Румънска драма за дългия пръст на Орбан и двама пекари от Шри Ланка

Село Дитрау се превърна в гореща ксенофобска точка
5 фев 2020 21:15,
47
Румънска драма за дългия пръст на Орбан и двама пекари от Шри Ланка
Снимка: БГНЕС

Румънското село Дитрау далеч не е сред най-популярните дестинации в Румъния. То се намира в Секейския край, а най-голямата забележителност в него е неоготическата църква "Сърцето на Исус". И макар населението на Дитрау да наброява едва пет хиляди души, през последните дни селото е в центъра на общественото внимание. Причината: един тъжен и същевременно абсурден случай на ксенофобия.

За какво точно става дума?

Наскоро фабриката за хлебопроизводство "Дитрой Пекшек", която има 60 служители, нае двама квалифицирани пекари от Шри Ланка. Поради емиграцията, липсата на кадри и ниските заплати компанията така и не успяла да намери други служители в района. И въпреки че двамата работници от Шри Ланка са назначени съвсем легално, пристигането им в селото отключи вълна от ксенофобия. Местните настояват за един "Дитрау без мигранти".

В Румъния ксенофобските прояви не са нов феномен. Но случаят в Дитрау е особен. Защото той показва как унгарският премиер Виктор Орбан изнася антилибералната си идеология в съседните държави и как създава етнически паралелни светове сред тамошните унгарски общности, пише DW.

Дитрау е населено почти изцяло с унгарци - подобно на повечето села в Секейския край. В селото живеят и малко на брой роми. Румънци има единствено сред местните полицаи. Секеите са католици и се смятат за много консервативни традиционалисти. Повечето от тях отдавна се информират основно от близките до унгарското правителство медии, които са платформа за националистката и шовинистична идеология на Орбан. Културно-политически голяма част от жителите на Секейския край всъщност живеят в Унгария. Досегът им до Румъния е много малък.

След като пекарите от Шри Ланка пристигнаха в Дитрау, първоначално във Фейсбук се появи анонимната група "Дитрау без мигранти". В началото на миналата седмица обаче близо двеста души протестираха пред кметството в селото срещу мнимото пренаселване с чужденци. Те бяха водени от католическия свещеник Кароли Биро. Същевременно към хазяйката, отдала жилище под наем на двамата пекари от Шри Ланка, бяха отправени заплахи. Вследствие на всичко това мъжете бяха принудени да напуснат селото.

"Тези инциденти са ксенофобски и несъмнено са повлияни от унгарските медии в Трансилвания", казва пред Дойче Веле адвокатът Петер Екщайн-Ковач, либерален политик от унгарското малцинство в Румъния. Екщайн е бил член на най-голямата партия на унгарското малцинство в Румъния  - "Демократичен съюз на унгарците в Румъния". Напуснал я е през 2018 година, защото партията постепенно започнала да се превръща в организация, отстояваща интересите на "Фидес" и Орбан.

Пропагандата на унгарските медии

И трансилванско-унгарският журналист Золтан Сипос, който от години изследва влиянието на Орбан и "Фидес" в Румъния, смята, че унгарското медийно влияние е основният виновник за инцидентите в Дитрау. "Свързваме случая с потока от пропаганда, който тече от унгарските медии и влияе на затвореното общество в Секейския край", казва Сипос пред Дойче Веле.

В Румъния случилото се в Дитрау предизвика силен отзвук. Коментаторите остро осъждат инцидентите. За първи път експортирането на идеологията на Орбан подпали сериозен дебат и извън националистическия спектър. "Под влиянието на огромните суми, които Будапеща изпраща към Румъния "Демократичен съюз на унгарците в Румъния" изгуби своята идентичност", пишат някои от изданията. Същевременно румънски политици като бившия президент Траян Бъсеску използват случаите за националистически атаки срещу унгарското малцинство. "Демократичен съюз на унгарците в Румъния" се дистанцира от случилото се в Дитрау - но едва след няколко дни. Според някои публицисти, тук става дума за лицемерие, защото партията често сама е разпалвала омраза срещу роми и румънци.

В Дитрау ситуацията изглежда изключително комплексна. Някои от протестиращите действително са ксенофобски настроени. Други нямат нищо против мъжете от Шри Ланка, а по-скоро критикуват действията на хлебопроизводителя. Те твърдят, че с кадровата си политика фабриката "Дитрой Пекшек" подбива цената на труда. Освен това в миналото извънредните часове там често не били заплащани. Собствениците на пекарната обаче отхвърлят обвиненията.

Според журналиста Золтан Сипос, местните хора трудно могат да опишат реалните си проблеми - било то бедността, ниските заплати или лошата инфраструктура. "Затова те прибягват до пропагандния език на медиите, които гледат и четат", казва експертът.

Милиони за унгарците в Румъния

Според Золтан Сипос начинът, по който Орбан подкрепя малцинствата, е проблематичен. Става въпрос за десетки милиони евро, които всяка година потъват в неправителствени организации. "Всичко това е много непрозрачно и създава зависимост, която вреди на самостоятелното развитие на нашето малцинство", смята той.

