75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста

Как концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау стана център на Холокоста
27 яну 2020 20:30,
205
75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста
Снимка: БГНЕС

На 27 януари 1945 г. съветските войски внимателно влизат в Аушвиц.

Примо Леви, един от най-известните оцелели, е лежал в болница в лагера със скарлатина, когато освободителите пристигат. Мъжете хвърлили смутени погледи към изтощените тела на хората, към къщурките и малкото оцелели.

"Те не ни поздравиха, нито се усмихнаха. Изглеждаха потиснати не само заради съчувствие, но и заради чувството на вина, че такова престъпление въобще съществува", пише Примо Леви.

Иван Мартинушкин, един от освободителите на лагера, казва по-късно: Видяхме измършавели, измъчени, окаяни хора. Можехме да "прочетем" в очите им, че се радват, че са спасени от този ад.

Още по темата

В продължение на 4 г. и половина нацистка Германия систематично убива 1,1 млн. души само в Аушвиц. От тях почти един милион са били евреи.

Депортираните в лагера са били вкарвани в газовите камери, изтощавани от глад, карани са да работят буквално до смърт и дори убивани в медицински експерименти. Повечето са умрели в газовите камери в комплекса Аушвиц-Биркенау.

В Холокоста общо 6 млн. евреи биват убити от нацистите. Център на този геноцид е Аушвиц.

Какво е Холокоста?

Когато нацистите идват на власт през 1933 г. постепенно започват да лишават еврейското население от собственост, свободи и права. След като Германия окупира Полша през 1939 г., нацистите започват да депортират евреи от Третия Райх към части от Полша, където са създали "гета", за да ги отделят от останалата част от населението.

През 1941 г., по време на германската инвазия в СССР, нацистите започват истинското екстерминиране. Нацистите говорят за инвазиите си като "състезание" между германците и евреите.

Групи германски войници наречени "Einsatzgruppen" започват да убиват цивилни в новозавладените територии в Източна Европа. Към края на 1941 г. са убити 500 000 души, а към 1945 г. жертвите са вече около 2 млн. - 1,3 от които са евреи, пише BBC.

В ешелона на нацистката армия командирите са експериментирали с начини за масово убийство на хора. Смятали са, че застрелването на хората е твърде стресиращо за войниците и трябвало да създадат по-ефективни начини за убийство.

Експерименти с отровен газ, с който са убивани душевно болни в Полша са започнали още през 1939 г. Отровните газове са били вкарвани в затворено пространство, за да задуши хората. Към 1941 г. нациститите успяват да построят газови камери в Аушвиц.

През януари 1942 г. властовите структури на нацистка Германия се срещат на Ванзейската конференция и взимат решение за действия по "Окончателното решение на еврейския въпрос". С други думи убийството на цялото еврейско население на Европа - 11 млн. души. Така се дава начало на Холокоста.

Аушвиц 

Преди германците да дойдат, Аушвиц е бил полска казарма в южната част на страната. След като германците окупират Полша го превръщат в затвор за политически затворници.

По-късно слагат и портата с небезизвестните думи "Arbeit macht frei" - Трудът освобождава. Това става Аушвиц I. С развитието на войната нацистите дострояват още сгради в лагера, сред тях и газовите камери.

Първите хора, които са обгазени са група полски и съветски затворници. Междувременно започва работа по строежа на Аушвиц II-Биркенау. Toчно там са построени и огромните газови камери, в които стотици хиляди души са убивани до ноември 1944 г.

В Аушвиц II-Биркенау няколко големи германски компании откриват заводи и се възползват от безплатния затворнически труд. IG Farben построява фабрика за синтетична гума. Krupp и Siemens-Schuckert също строят фабрики в околността.

До момента на освобождаването на Аушвиц е имало 40 лагера и подлагера.

Как е работел Аушвиц?

Хора от цяла Европа са бутани в малки вагони за добитък без прозорци, тоалетни, седалки или храна, и са транспортирани към концентрационните лагери. Там са разпределяни спрямо това могат ли да работят. Останалите са незабавно убивани.

На втората група от хора са нареждали да се съблекат напълно голи и да отидат до душовете за "обезпаразитяване". Такава процедура няма, душове няма, а има само газови камери. Вместо това надзиратели от така наречения "Хигиенен институт" са пускали отровния газ Zyklon-B и са чакали хората да умрат. Отнемало е 20 минути, а дори и дебелите стени не могат да заглушат писъците на умиращите..

След това идва ред на Сондер командите - други затворници, които са сваляли протези, очила, изкуствени зъби и са влачели телата на загиналите към крематориума.

Вещите на затворниците в концентрационните лагери са били изпращани за сортиране в част на Аушвиц, наречена "Канада". Името не е случайно - смятали са, че Канада е страна на изобилието.

Жертвите

Надзирателите от SS са опитали да скрият престъпленията си и докато съветските войски настъпват са се опитали да унищожат подробните записи за затворниците. Затова е трудно да се установи точния брой на жертвите, но проучванията сочат, че около 1,3 млн. души са пристигнали в Аушвиц и 1,1 млн. са загинали в лагера.

Преобладаващата част от тях са евреи от частите на Европа, контролирани от нацистите. Унгария например е депортирала 420 000 от 437 000-ното еврейското население. 3/4 от депортираните са убити при пристигането си в лагера.

Освен тях жертви са 75 000 поляци, 15 000 съветски затворници, 25 000 роми и синти, както и Свидетели на Йехова, хомосексуални и политически затворници.

