Твърдите антиваксъри едва 11% от българите, 85% одобряват ваксините

Джипитата подсещат родителите за имунизациите
89
 Твърдите антиваксъри едва 11% от българите, 85% одобряват ваксините
Снимка: Pixabay

Близо 85% от българите са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Това показва проучване на "Института по обща медицина", "Поликлиника България" и "Първа детска консултативна клиника" за нагласите към задължителните ваксини у нас.

80.3% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си (против туберколоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др.), като от тях 67.7% са били подсетени от личния лекар, че е време за имунизация, а 32.2% сами следят календара.

Още по темата
7% все още не са поставили всички ваксини, но планират да го направят.

11.2% обаче не възнамеряват да ваксинират децата си.

"Децата, които не са имунизирани и се разболеят, може да заразят други, с които се срещат или си играят, както и хора с по-слаб имунитет", коментират от Института по обща медицина.

 Децата под 5-годишна възраст са изложени на особено голям риск от развитие на усложнения и дори фатален край при заболявания като хепатит Б, туберколоза и коклюш. Полиомиелитът (детски паралич) пък води до трайно инвалидизиране.

Отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии. От януари до ноември 2019 г. Националният център по заразни и паразитни болести у нас регистрира над 1000 случая на морбили. За първите 4 седмици на 2020 г. има 59 нови случая, а за сравнение, през цялата 2018 г. те са били едва 13.

52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото считат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище. Ваксините са задължително условие за постъпване в детска градина или училище в Италия, Франция и Австрия например, коментират от Института. Неотдавна и Германия прие закон, с който направи ваксината против морбили задължителна за детска градина.

Почти всеки втори, участвал в проучването (48.6%), е на мнение, че ваксината се прави, когато детето, семейството му и хората, които се грижат за него, са здрави. 45.3% смятат, че една ваксина може да се отложи само от лекар.

При някои противопоказания поставянето на ваксини на бебета и деца наистина може да бъде отложено, поясняват от Института. До 3 месеца това става по преценка на личния лекар, а след това – на комисия, която разглежда всеки случай индивидуално. Световната здравна организация (СЗО) публикува препоръки за това кога най-късно може да бъде поставена всяка една ваксина.  

Най-голям процент от анкетираните (39%) смятат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. 37.4% са на мнение, че на наказания подлежат най-вече родителите. На въпроса Трябва ли държавата да налага по-стриктен контрол при задължителните ваксини?, 48.4% отговарят с "Да", 23.4% – с "Не мога да преценя" и 28.2% – с "Не". Световната тенденция е да се увеличава броят на задължителните и препоръчителни ваксини, както и налагането на финансови глоби за нарушителите.

По данни на ЕС всяка година имунизацията в света предпазва 2.7 милиона души от заразяване с морбили, 2 милиона - от заразяване с тетанус при новородените и 1 милион – с коклюш. СЗО обяви отказът от ваксиниране за една от 10-те най-големи опасности за здравето на човека през XXI век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро ваксърите изглежда са озлобените кучета. Това са същите тези хора, които с удоволствие наливат пари във фармацефтичната мафия и са щастливи от това. При положение, че 85% са "за" ваксинации и, че сме на 1-во място в света по смъртност, болести, лош живот и т.н., то е ясно и, че ще искат и ваксини, та по-бързо да умират. Всичко това недвусмислено говори колко ни е плитък умствения багаж. Щом има толкова много "тикви" е ясно, че ще сме на това дереже.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Колко да се оцелявали преди 100 000 г? 20% от родените са доживявали до 30 г. Неслучайно хората в целия свят са били 500 000
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са оцелявали в дивата природа в продължение на 100 000 години. Документирано е че при много цивилизации още преди 5000 години средната продължителност на живота е била 70-80г. В България също се знае още по турско време въпреки геноцида и трудния живот страната ни е била пълна със столетници. Живота рязко се влоши последните 100г. и някак случайно властите решиха че ваксините са необходими. Правят ни на *** и ни карат да плащаме за собственото ни осакатяване!
41
6
 