Подобна е и позицията на юриста Петер Екщайн-Ковач. "Хубаво е, че Унгария подкрепя своите малцинства, но начинът, по който става това, е съмнителен. Например когато икономическата подкрепа се осигурява на етнически принцип", казва той. "Освен това е абсурдно, когато една малцинствена общност защитава политиката на друга държава", смята Екщайн-Ковач. Той настоява за това трансилванско-унгарската политика отново да стане независима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Пояснение преди 4 години
Трансилвания (Секей) е била част от Унгария до Първата световна война. Там и до днес живее компактно унгарско население, което никога не е отричало, че е унгарско (както напр. македонците в Северна Македония). Унгария непрекъснато се стреми да подпомага това население, независимо какво правителство е на власт в Будапеща. Унгарският национализъм е причината, това население да си остане унгарско и до наши дни, с надеждата един ден отново да се присъедини към майката-Родина Унгария.
33
1
 
12
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Първо,това е ДойчеВеле,които пишат как българите са мръсни и мързеливи.Второ,Орбан трябвало,като Бойко,да зареже унгарските общности в чужбина.Трето,научихме,че в Шри Ланка има квалифицирани ПЕКАРИ!Така е в Шри Ланка на всеки ъгъл има кроасани,франзели,земели,кифли,банички...Четвърто,бизнеса вместо да увеличи заплатите предпочита да наема хора,които живеят в мизерия в държавите си(като Бг).Капитализъм!
32
1
 
12
 
! Отговори
истината е преди 4 години
Стрина Кристалине и подобните й да се погрижат да има нормална икономика в джигитайските страни и църна Африка, а не да ти тропосват населението им тук. Европа е хубава, но благодарение на европейците. НаМанго Джери.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До EL SALVADOR CALIENTEДа де, ама са си жълтурковци като ги погледнеш. Не отричам, че има много бели корейки. Но повечето от хората с тесни очички са с жълтеникав оттенък на кожата.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже по света има над 2 млрд. души живеещи в бедност в пренаселените си държави, решението е да се разселват в Европа и да подбиват цената на труда, така ли? Да си оправят държавите да си вдигнат стандартите, да развиват технологии вместо да си отглеждат диктатори. Европа не е получила наготово стандарта си на живот, още по-малко източната и част е нямала колонии
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много добере споменавате за Соро. Иаз искам забрана за НПО!150 рублофилски нпо-та в БГ! Да се забранят!
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орбан е нещо следователно като сърите за нас. Абе рублофили...
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако милионите бяха от америка за румъния или от со.рос щяха да са много добриа нашите кученца на верижката на сор.ос - пак им пуснаха сигнал да лавнатбраво на тия унгарци- не им трябват бо.луд.жии като нашите управници
26
3
 
20
 
! Отговори
Един преди 4 години
Мачкай, бай Орбане! Щом либералите реват, значи правиш нещо правилно!
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западна Европа се превръща в страна от третия свят, става невъзможно за живеене от черни и жълти.Не бива да допускаме това в България, Българския народ не е загубил духа си, все-още му пука за България.
24
3
 
8
 
! Отговори
Нобел преди 4 години
И що па трябва да ги търпят румънците.ДВ грубо де намесва във вътрешните работи на суверена държава.Ето затова трябва атомно оръжие.За да не си позволява всеки самозван *** своеволия.Не на свободната журналистика да на цензурата.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойче вече да си ядат кифли, и да си гледат Германия.
22
0
 
7
 
! Отговори
Шаман преди 4 години
Всичкото това идва от Холи -вуд,вуду маг.да си чувал
21
4
 
1
 
! Отговори
луд козар преди 4 години
преди малко орбан ще направит новите "ДНР" и "ЛНР" във румъния и украина.
20
6
 
18
 
! Отговори
Много си е добро преди 4 години
унгарското медийно влияние. Орбан е мъж на място!Какво са седнали някои да увещават разумните хора да се били съгласели на инициативи, които след 20 години вече ще имат фатални последици да тях и децата им?Това, което напира към Европа, се отличава с консерватизъм, ниско образование или пълна липса на такова, фанатична враждебност към цивилизацията от европейски тип и към християнството, твърдоглаво упорство на всяка цена да наложат и в Европа своите традиции.Ще се защитим заради децата си!
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога трудът на хората ще се обезценява с евтин внос? Че и със съвсем различна култура. Заветите на Меркел в действие.
18
1
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
БУДИСТИТЕ В БУДИСТКИТЕ СТРАНИ,ХРИСТИЯНИТЕ В ХРИСТИЯНСКИТЕ СТРАНИ,МЮСЮЛМАНИТЕ В ИСЛЯМСКИТЕ СТРАНИ,КОМУНИСТИТЕ В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СТРАНИ И САМО ТОГАВА НЯМА ДА ИМА НАПРЕЖЕНИЕ,РАСИЗЪМ,ОМРАЗА И Т.Н ЕТО АЗ КАТО ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН НО БУДИСТ ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ УСЕЩАМ ЯСНА ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ МЕНЕ ЗАТОВА НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ИЗНЕСА КЪМ НЯКОЯ БУДИСТКА СТРАНА ДА ЖИВЕЯ СРЕД СВОЙ И САМО ТОГАВА НЯМА ДА ИМА НАПРЕЖЕНИЕ,РАСИЗЪМ И ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не плащат нормални за стандарта заплати и намерили лесното да си докарат от друго място ниско заплатени работници. И това ли е ксенофобия да не искаш да си продаваш труда евтино и да си работещ беден? Щом разходите за труд им се виждат високи да използват машини, но благодарение на глобализма си докарваш хора за без пари от другия край на земята, нищо че местните са против.
16
4
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
*** размишлява за Орбан през балканската спирала,Гня не си дава сметка ,че Унгария и Орбан не са балканци
15
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ И МЮСЮЛМАНИ ВЪН ОТ БУДИСТКИТЕ СТРАНИ И БУДИСТКИЯ СВЯТ!!!! БУДИСКИЯ СВЯТ САМО ЗА БУДИСТИТЕ!!!!! ВСИЧКИ НЕ-БУДИСТИ НЯМАТ РАБОТА В БУДИСТКИТЕ СТРАНИ!!!!! КАЗАХ!!!!!!

Спонсорирани публикации