Анатолий Макаров: Ловът на руски дипломати трябва да приключи

Руският посланик подозира, че "американските ни приятели" не искат "Турски поток"
2 фев 2020 20:30, Нели Христова
340
Анатолий Макаров: Ловът на руски дипломати трябва да приключи
Снимка: БГНЕС

Много бих искал „ловът на руски дипломати” да приключи. Вярвам, че газопроводът “Турски поток” ще бъде построен и ще премине през България. Имам уверението за това от министър Теменужка Петкова. Това устройва Москва, заяви руският посланик у нас Негово Превъзходителство Анатолий Макаров в интервю за bTV.

Руският посланик раздели руско-българските отношения преди и след 21 октомври 2019 г. Според него се случват неща, които не са логични. Посланикът заяви, че има сили, които не са заинтересовани от продължаването на „Турски поток“ през България като „Балкански“.

Посланик Макаров припомни, че преди 21 октомври 2019 г. между България и Русия са проведени редица срещи на високо равнище - руският премиер Дмитрий Медведев посети България през март и разговаря с премиера Бойко Борисов, след това в началото на лятото президентът Румен Радев беше в Санкт Петербург и се видя с Владимир Путин, след това премиерът Борисов беше на Черноморския форум, през есента имаше срещи на Екатерина Захариева със Сергей Лавров и министър Денис Мантуров посети София. След това открихме 11-километровия тръбопровод, свързващ българската и турската газопреносна системи. Това се случи на 21 октомври.

Посланик Макаров заяви, че малко след това е настъпил обратът. Той е бил извикан в българското външно министерство, където са му съобщили за изгонването на руски дипломат, обвинен в шпионаж. Две седмици след откриването на „Турски поток“ в Истанбул, която се състоя на 8 януари, отново бях извикан в МВнР, за да ми съобщят за изгонването на двама руски дипломати. "Това обаче беше направено по недопустим начин първо чрез публичното пространство – чрез медиите", подчерта Макаров.

Той смята, че причината за тези проблеми в руско-българските отношения е проектът „Турски поток“ и неговото продължения през българска територия – „Балкански поток“.

„Какво се случи? Защо така станаха нещата? Няма такъв прецедент в българо-руските отношения. На някого не му харесва това и не иска на територията на България да се случи Балкански поток“ и това се случва след 21 октомври. Предизвиква чувства на раздразнение и огорчение. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това“, каза руският дипломат.

„Вярвам, че газопроводът ще бъде построен. Чухме по радиото изказването на американския заместник държавен секретар Дейвид Хейл, че „Турски поток“ е едно и също нещо с „Балкански поток“ и по тази причина не трябва да се случи през територията на България“, припомни посланик Макаров.

Според него, обаче, „Турски поток“ и „Балкански поток“ са две различни неща и това се потвърждава от българския премиер Бойко Борисов. „Вярвам, че премиерът е прав и аз му вярвам. Не трябва да се създава напрежение в двустранните отношения. Това не е правилно. Руският газ по „Турски поток“ ще бъде по-евтин за България, защото не трябва да се плащат таксите за транзит през Румъния“, подчерта руският посланик.

„Вашите американски съюзници не искат да го има този газопровод, не искат да има „Балкански поток“. Попитах Теменужка Петкова, ще го има ли „Балкански поток“ през България и тя ми отговори да, същото смята и премиерът Борисов. Това устройва Москва“, каза посланик Макаров и подчерта, че между двете страни ще има и други енергийни проекти в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ спечели Студената война, ама забравих кой беше губещия
258
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Русия никога не губи войни"-----Просия започва двете световни войни и ги губи катастрофално - факт.
257
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просия ЗАГУБИ войната в Афганистан, защото беше изостанала в технологично отношение и защото фалира. Не се залъгвайте, че можела да изколи, да снексира, да засели. Не говорете глупости, че някой ги е предал. Това е една тьпа, изостанала нация, която от година на година се скапва повече и повече.
256
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И тоя трябва да изгонят скоро !
255
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ловът на руски шпиони няма сезон 24/7/52
254
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
макароФ, а теб кагда?
253
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 258Защито досега не съм видял доказателства. Обуя миналата година, Део го писах че бил шпионин, защото напуска един а статия как е?
252
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДонопековЗавърши, защото подобно на Виетнам и в Русия се лумпенизирана и започнаха да ревът, че губили войници и били груби. Русия можеше д а изколи всичко живо в Афганистан, да го анексира и да си го засели със свой ама не ...
251
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо вечно са обидени и учудени, след като ги уличат в шпионаж и други събития свързани с химичните елементи...
250
12
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Ако Бойко пак го поканят във Вашингтон, преди това сигурно пак ще изгоним руски дипломат. Бойко умее да си върти задните части във всички посоки.
249
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Негово Превъзходителство Анатолий МакаровНе сме геодална Англия ... такива ритли моите си ги заврете ...
248
1
 
12
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До za RU "Русия никога не губи войни". Мога да ти припомня две загубени: 1905 Руско-Японска война- Порт Артур и потопяване на целия руски военен флот.; 1978г. Съветска инвазия в Афганистан, завършила с позорно изтегляне.
247
16
 
14
 
! Отговори
Русия в НАТО преди 4 години
За това пратиха Херо ... да дава нареждания. От 1990 насам всички Хамерикански посланници в България дават нареждания на правителството.
246
16
 
7
 
! Отговори
дръжте крадеца.. преди 4 години
Братът на Гешев-Гошо Гешев е влязъл в борда на директорите на "Държавно тото"ЕАД.според внесени данни в Търговския регистър.Промяната е станала със заповед на менистър Крадлев,който е принципал на дружеството.
245
11
 
29
 
! Отговори
дед Мароз преди 4 години
Ловят руски шпиони. И правилно.А това че КГБ по стар съветски обичай ги маскират като дипломати явно вече не върви.
244
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 300Няма директна връзка м/у двете неща, но на тоя свят всички по някакъв начин е свързано!!
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 296Много си зле, ходи редовно на психиатър и си пий лекарствата!!
242
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ощипана мома. И каква е връзката между газопровода и изгонен шпионин с дипломатически паспорт.
241
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това американските ракети са с руски двигатели!!
240
15
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 297 преди 4 години
Руснаците са най-добри в космическите , военните технологии и физиката!!!На запад са по-добри в генетиката, медицината и и биологията!!Виж сега, аз съм реалист, не казвам, че на Запад всичко е лошо!!!

Спонсорирани публикации