Маестра Кери-Лин Уилсън пристигна за концерт у нас

Тя е първата дама, дирижирала в “Арена ди Верона”
4 фев 2020 12:31, Нели Христова
5
Маестра Кери-Лин Уилсън пристигна за концерт у нас

Този понеделник, 3 февруари, се състоя първата репетиция на световно призната маестра Кери-Лин Уилсън и Софийската филхармония. 

Дамата, водила най-големите оркестри в света, пристигна в слънчева София, нетърпелива да се срещне с Националния ни филхармоничен оркестър. Още в първите минути диригентът и музикантите си допаднаха, а г-жа Уилсън не спря да очарова с деликатното си поведение, професионализъм и колегиално отношение.
 
От краткият престой на маестра Уилсън в София научихме, че тя обича да плува и да ходи пеша. По този начин тя  изминава разстоянието от хотела  си до зала “България”, като трупа впечатления от забележителностите в центъра на Столицата ни. Споделя възхищението си от катедралата “Свети Александър Невски” и от акустиката на зала “България”.
 
Очарователната дама не крие от колегите си във филхармонията, че разбира голяма част от думите им, защото владее отлично говорим и писмен руски. Гордее се със славянските си корени, любимата ѝ книга е “Престъпление и наказание” на Достоевска, а голямата ѝ страст е руската поезия.
 
Израснала в Уинипег, Канада, където от малка учи флейта, пиано и цигулка, още като студентка в "Джулиард" Кери Лин Уилсън асистира на Клаудио Абадо на фестивала в Залцбург. На въпроса, който често ѝ задават “Какво е усещането една дама да дирижира огромен оркестър?”, тя с намигване отговаря, че когато оркестърът е добър, чувството е като да шофираш луксозен автомобил.
 
В свое интервю Кери Лин-Уилсън споделя, че първият компакт-диск с класическа музика, който е чула и обикнала  е “Концертът за цигулка” на Йоханес Брамс.  Това е едно от произведенията, които ще дирижира  в зала "България" на 6 февруари, а солист в него е младото дарования от Сеул цигуларката Нанджу  Лий. В програмата на концерта е включена и 4-тата симфония на Бетовен.
 
Билети за срещата с изключителната Кери-Лин Уилсън в зала "България" са налични на касата на залата и в мрежата на Eventim, а цените са от 12 до 25 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, нещо ми е подозрителна! Интелигентна хубавица от руски произход, знае този език перфектно, обича Достоевски, асистира на комуниста Клаудио Абадо, възхищава се от "Александър Невски"! Да-а! Боя се, че е някакво суперсекретно хибридно руско оръжие, макар че сладкото корейче ще свири Брамс!А без майтап,и двете дами са сладурани и концертът е от чудесно подбрана музика!
4
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 4 години
Ако думата "маестра" е женски род от маестро, то според тълковния речник, това означава - "иронично обръщение към човек, който се занимава с изкуство".Но наистина, такава дума няма в речниците.
3
0
 
4
 
! Отговори
!? преди 4 години
Погледнах какво пише под заглавието, само за да разбера на кое му викате "маестра" и както винаги е дума извадена от някакъв речник, известен само на авторите в бг-тудей.
2
0
 
3
 
! Отговори
momster преди 4 години
Още една несъществуваща дума в българския език - маестра, аххахах
1
0
 
3
 
! Отговори
Аззз преди 4 години
София пък кога е била слънчева. Оправете си правописните грешки

Спонсорирани публикации