В Белгия свършиха защитните маски, вече ги няма в аптеките

Два чартъра с евакуирани от Китай граждани на ЕС се очакват в петък
31 яну 2020 07:10,
32
В Белгия свършиха защитните маски, вече ги няма в аптеките
Снимка: архив, БГНЕС

Белгия е изчерпала запасите от защитни маски и те вече не могат да се намерят в аптеките, съобщи най-големият национален вестник “Льо Соар”. Ежедневникът се въздържа да свърже дефицита с паника от новия коронавирус.

“Информирахме клиентите си, че вече нямаме маски на склад и че нашите дистрибутори също са без запаси “, каза изпълнителният директор на най-големия дистрибутор на лекарства в кралството пред вестник “Стандард”.

Друга компания доставчик информира, че търговците на едро вече не разполагат с маски заради голямото търсене. Засега те не се ангажират със срокове за попълване на количествата.

В Белгия все още не са регистрирани случаи на новия коронавирус, който се разпространява бързо и вече е достигнал до всички китайски провинции, както и до 18 държави. В Европа вирусът, причиняващ скоротечна пневмония, е потвърден у осем пациенти в Германия и Франция, както и един нов случай във Финландия.

Още по темата

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в света вече са лабораторно установени 7824 заразени с коронавируса. Починалите са 170. Световната здравна организация обяви в четвъртък вечер коронавируса за глобална здравна заплаха, което ще задължи властите във всички държави да усилят наблюдението и да повишат готовността си за реакция при поява на болни.

В петък се очаква да бъдат извършени двата чартъра с евакуирани от Китай европейски граждани. Съобщава се, че на борда на единия ще има 120 британци и още 50 души от други европейски държави. Самолетът ще се приземи първо във военна база в Обединеното кралство и ще остави останалите пътници в Испания. Вторият чартър ще превозва основно французи и неустановен брой други граждани на ЕС.

Европейската комисия обяви, че ще плати 75% от транспортните разходи за два чартърни полета, с които да бъдат върнати европейци, намиращи се в епицентъра на заразата с коронавируса, Ухан. Според еврокомисаря за управление на кризи Янез Ленарчич близо 600 души от 14 държави, включително и българи, са заявили желание да бъдат спешно репатрирани от Китай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Лекова преди 4 години
Аз живея в Белгия и не съм видяла никой да ходи с маска,как така пък ще свършат маските .Някой пак пиши глупости.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да си купят маски от магазините за рабтно облекло, противогази вършат работа също - ама че заблуден народ!
25
0
 
4
 
! Отговори
Бира Корона преди 4 години
Западняка се на ака...
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е,че тече карантина в Китай,имало смъртоносен вирус,а китайците си цакът из целия свят,навсякъде особено в ЕС власитите ги пускат. Или опасността не е толкова висока колото ни заявяват по сми,или властите в ЕС съдействат на корона вируса да тръшне европейци. Стоките произведени в Китай също си шестват по света.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър ден от Пловдив, има маски навсякъде, единични възрастни се разхождат с маски иначе живота си продължава.Ако Белгия или Италия искат да им изпратя малко, помощ от братския Пловдивски народ
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, всяват паника нарочно ... само се замислете над заглавието - в цяла Белгия нямало маски, хахахахаххаха
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия, Болоня също няма маски. На всяка аптека има надпис, че са свършили. Ако бях на ваше място, щях да си купя доста. Поздрави.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тея диваци, дето ядат супи от прилеп и сурови плъхове..... просто нямам думи... байкот!
19
0
 
4
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Нормално е това с маските тук, особено в Сф - всеки трети, сякаш, е болен...В Белгия, просто, са скучни истерици... КазАл някой нещо на теуевизора и ОЙ!
18
0
 
4
 
! Отговори
KOMPOT преди 4 години
Ot svetovnata zdravna organizaciq kazaha che bednite strani sa nay uyazvimi na virusa zashtoto nqmat neobhodimiqt kapacitet. Nashite upravnici sprq li poletite ot Kitay?
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има се предвид под маски бурките, които Новите Белгийки си замотават върху лицата, а не грипни такива.
16
1
 
15
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Защо ни се дава тази информация? Кой ти нареди да всяваш страх и паника? Коронавируса е поредната партенка за сплашване и стресиране на масите. Живейте си живота и не четете подобни глупави пропаганди на Елита.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И у нас има рекорден брой хора с маски в метрото.
14
1
 
11
 
! Отговори
Странно преди 4 години
Аз живея в Брюксел и не съм виждал човек с маска.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ги е изкупил за да спекулира. Или аптекарите ги крият докато поскъпнат.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В Белгия свършиха защитните маски, вече ги няма в аптеките"Да си поръчат от Китай!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разполагам те, ама ги крият по складовете, защото така след няколко дена ще ги продават на 10 пъти реалната им цена.
10
5
 
13
 
! Отговори
10 преди 4 години
Здравеопазването в Белгия е по-скъпо и ДОСТА по-добро от това в България, както почти всичко друго. За съжаление е така. Явно живееш в Белгия, би трябвало да знаеш, че средната продължителност на живота е доста над тази в Тикваленд, а болниците им нямат нищо общо с кочините в страната на Боко и чалгата.
9
3
 
13
 
! Отговори
А в БГ всичко има преди 4 години
Горката Белгия, как ли ще се оправи? Здравеопазването и не е така добре развито като в Тикваленд :)
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблемът толкова с маските, колкото това, че китайците щъкат из целия свят и покрай тях и всякакви други индивиди. Надеждата е че вирусът след няколко поколения на предаване ще се адаптира към човешкия организъм, а ваксините искат време. В този случай държави като Северна Корея направо са си за завиждане - просто Ким Чен Ун спира пътуванията изцяло и си решава проблема. Другите държави се туткат - глобализацията понякога е доста опасно нещо.

Спонсорирани публикации