Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия

Хиляди живеят в окаяни условия в германските градове
2 фев 2020 10:00, Елка Василева
296
Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия
Снимка: Дойче веле / Шамсан Андерс

Хиляди българи и румънци живеят в окаяни условия из големите германски градове. Някои работят на черно, други чистят хотелски стаи за жълти стотинки. Много от тях стават жертва на безскрупулни печалбари.

Те идват в Германия с надеждата да намерят препитание и по-добър живот. На някои им е обещана работа и подслон. Често обаче се оказват измамени. Работят в тежки условия, живеят в мазета или апартаменти в окаяно състояние.

Принудени са да плащат между 250 и 350 евро за легло или дори само за матрак на пода на стая, в която спят още няколко души. Когато останат без работа, губят и жилището си и се озовават на улицата. В такава ситуация са и много българи и румънци, пише Дойче веле.

Колко са бездомниците в Германия и каква част от тях са от Източна Европа? На този въпрос не може да бъде даден категоричен отговор. Доброволци към социалните служби в Берлин се опитаха да съберат повече информации за хората, които живеят по улиците на германската столица.

В нощта на 29 срещу 30 януари 3700 души се включиха в „Нощта на солидарността". Те имаха за задача не само да преброят бездомните в Берлин, но и да научат повече за възрастта, пола и произхода им.

Лиляна е съгласна на всякаква работа

На близо 600 километра южно от Берлин е разположена столицата на Бавария Мюнхен. Там от доста време живее 41-годишната българка Лиляна.

За нея става дума в репортаж на германското обществено радио „Дойчландфунк". Лиляна от години е без дом и за пореден път е останала без работа. Преди е работила като чистачка и казва, че с много труд може да изкара до 1200, дори до 1500 евро месечно.

Още по темата

Това  означава, че би могла да отделя по няколкостотин евро за една стая под наем, но няма кой да ѝ я даде, защото не разполага с постоянен трудов договор. А последната си работа загубила, именно защото няма дом.

Лиляна спи в Център за настаняване на бездомни, намиращ се в сграда на бивши казарми. Сутрин обаче трябва да го напусне до 9 часа и да изнесе и целия си багаж. Когато ходела на адреси да чисти, била принудена да мъкне със себе си цялата си покъщнина, събрана в два сака и количка за пазаруване. Тъкмо това обстоятелство обаче не се харесвало на работодателите ѝ, които постоянно я изхвърляли.

Безутешната ситуация на хората, които са останали без жилище, защото нямат работа, се използва от безскрупулни печалбари. Те им дават под наем някоя окаяна стая в запусната сграда или мазе, срещу което искат баснословни суми.

Андреа Гарлонта, която ръководи социална програма за защита на бездомниците в Мюнхен, дава пример: „Наскоро при нас дойде човек, който плаща 900 евро наем за стая с кухня и баня в едно мухлясало мазе".

Жертви на злоупотреби

Макар битовите условия да са тежки, а наемите - неприлично високи, хората често нямат друг изход освен да ги плащат, за да не останат на улицата. Друга трудност пред бездомниците създава непознаването на немския език. От това се възползват недобросъвестни фирми-подизпълнители.

Гарлонта дава пример с фирма, която осигурява чистачи за хотели. Ръководи я българин, който взима на работа само българи. В повечето случаи те не разбират никакъв чужд език и напълно зависят от него. Ако той им каже: „днес трябва да изчистиш 50 стаи, иначе изхвърчаш", явно че няма място за никакви възражения.

В репортажа на „Дойчландфунк" се казва, че много българи продължават да живеят по улиците на Германия, макар да са трудоспособни. Изложени са на студ, болести, нападения от криминални престъпници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
3
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Евро - атлантически ценности !
249
0
 
2
 
! Отговори
ехе преди 4 години
ама пък са в чужбина
248
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да се прибират в бг и да почнат да работят по 10-12 часа както там и ще цъфтят---Така ще цъфтят, че ще вържат. Стига глупости. Друг е въпросът, че в Германия работното време е строго законово регулирано. Който работи 12 часа в Германия, е станал жертва на трафик на хора и това е незаконно. Максималното извънредно (!) работно време е 10 часа и 45 минути с почивките и даже то се възлага много рядко, защото трябва разрешение от Betriebsrat.
247
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познат отиде на разходка в Бавария 1990г. И в едно селото му дадоха да покара един трактор. Хареса си работата и я вършеше добре. Дори спи в трактора 2-3 дни. Полупи добри пари. Но куките от България му видяха. И започна едно изнудване и тормоз на семеиството му. Та тоеа е България.
246
0
 