Освобождаването

В края на 1944 г. германските власти нареждат преустановяване на убийството в газовите камери. По същото време съветските войски настъпват на Запад. Огромните запаси откраднати вещи от лагерниците са изнесени в Германия.

Решени да заличат доказателства за престъпленията си, нацистите изпращат 56 000 от останалите затворници към други лагери като Берген-Белсен, Дахау и Заксенхаузен. Онези, които са били прекалено слаби, за да ходят, са оставени в Аушвиц. Падащите по време на прехода са застрелвани.

Съветските войски намират в лагера едва няколко хиляди оцелели, когато влизат в Аушвиц на 27 януари 1945 г. Заварват и стотици хиляди дрехи, както и няколко тона човешка коса. Войниците по-късно си спомнят, че е трябвало да убеждават затворниците, че наистина нацистите са си отишли.

По време на 50-тата годишнина от освобождаването Ели Вайзел, един от оцелелите в Аушвиц, казва, че престъпленията в лагера са произвели "мутация от космическо равнище".

"След Аушвиц човечеството не е същото. След Аушвиц нищо никога няма да бъде същото", казва Вайзел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никъде където е минала чер(В)ната армия не расте трева?
137
8
 
16
 
! Отговори
няма ли кой? преди 4 години
да ми обясни защо бабите ни плашеха само с еврей-кръвопийци когато не ги слушахме?
136
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червената армия е многобройна и ще й е безкрайно трудно да влезе цялата в Аушвиц.Преди 75 години части на Червената армия освободиха пленниците на нацистите в Аушвиц.
135
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Израел е Божият избран народ да бъде светлина на истината за народите Божията праведен свидетел слуга, чрез който Създателят на вселената е открил Словото Си- Библията на човечеството и чрез еврейски народ Бог изпраща Своя Син -единствен Спасител за човечеството Исус Христос ,Месията на Израел. Затова и всички нечестиви слуги на дявола като нацистки,комунисти и ислямски терористи-лъжци,крадци,убийци т.н злодейци-врагове на Бога се опитват да унищожат Божия народ, а така човечеството
134
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички които днес одобряват разрешават финансират въоръжават прикриват престъпленията на антисемитските престъпни ислямски режими и групи като ООП Фетах и Хамас и терористичния им съюз Палестинска автономия,Хизбула,Ислямски Джихад ИДИЛ и др престъпници срещу мира човечеството и правосъдието окупирали с измама святата земя на Израел и вършейки непрестанен терор срещи немюсуланите както и които отричат Холокоста и не почитат паметта на жертвите, са нечестивци управлявани от дявола като нацистите
133
26
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Снощи написах, че до 1948 година Аушвиц е бил използван като концлагер на НКВД, което е историческата истина.
132
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Османе, стиховете и песните за мАсква......си ги пейте на щипка 6 с малиноФ.
131
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да те нарекат "русофил" в днешно време е голяма обида........а да бъдеш *** и русофил едновременно е падение.
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тук се навъртат анадолски хомосексуалисти.Един даже се е изакал вече.Да си го яде и да му е сладко.
129
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едномъдия луд фюрер, който няма смелост и доблест да доживее резултата на своята политика, се самоубива. Ако не беше нацистката пропаганда това нещастно човече никога нямаше да управлява. Но сега на Германия и се връща, Меркел ще я ликвидира.
128
3
 
17
 
! Отговори
българин преди 4 години
Надписът над вратата ме кефи !! Дано го разберат нашите шведи !!
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо основно спрямо евреите всичко това???
126
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто чЕрвената армия окупира България не можем да се оправим.
125
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера,защо европейците мълчат по тази тема,защото голяма част от убитите,много по-голяма на брой от евреите са европейските жертви.Никога не дават и кадрите с ужаса,който заварват в концлагерите или изгаряните на масова клада - ред дървета,ред трупове,ред дървета,ред трупове и така до горе,след което са изгаряни или траповете с трупове,никога не говорят за мъченията и извращенията в концлагерите,никога не говорят за убитите във войната,има едно особено мълчание върху тези събития.
124
9
 
11
 
! Отговори
3 преди 4 години
Москва, Москва!От своите площади днес мълвишприсъда над вековен гнет.Сред теб са Лондон, Рим, Берлин, Париж,сред теб и целий пролетарски свет.И горда в своя блясък и гърмеж,с копнеж за сетната борба,пламтиш чрез всеки старец и младеж,зовеш кат бронзова тръбаи твоя зов веригите руши!Москва, Москва!вулкан от пламнали души!
123
10
 
9
 
! Отговори
четете библията преди 4 години
Евангелие на Павел:Юдеите които убиха и Господ Исус... на Бога не угаждат и на всички човеци са противниняма по-голяма обида към Господа Исуса Христа от това най-гнусното племе, което го уби, да се разхожда по лицето на Земята. Истинските Християни никога няма да забравят!!
122
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Генерал ПатънЧетох за него,той се събира и работи с нацистите,които го обработват постепенно и той започва да вярва в тяхната грешна и кървава доктрина,буквално немците му промиват мозъка и става опасен,може би и затова са го убили.
121
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия няма бъдеще + путин и русия са кло,зет без бъдеще -
120
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ссср имале по големи и по гадни лагери добре че умря
119
6
 
16
 
! Отговори
Шибучица преди 4 години
Ако тогава беше "влязла" армията на началниците САЩ думата в заглавието "влезе" щеше да е сменена с "освободи" ама сега не е политкоректно. Истината, истината или поне 50% от нея... имаше такава рубрика по Добро утро на БНТ

Спонсорирани публикации