Твърдите антиваксъри едва 11% от българите, 85% одобряват ваксините

Джипитата подсещат родителите за имунизациите
89
 Твърдите антиваксъри едва 11% от българите, 85% одобряват ваксините
Снимка: Pixabay

Близо 85% от българите са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Това показва проучване на "Института по обща медицина", "Поликлиника България" и "Първа детска консултативна клиника" за нагласите към задължителните ваксини у нас.

80.3% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си (против туберколоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др.), като от тях 67.7% са били подсетени от личния лекар, че е време за имунизация, а 32.2% сами следят календара.

Още по темата
7% все още не са поставили всички ваксини, но планират да го направят.

11.2% обаче не възнамеряват да ваксинират децата си.

"Децата, които не са имунизирани и се разболеят, може да заразят други, с които се срещат или си играят, както и хора с по-слаб имунитет", коментират от Института по обща медицина.

 Децата под 5-годишна възраст са изложени на особено голям риск от развитие на усложнения и дори фатален край при заболявания като хепатит Б, туберколоза и коклюш. Полиомиелитът (детски паралич) пък води до трайно инвалидизиране.

Отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии. От януари до ноември 2019 г. Националният център по заразни и паразитни болести у нас регистрира над 1000 случая на морбили. За първите 4 седмици на 2020 г. има 59 нови случая, а за сравнение, през цялата 2018 г. те са били едва 13.

52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото считат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище. Ваксините са задължително условие за постъпване в детска градина или училище в Италия, Франция и Австрия например, коментират от Института. Неотдавна и Германия прие закон, с който направи ваксината против морбили задължителна за детска градина.

Почти всеки втори, участвал в проучването (48.6%), е на мнение, че ваксината се прави, когато детето, семейството му и хората, които се грижат за него, са здрави. 45.3% смятат, че една ваксина може да се отложи само от лекар.

При някои противопоказания поставянето на ваксини на бебета и деца наистина може да бъде отложено, поясняват от Института. До 3 месеца това става по преценка на личния лекар, а след това – на комисия, която разглежда всеки случай индивидуално. Световната здравна организация (СЗО) публикува препоръки за това кога най-късно може да бъде поставена всяка една ваксина.  

Най-голям процент от анкетираните (39%) смятат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. 37.4% са на мнение, че на наказания подлежат най-вече родителите. На въпроса Трябва ли държавата да налага по-стриктен контрол при задължителните ваксини?, 48.4% отговарят с "Да", 23.4% – с "Не мога да преценя" и 28.2% – с "Не". Световната тенденция е да се увеличава броят на задължителните и препоръчителни ваксини, както и налагането на финансови глоби за нарушителите.

По данни на ЕС всяка година имунизацията в света предпазва 2.7 милиона души от заразяване с морбили, 2 милиона - от заразяване с тетанус при новородените и 1 милион – с коклюш. СЗО обяви отказът от ваксиниране за една от 10-те най-големи опасности за здравето на човека през XXI век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които вярват във ваксините просто са заменили един бог с друг. Не знам кое е по-лошо. Да вярваш в някакво извисено духовно същество, което направлява целия ти живот или в обществото. За мен и двете са еднакво вредни. Вярвам единствено на себе си и затова няма да се ваксинирам. Обществото да си гледа работата. Аз не съм част от стадото.
83
0
 
0
 
! Отговори
щек преди 4 години
Както вярваш в бог така повярвай и във ваксините след като не ти се занимава с мислене.
82
1
 
0
 
! Отговори
щек преди 4 години
до AlastairКакто казват сърбите Jebem ti boga
81
3
 
2
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
Едно знам: Туй, което е от Бога, не подлежи на корекции от човек. Въпреки, че последния доста упорства. Този, който истински вярва в Бога няма как да вярва във ваксина. Рекъл ли е Бог да си заминеш от катастрофа, няма да е от Морбили, бъди сигурен в това. Сега стана модерно привържениците на ваксини да обиждат тези, които са против... да им слагат епитети, да ги анатемосват като негодни за обществеността. Такива питам: Колко добре познаваш субстанцията на ваксината и последствията й ?
80
2
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До русофилофоб 79Решаваш само когато твоята тъпо.та и ***..илизъм не застрашават здравето и живота на хората.....не бъркай свободата със свободията и либерастията
79
3
 
3
 
! Отговори
ссс преди 4 години
Всички антиваксари в Китай и в Африка най-добре където има огнище на малария или Ебола
78
6
 
9
 
! Отговори
. преди 4 години
Слагайте ваксини, слагайте. Населемието трябва да се поразреди. Планът се изпълнява.
77
10
 
10
 
! Отговори
DPT преди 4 години
Значи, минал съм 50-те и тази сутрин имах профилактичен преглед. Сложиха ми и комбинираната ваксина против тенанус/коклюш/дифтерия, защото последната е била преди повече от 10 години.. Някак си ми се струва, че мнението на доктора има доста по-голяма тежест от коментиращ с псевдоним Пешо, който обяснява колко са вредни ваксините.
76
3
 
