Не знаеш, че мечките и вълците живеят заедно? Швейцария отказва гражданство!

С любопитния отказ се сблъскал италианец, живял 30 г. в страната
30 яну 2020 21:10,
57
Не знаеш, че мечките и вълците живеят заедно? Швейцария отказва гражданство!
Снимка: pixabay

Един мъж, роден в Италия, може да прекара 30 години в Швейцария, да отгледа два сина и да създаде свой собствен бизнес за сладолед. Но нищо от това не може да му осигури швейцарско гражданство, ако не знае, че мечките и вълците могат да си делят заграждение в зоопарка.

Точно това се е случило с един италианец, чиято кандидатура за гражданство е отказана през 2015 г.

Според властите решението е напълно разумно. Лекият му недостиг на знания за зоопарка и животните показвал, че той не се е интегрирал социално в страната.

В понеделник обаче решението на местните власти беше отхвърлено от Швейцарския федерален трибунал, върховния съд на страната. Според съда това решение е неразумно и субективно. Според местните вестници Le Matin и 20 Minutes съдийският състав е наредил мъжът да получи гражданството си незабавно, пише Washington Post.

Прессъобщението на трибунала не споменава името на швейцареца, а сочи само, че е италиански гражданин на 50 г.

Странните швейцарски закони за гражданството

Няколко подобни случая с необятностите на швейцарските имиграционни закони станаха известни през последните години.

Един от тях касаеше мюсюлманска двойка, на която беше отказано гражданство, защото отказва да се ръкува с хора от отсрещния пол. В друг случай защитник на правата на животните се размина с гражданство, само защото е "твърде дразнещ", за да се натурализира.

Докато в повечето държави решението за това кой може да стане гражданин се взима на правителствено равнище, в Швейцария това не е така. Кандидатурите в странта се обработват на местно равнище. В някои селски райони дори все още се провеждат общи събрания, на които се гласува с вдигане на ръка дали някой заслужава да стане гражданин.

Често решението зависи дали кандидатът за гражданство може да бъде "достатъчно швейцарец" - въпрос, който няма категоричен отговор. В един скандален случай от 2016 г. на семейство от Косово, което иначе покрило всички други изисквания, е отказано гражданство. Защото носели анцунзи на публични места и не поздравявали съседите си.

Две години по-късно властите в Лозана отхвърлиха молбите на мюсюлманска двойка, заради отказ от ръкостискане с представител на противополоцния пол. Според властите религиозните убеждения на двойката пречат на интегрирането им в швейцарското общество.

Тестове, изисквания и необосновани откази

Италианецът, чиито стремежи към гражданство били спънати заради липсата му на познания за живота в зоологическата градина, подал документи за натурализация в село Артх край Цюрих. Той и съпругата му живеели в района от десетилетия. Швейцария има изискване минимум от 10 г. прекарани в страната, за да може да се подадат документи за гражданство.

За първи път семейството на италианеца подало документи за натурализация през 2015 г. Синовете им били все още в училище и също трябвало да положат изпит, на който да стане ясно колко знаят за швейцарската култура. Всеки кантон в страната има различни версии на теста, някои от които имат доста странни въпроси.

Някои кандидати трябва да изброят местни театри, кина, спортни отбори, музеи и дори да кажат харесва ли им катеренето. В примерен тест онлайн има дори още по-безумни въпроси като "Кой инфраструктурен проект е приключен през 1980 г. и е смятан за инженерен шедьовър на времето си" или пък "Къде е последното голямо пристанище преди водопада Рейн?".

Не се знае какво точно швейцарците са питали италианеца, но явно са били много недоволни да разберат, че той не е наясно, че мечките и вълците в близкия парк за диви животни Голдау са в едно и също заграждение.

Според местни медии през 2015 г. само големият син на семейството получил гражданство. Те обжалвали и през 2018 г. местен административен съд разрешил съпругата и по-малкият син на мъжа да бъдат натурализирани. Италианецът все така получавал отказ заради "малки дефицити" в разбирането му за географията и недостатъчни знания за културата на района, както и невежеството му за животните.

Според съда тези пропуски в знанията доказвали, че мъжът не е успял да се интегрира в социалния и културен живот на района. Федералният трибунал обаче отбелязва, че мъжът е ръководил свой бизнес в страната вече десетилетия, така че е нечестно да се предполага, че той няма връзка с общността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
7
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Защото носели анцунзи на публични места и не поздравявали съседите си.Четох дотук. Напълно основателна отхвърлени!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв трябва да е един швейцарец? Хората имат ясен отговор. Време е ние да скъсаме с българина-мързелив, мрънкащ и все гледащ да мине по тънката.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка страна сама решава при какви условия да дава гражданство. Това е част от нейния суверенитет.
45
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Швейцарците са големи загубенаци,живеят 100 години след нас с тяхните разбирания за живот.Не членуват в НАТО и кой знае какви самолети трошляги имат и немогат да летят и ако някой ги нападне няма кой да ги защитава.Не са приели еврото за своя валута имат някаква своя която освен простите руснаци никой не я признава и не я иска.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Швейцария! Защо да се дават паспорти на хора с чужда култура? Като не искаш да се здрависваш с жени, си ходи в анадола. Не си за Европа.Като искаш да ходиш с анцуг или клинче по улиците си ходи в САЩ, не си за улиците на Париж или Женева. Европа вече не прилича на нищо точно защото толерираме това гостите да не се съобразяват с местната култура. А без да си част от културата, никакъв паспорт не трябва да се дава.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и София се напълни с анцузи на публични места но им викаме селен дури.
42
2
 