9
 
! Отговори
??? преди 4 години
Не разбрах когато в резултат на ваксинацията дете бъде увредено, какво става? Виждал съм такива деца.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По коментарите по-долу изглежда сякаш са 211% антиваксъри. Боже колко прос народ, че и вреслив, навсякъде да се покаже, колко е ***. Задължително трябва да обсеби трибуната, току виж реалността се изкривила на 180 градуса
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FFКой ти каза, че няма доказателства, бе ***? Това, че не си *** като гьон си е твой проблем. Това, че не си виждала белия си дроб, не означава, че го няма
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39Аве тикво пробита, има бебета, които още не са дорасли имунизацията. Когато всички деца са имунизирани, то дори някой да лепне нещо (защото 1 на 100 не му е достатъчна ваксината), то няма да разболее другите около него, защото те ще са от тези 99, на които им действа ваксината. Някои редки случаи пък децата имат някаква алергия от ваксината (прави се тест преди имунизация) и колкото по-малко неустойчиви покрай тях, толкова по-голям шанс имат да не лепнат смъртоносна болест.
37
18
 
12
 
! Отговори
FF преди 4 години
Най-голямата измама в човешката история са ваксините!Ако беше само измама - добре, но то е умишлен геноцид над хората!Просветете се и престанете да защитавате престъпната фармакологична мафия, която убува децата ви!!! Няма нито едно доказателство, че васксините предпазват. Има хиляди жертви обаче, за които в САЩ например има компесационен фонд. Само и само да не могат да се водят съдебни дела.
36
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Децата, които не са имунизирани и се разболеят, може да заразят други, с които се срещат" как ще ги разболеят? нали са имунизирани? логика. Пък вие се ваксинирайте де.
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами 85% са кръгли едеоти
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До F5"аннттибиоттиците иматт ммалък еффект сррещу ввирусите каккъвто е и диаббета"Муци, антибиотиците се ползват срещу бактерии, а срещу вируси имат нулев ефект. Затова при бактериална инфекция пиеш антибиотик. При вируси се разчита на предварителна имунизация.
33
1
 
9
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Проблемът с ваксините е, че се позволява внос на абсолютни *** като тия от Турция, които не са одобрени от ЕС, и не са доизтествани. А някой в министерството е взел тлъст подкуп. Проблеми с ваксини има по цял свят, има фондове за обезщетение на деца и семейства пострадали от ваксини. В САЩ такъв фонд раздава на години милиони обезщетения, и това са само признатите от съда. А 10 пъти повече са непризнатите и извънсъдебните споразумение. Безпорно ваксините са много важна част от човешката мног
32
0
 
6
 
! Отговори
F5 преди 4 години
А каква беше тая просттоттия в опакованите храни да има Солиан в предозирани количества , който е строго забранен за бременни и подрастващи, и за възрастни е много вреден и е повече химическо оръжие отколкото медикамент!
31
5
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Камелия че, правиш ли разлика между ваксинация и имунизация? Ваксинацията е изкуствено засилване на имунната система с временен ефект. Имунизацията е естествено засилване на имунната система, най-често след преболедуване или чрез консумацията на определени храни /срещу грип - чесън/. Родителите просто не искат в телата на децата им да има живак, формалдехид, феноксиетанол, скуалин и други ненужни за една ваксина компоненти. От заглавието и статията излиза, че са разпитани всички българи, но...
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11% антиваксъри?Ама като хванат нещо и бегом в болница, а? А по пътя ще заразят още няколко антиваксъра. Хахаха. Самозатриват се милите. В Китай реват за ваксини, нашите отказват. Не е особено умно, да не кажа че клони кум обратното на острото...
29
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Mxм, образованието не се добива лесно, *** като го нямаш, много си личи...
28
4
 
10
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Искат всички да се ваксинират, за да не лъсне, че "ваксинираните" се разболяват с по-висок процент от не"ваксинираните".Иначе, няма логика "ваксинираните", да се опасяват от заразяване от не"ваксинираните".Обявява се "епидемия" и епидемията започва да се разпространява посредством "ваксините"."Свинската чума" в "хуманитарен" вариант.
27
4
 
7
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
А дете с бита жива ваксина не се превръща в носител и някак си магически, носейки вируса няма как да бъде заразно, видиш ли..
26
5
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Проверено ли е какво има в тия ваксини?Катто ссе имма впрреддвид чче аннттибиоттиците иматт ммалък еффект сррещу ввирусите каккъвто е и диаббета, но истински антибиотици по аптеките йок!
25
0
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
От холивуд съвсем умишлено осакатяват и убиват актьорите регистрирайки ги като психично болни!Колят психично болните в бг , има някакъв холивудски договор който фалшифицират!

Спонсорирани публикации