейство. ...
Баща артист, майка оперна певица, двама с много връзки в медиите. Но комент.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грета е само водещ на телеканал за глупци - едно голямо платено шоу. Само акциите на Тесла скочиха до небето, а колко фирми още печелят от това шоу. Парите ги плащат толупите.
27
1
 
9
 
! Отговори
От Перник преди 2 месеца
Фен съм на Грета Тунберг,даже имам инициалите на името и - GT на задния капак на голфа от 92-ра 150 коня.Пуши доста,ама как върви!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ташо
То твоето е следното
Ша ми ги подаде, ама няма да го вкарва
Ша ми го вкара, ама няма да го усетя
Ша го усетя, ама няма да ма кефи
Ша ма кефи, ама няма да се празни
Ша се празни, ама няма...

Ташо, нае... бан си
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мразете сащ , нали те ни извършиха преврат над бедната ни страна!
24
2
 
3
 
! Отговори
Грета-олигофрета преди 2 месеца
Жена чародейка-вдига си ръцете и хоп, изчезват
ѝ циците
23
1
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 месеца
Климатични промени очевидно има, но дали това е чак толкова зле е друг въпрос. Трети въпрос е дали електричките не са по-вредни за околната среда от автомобилите с двг. Четвърти въпрос е дали ние сме виновни за промените с климата, а не естествените природни механизми. Пети въпрос е защо унищожаваме европейската икономика с екоджихадизъм, точно когато се задават трудни времена и имаме нужда от всичките си ресурси.
22
0
 
6
 
! Отговори
Мдам... преди 2 месеца
Рушители нс съвременна Европа
21
2
 
24
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Прогнозите ми се сбъдват. Гретчето още на 17 вече е в Давос, а на 25 къде ли ще е? Е ми ще ви кажа, евродепутат-ка с няколко хилядарки евро заплата, без да е имала и едни ден работа. Мнооого добри пиари има тази лигла. Явно родителите и са някакви връзкарчета и я наредиха супер добре. Едва ли е от бедно работническо семейство. Такива вече няма там де, но така си думата. Тази пикла не трябва ли да е на училище, къде са социалните служби сега! И как непълнолетна пътува извън страната сама!?
20
2
 
20
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ... преди 2 месеца
Тая Грета *** плаща ли ви, че всеки ден я изтипосвате във водещите новини?
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп е клоун, но намирам лудото дете за по-опасно и от него. Тя е маша на същите корпоративни интереси, а в момента още и върви рекламната кампания.Да видим какво ще покаже бъдещето...
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сащ са педеленца
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"На филма Saw наистина отрязали крака на актьора!"


Про стак жив ли си?
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грета ще порастне и никой няма да я помни, а тръмпунгелът скоро няма да го има.
Ще дойде пак обонго и ще направи от америка, африка.
Тогава ще ги видим кварталните експерти, възхваляващи американджосите.
15
4
 
8
 
! Отговори
Ф5 преди 2 месеца
На филма Saw наистина отрязали крака на актьора!Смърт за изрродите от сащ!
14
3
 
4
 
! Отговори
проблема е в преди 2 месеца
избирателите в европа.ние оставяме на власт политици които позволява либералната политика да разрушава всичко. политиците за да печелят корпорациите позволяват да се изнесат производства от европа където имаме стриктни стандарти за замърсяване в други страни като китай където просизвеждат евтино без стандартите ни за околката среда. стоки за над 600 млрд евро се произвеждат в китай и изнасят за европа като ние губим работни места и чиста природа.не търябва да се прозвежда в развиващи се страни
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въобще не ме интересуват корпорациите. Даже е по-добре за света да се разпаднат.
12
19
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 2 месеца
Българите сте такива д,били ,че не виждате по далеч от носа си.Как да няма климатични промени?
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На клоуна му остана по малко от година и блатниците остават с......нищо.