4
 
! Отговори
бг случаят преди 4 години
Пустото му бг лузърство! Все такива новини ще намерите. Като сте попаднали на това, ами направете и бг гражданството толкова сложно за получаване. В това време, докато вие гледате как недостижима е Швейцария, в руския Ютуб руснаците заливат мрежата с клипчета от типа на: Къде продават жилище за по 1 долар/евро? В кои държоави ще ви платят, ако се заселите? Руснаците търсят келепира, а вие все гледате и преглъщате на сухо.
41
0
 
10
 
! Отговори
!!! преди 4 години
За сметка на това в ЕС всички се приемат.Колкото по радикални и нецивилизовани толкова по добре.
40
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До OMG_Lucker Прав си, колега по форум. А сега бавно пак прочети първото ти изречение , коетоо бяснява всичко. По-добре богати и пълни с извращения, отколкото само пълни с извращения, няма да цитирам, като в коя държава.
39
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
"Ето го изходът да намалим броя на мързеливците, които източват социалните ни фондове!"...Не закачай основния електорат на Бойко, че ще те обвинят в разклащане на социалния мир и подстрекателство към насилие, и току виж-и ти ще пишеш постове тук, от някоя близка балканска държава....Шегувам се. Всички знаем за какво става дума, но "така са се разбрали Началниците".
38
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Браво, така трябвада бъде! Не знаеш нищо за страната, или не участваш в социалния живот, а си се самоизолирал в някое гето със себеподобни-никакво гражданство. За това Швейцария е Швейцария , и не искат въобще да са единнни в многообразието си....А всяко на пръв поглед безумно изискване е породено от съкщо такъв безумен повод, от реалния живот.За да не се повтаря , те са го приели като изискване. И какво лошо има, всички да гласуват открито, с вдигане на ръка?А не да се крият като мишоци зад ано
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харесва ми, как го правят Швейцарците. Ако не приличаш на техен на тях самите ... как така ще те вземат. Яко!
36
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами държавата Швейцария е на швейцарците и те като суверени ще правят в държавата си каквото искат и както искат!Това да не е България управлявана от ЕС и живееща по небългарски закони?
35
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До postradal pasiХАхахахаха, пич, умрях от смях. Потърсих думата в Гугъл и се оказа, че никой от учените не знае какво точно означава, дори и чуждите етимолози. Един вика държава, друг, войска, трети оръжие, иранските учени пък казват че е глава или шапка, а може и Вселена, украйнските, че е дреха, гръцлите, ч е убежище...Хахахах, да eвa аз тоз САРАК(Т) да eвa :))) Те спорят даже и дали е САРАК или САРАКТ Вярно, кой не знае какво е да му се отнема гражданството и да се гони от България :)))
34
2
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Ахаха Само въпроси свързани с Българския САРАКТ може да отсее житото от плявата
33
2
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Американ Не бойте се обаче заради колайдера ще го духат в най скоро време и ще съжеляват за глупавите тестове
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямистите -Араби( Османци, Турци, сирийци, кюрди, египетски ислямисти- муджахидини), 500 години К.Л.А.Х.А и у.б.и.в.аха БЪлгари , но ги изгонихме при Освобожденето- 1878 г. АКо бяхме им български документи( ГРАЖДАНСТВО) да ГЛАСУВАТ на българските избори, онези веднага щяха да СПЕЧЕЛЯТ изборите и още да сме под Турско робство..САМО на българи с роднини от България и ЕВропа (Гърция, Сърбия, Македония, Русия, Украйна,Чехия) трябва да дават БГ гражданство... САЩ е ***, Помия.
31
1
 
2
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
До ***! ***!Ей ТВА БЪЛГАРИН. ПРОСЪЛЗИХ СЕ КАТО ТИ ЧЕТОХ КОМЕНТАРА БРАТО )
30
6
 
2
 
! Отговори
Kozela преди 4 години
В Америка беше наи лесно само три въпроса преди 50 години.Колко парти има в Америка казах 18 като нацистите са с КККлан са 6 милиона а кумунистите само 350,000 финансирани от Москва и тая позина че знам повече от нея.2.Искаш ли да бъдеш в Американската армия?Да но не ме приеха незнам зашто.Напиши аз отивам на работа на англиски.Одобрен си.
29
3
 
21
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Странни закони и необосновани откази? Швейцарците не мислят така, пазят си страната от навлеци.

Спонсорирани публикации