3
 
! Отговори
русофилофоб преди 4 години
Полезни са,разбира се!Но стават и издънки!Ваксинирането не е овладяно все още както трябва,и хората се страхуват!Глупаво е да се агитираме!Всеки решава за себе си!
75
0
 
10
 
! Отговори
до 76 преди 4 години
Аз също не ваксинирам срещу всичко. Гледам календара и кои са задължителни, кои са препоръчителни, кои са страшни, кои са леки болести. Няма лошо да се кръстосат мнения и шпаги. Най-вероятно един друг няма да се оборим, няма да променим мненията и начина си на мислене, но може да променим мнението на някой минаващ през форума. Пожелавам Ви всичко добро, дано никога нито на мен, нито на Вас ни се налага да размишляваме върху правотата на взетите от нас решения относно ваксинирането.
74
4
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 4 години
Не ми беше приоритет да си го "мерим". Квалификациите за зомбираното от медиите, оцеляващо простолюдие не ги направих аз. Всеки е в правото си да решава собствения си живот на базата на познанията и интелекта си. И най-малко аз съм против свободния избор, на който и да е. Но смятам за опасно, да се пропагандира анти-ваксинирането. Да се плашат хората с рисковете и да се умаловажават ползите. Ако няма здравеопазване, няма и грешки. И все пак в случай на нужда,търсим лекар. Иначе естествен подбор
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70 - смешно е да използваш възрастта на някого като контрааргумент - в случая грешно. За твое сведение съм на 53 години. Живял съм в 4 държави и съм обиколил поне 40-на. Не виждам смисъл да си го "мерим", това няма общо с темата.Ако здравната система лекуваше, а не просто потискаше симптомите, може би нямаше да има толкова противници на ваксинациите. За съжаление, почти всеки от нас е изпитал на свой гръб лекарската некадърност.
72
7
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 4 години
Ако нямаше ваксинации, щеше да познаваш много повече такива хора. Може да прочетеш за поломелитът. В България намалява драстично след задължителното ваксиниране през 50-те години. През 91 година е последната вълна сред неимунизирани (от малцинствата) - 46 деца. Всяко нещо носи риск. Но се мерят ползите срещу този риск. Ваксинирането носи повече полза на едно общество. Има болести, които вече не съществуват благодарение на ваксините.
71
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фармацевтичното лоби отрича да има връзка между аутизма и ваксинациите, но на практика много родители на деца с аутизъм са забелязали рязката промяна в децата си след ваксинация. Нещата не са черно-бели, какти представят ваксърите-фанатици и големите фирми.
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ми е пред очите едно дете на съседите под мен с няколко години по-голямо от мен с детски паралич от ваксинация - лежи си в стаята и не излиза. Да ходи само не можеше. Сега не знам къде е. Родителите му починаха, а не посмяха да имат второ дете след този удар от ваксинирането.
69
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около себе си познавам само едни глупци-ваксъри с нисък социален статус. Сред останалите хора около мен, които са добре платени и с интелектуални професии, няма нито един ваксър, а това са хора на всякакви години и с деца и внуци. Колкото по-беден и пpoст е един човек толкова повече вярва на митовете за безвредността на ваксинациите.
68
0
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
Няма нужда да ходим до Индия, за да знаем, че Индия е 1.2МИЛИАРДА жители, а в България дали са останали 3млн. българи.
67
3
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
Явно си млад човек и е интересно да ми казваш какво занчи да живееш и какво значи да оцеляваш. Аз съм живяла в 8 различни страни досега и говоря 6 езика. Мисля, че живея. Случаят с дифтерит в Испания беше много болна тема, защото се оказа , че Франция и Швеция нямат анти токсин. САЩ отказаха, бил с изтекъл срок, Русия прати, но беше късно. Бях в страната по това време, имам деца, следих темата. Много антиваксъри си счупиха краката към педиатрите да ваксинират. Ваксината свърши за 2 дни
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
67 - последното ти изречение ме убеди, че с такива като теб няма никакъв смисъл да се спори. Човек, който не осъзнава, че медиите са най-големите манипулатори и абсолютно достоверно могат да ти покажат всякакви глупости, стига да обслужва определени цели. За такива като теб каквото покажат по телевизията е сто процента вярно. Аз вярвам единствено на личния си опит и наблюдения на хората около мен. Толкова ви е страх да ***, че накрая забравяте и да живеете, жалко е.
65
1
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 4 години
Апропо, предположението ми е доказуемо. Отиваш в лабораторията, даваш кръв и да ти кажат към колко от болестите от имунизационния календар имаш развит имунитет, без да си бил ваксиниран. Гледат се антитела, не е особено сложно. Като цъфне една голяма 0, защото това ще е резултатът, пак ще си говорим. Не си се разболял, не защото е много силен организмът ти, а защото не си ги срещнал болестите.

Спонсорирани публикации