Ужасът "Батаклан": Синът ми е убиецът на дъщеря ви...

Историята на двама бащи в една книга
5 фев 2020 21:00, Ния Христова
20

През 2015 г. терористите на ИДИЛ атакуват публиката на рок концерт в зала "Батаклан" в Париж. В следствие на кървавия инцидент Жорж Салианс губи дъщеря си, а Азидн Амимур - сина си, съобщи Bulgaria ON AIR. И двамата са били на 28 години.

Сами, синът на Амимур, както и един от тримата нападатели, е убил Лола и още 89 души на концерта. Той загива при изстрел от силите за сигурност, преди да детонира експрозивите, прикачени на бронежилетката му.

62-годишният Жорж Салинас е бивш директор на службата за въздействието на околната среда върху здравето във френската столица.

След трагичния терористичен акт в залата "Батаклан", той става председател на асоциацията на жертвите на нападението. По този начин Аздин Амимур успява да се свърже с него.

"Поех инициативата, изпратих на Жорж Салинес имейл и с нетърпение чаках отговора му с известно опасение. Накрая получих отговор, той ми зададе въпроса, защо искате да ме видите? Обясних му, че искам да споделя тази скръб с него и да му кажа, че не сме семейство на терористи", коментира Амимур.

Салинас признава, че в началото не е могъл да приеме мисълта, че ще се срещне с бащата на един от убийците на дъщеря му.

Сами бил отличен студент по право с обещаващи възможности за кариера, но всичко се променя, когато напуска колежа и става автобусен шофьор. Така и успява да попадне в мрежите на джихадистите. След напускането на колежа, Сами заминава за Сирия като казва на родителите си, че ще работи за хуманитарна организация, но в последствие родителите му разбрали, че тове е лъжа.

Идеята да напишат обща книга идва на мъжете след редица срещи и разговори. В книгата те се опитват да потърсят отговор на въпросите, които ги тревожат.

В общата им книга "Все още имаме думи" Амимур пише писмо до загиналата дъщеря на Жорж, а Салинас - до сина на Аздин.

Двамата мъже имат благородни подбуди за проекта си, но той предизвика противоречиви реакции сред френското общество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
15
 
! Отговори
Господин Саракзъм преди 4 години
Горкия Сами, адвокат щял да става ама не видял мрежите и паднал в тях.Най-важното в случая е да не допуснем опетняване на репутацията на семейството му и на мюсюлманите като цяло, да имаш терорист в семейството е като дъщеря ти да се ожени за християнин - пълен срам. Дълг на всеки бял либерал, в ролята на домакин, еда се погрижи госта да се чувства добре, така можеш да покажеш на всички колко сиизтънчен и над тия неща. Все пак най-важното е да няма расизъм, той е за простолюдието.
13
2
 
15
 
! Отговори
еди кой си преди 4 години
питам се защо не се е свързал и с родителите на другите жертви... или измежду тях няма високопоставени чиновници?!
12
2
 
12
 
! Отговори
gsdgsdgdsn преди 4 години
Пропаганда!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей така като тези двамата са се срещали руснаци и германци след войната.И снайперисти,и летци и разведки.Дори има и филм за японец и американец снайперисти които са се срещнали и после са плакали за своите убити другари.
10
16
 
37
 
! Отговори
УЖАСЪТ БЪЛГАРИЯ ! преди 4 години
Ужасът Батаклан слабо ни интересува.Дайте нещо за ужасът България, защото при първия 20 сантиметров сняг тази зима държавата е в бедствено положение.
9
16
 
34
 
! Отговори
lol преди 4 години
На една част от пишещите тук синовете им са наркомани, на другата - дъщерите им са кyрви, обаче се чудят как някой ставал терорист. Еми така - младият ум е объркан и изкушения дебнат отвсякъде. Като добавиш и тъпата среда вкъщи, виждаш как нещо подобно може да им е интересно. Превенция му е майката, от ранна възраст да се възпитават децата в любов и уважение...омразата се трупа с годините.
8
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Материалът е съкратен. Когато радикализацията била навсякъде в медиите, а синът изведнъж станал много религиозен, но татенцето не заподозряло нищо и го подкрепяло. После синът заминал на хуманитарна мисия в... Сирия, но любящите родители все още нищо не подозирали! После бащата му отишъл НА ГОСТИ в ИД и те ей-така го пуснали да ходи обратно във Франция (където би трябвало самият той да е разследван за тероризъм). Синът му му се сторил като зомби, обаче за атентата също нищо не знаел.
7
2
 
17
 
! Отговори
АУУ ТРОГНАТ СЪМ! преди 4 години
"Историята на двама бащи в една книга"ЮРУШ НАРОДЕ КЪМ КНИЖАРНИЦИТЕ, ДА СИ КУПИМ КНИГАТА НА БАЩИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ СМЪРТТА И НЕЩАСТИЕТО НА ДЕЦАТА СИ, ЗА ДА ПРОДАВАТ КНИГИ.ПУСКАМ СЪЛЗА НАПРАВО. НАКАРАХТЕ МЕ ДА РАЗТВОРЯ КЕСИЯТА, ЧАК СЕГА!20-30-50-100лв.. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА МЕН! КУПУВАМ! ЩОМ ГО РЕКЛАМИРАТЕ ПО ТОЯ ТЪЖЕН НАЧИН, КУПУВАМ!
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според "мирната"религия светът е някъде в 14 век. Освен това и за налагането и по света с подобни методи, както са казали преди време целта оправдава средствата, още повече като затриеш неверници получаваш награда - цял харем девици, макар че физическото ти тяло включително и мъжеството ти са погубени на земята.
5
8
 
2
 
! Отговори
на ход е Антон преди 4 години
Ние сме на път да изгуби Тиквата-мадър и Таткото-Пипонейдър,докато един епилиран тича у арабскита шатри да им ги играе саблените танци,а друг некой просто тича за да ни говорят че офицялно искат да ни го уловят.а ако се окаже че тоьо втория фъджитивер има некво арбаско SеRеSе (по арабски КеNZаSе) и веке лепи марка на плико с адрес у uese, кой-Койг че ни га пущи водоводо и гъзоводо за Перник и ЕU, респективно. оти в таливизеро обеща и Атомните Белянета да свитчне ОN.Устата сама промълви АНТОН
4
12
 
37
 
! Отговори
Би било... преди 4 години
...прекрасно, ако двамата бащи се харесат и оженят един за друг. Ще е един малък триумф на любовта над омразата!
3
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двама родители са загубили децата си. Не ми побира съзнанието какво е да научиш, че мъртвия ти син е терорист, отговорен за смъртта на десетки души.. Вероятно бащата се е чувствал безкрайно виновен и съкрушен и затова е потърсил бащата на жертвата. Трябва да се разбере какво тласка млади хора да тръгнат по този път.. как така попадаш в мрежа на джихадисти. Как позволяваш да те промият до такава степен, че да тръгнеш да отнемаш животи на невинни хора. Омразата ражда само омраза.
2
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арабите играят много театри приличат на бг ромите в смисъл крясъци,проклятия един дърпа другия неква пищи още некви създават още драма... вечно тях ги бият,нападат дискриминират а те горките вечно онеправдани. И като ги думнат почва се - ама ние не знаехме ама как така и защо? Никой не може да ме убеди че родителите на тоя застреляния талибан не са имали никаква идея,че синът им е терорист.Просто не им вярвам-те са си такива обичат да лъжат и да правят театри.Сега ще се изкара и с болно сърце...
1
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво толкова има да пишат? Мултикуртуризмът е мултисмърт!

Спонсорирани публикации