12
 
! Отговори
Една от Германия преди 4 години
Не разбирам защо толкова хора напират да живеят в големите градове на Германия, за да плащат непосилни наеми и после да се бият в гърдите, че живеят в Мюнхен. Истината е, че за да си позволиш подобен лукс не само немският ти трябва да е на супер ниво, но и да работиш нещо различно от строител, чистач или мияч където заплатата ти е 1200 евро.Свободно време нямаш понеже си само на работа, приятелства не завързваш за семейството ти пък грам време не остава. Има къде по-хубави малки немски градчета.
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е той мъжът ти щом получава 4000 евро, значи е висшист и работи по специалността си. С други думи вие и в Мюнхен да живеете - пак ще сте добре. Не е до това къде си, а до това с какво се занимаваш и от там - колко печелиш.
244
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър ден,сестра ми живее в Мюнхен работи като таксиметраджийка към Uber Taxi и взима 1200 евро, живее в стара конюшня превърната в гипсокартонени отделения тип стаи с 8 човека и плаща 350 евро. Къпането й струва по 0.50 цента и отчита датчик 7 мин. топла вода. Аз живея в град Ноймюнстер на 40км. от Хамбург плащам 630 евро с тока наем(74кв. апартамент) ,а мъжът ми получава около 4000 евро+404 евро детски.Живейте си в Мюнхен,Кьолн и Хамбург пък мизерствайте!!!!!
243
0
 
5
 
! Отговори
хех преди 4 години
а някакъв гад от Варна набира хора за Германия и дори тук в България ги записва на курс по немски и шофьорска книжка стипендия 700лв. им дава 3месеца да учат уж фирмата влагала в развитието им всичко с договор че щеработи минимум 1година в Германия сглобявач на мебели на 1600евро и отиват там и се оказват в мазе и са докери на плоскости за мебели нищо общо с обещаното в началото койт не издържи 1 година и напусне на съд и връща парата за курс по немски двойно - Трансфер ТВ , ГАД голям
242
4
 
8
 
! Отговори
ккк преди 4 години
Защо не пишете за хилядите хора, които успяват в чужбина и не искат да се връщат. Тук стана дупка, в която се излива само пумия. И не с работници от индия, корея или тайланд ще успеете, ами с нищо. Мизерия, глад, болести, липса на нормална храна и питейна вода. Съсипахте земеделието, съсипахте всико, но кой е виновен - народа, че търпи това нещо.
241
0
 
11
 
! Отговори
Очите преди 4 години
Не отивайте да живеете и работите в държава без да знаете езика на който говорят хората там!! Просто е. Не знаете ли езика, тежко ви и горко на какви хора може да попаднете.
240
1
 
3
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
До Анонимен 221Поне хирата не мрът от глад по улиците кат у беге.Колкото това е истина толкова да ти е здраво семейството!
239
3
 
4
 
! Отговори
руски трол преди 4 години
"настаняване на бездомни, намиращ се в сграда на бивши казарми." Тези казарми,разбира се руските. Дори тука руснаците помагат на българите.
238
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Вас махен зи, бите!- Леле, тоя иска да ми маха зъбите!
237
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааааа,не е вярно. В чужбина е по-евтино,работа бол,заплати големи. А да те експлоатират и да работиш нелегално е направо невъзможо. Лъжат тея ..............Там е рай,бягайте!
236
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ром си прадова земята - наследствената, вероятно още от времето на царете Калоян и Иван Асен II. Ше падна от смях.Като лъжете, мислете поне малко.
235
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на това не вярвам миналата година един мой познат ром отишъл в бавария мюнхен и са му искали 900 евро и доплата 8000х евро прибирасе в бг продава си земята и взима тази стая с жена си работи и жена му също получават 3600 евро на месец той заплати за продадената земя от него с 50 прцента от горе и си взе земята .това допустимо ли е в бг ромчето е много доволен.а вие ми говорите и пишете щуротий от доче веле всеки е доволен които е в германия
234
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво правят в Германия като не им харесва. Всички се научиха само да мрънкат и без да работят искат да са добре. В България като тръгнаш да търсеш работници за земеделска работа не можеш да намериш и за 40-50 лв на ден за 8 часа работен ден, а в чужбина карат на по 16 часа смени и като си платят наеми и разходи и ... то станало подобно като в България. Да не говорим че Германците ще гледат на нас като черноработници. Връщайте се в България хора стига сте работили за другите държави!
233
6
 
43
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
А на ония,пришълците,им отпускат БЕЗПЛАТНО жилище и 365 Евро всеки месец - в Берлин,за сам човек!Ако сте двама - по 437 евро!ЛИЦЕМЕРИЕТО на германците е ОГРОМНО!
232
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AnonimБратовчед ми, който работи в Германия ми каза че наемите са много скъпи и ми охлади желанието.
231
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се прибират в бг и да почнат да работят по 10-12 часа както там и ще цъфтят,нека спят още по пейките-***

Спонсорирани публикации