Напрежение в руската църква: Да се освещават или не ядрените оръжия?

Според свещенниците, това е неморално, но според патриарха е наложително
7 фев 2020 21:55, Нели Христова
136
Напрежение в руската църква: Да се освещават или не ядрените оръжия?
Снимка: БГНЕС

Руската православна църква е важна част от религиозния живот в Русия, а Владимир Путин я превърна и във важна част от всекидневния публичен живот.

Придобивайки повече власт, църквата се доближаваше все повече и повече до армията. Това означаваше само едно - публични ритуали за освещаването на оръжия. Но сега Руската православна църква иска да даде крачка назад и да спре благославянето на оръжията за масово разрушение. Най-вече ядрените бойни глави.

"Да благославяш оръжия не е свързано с традициите в Православната църква и няма връзка с нашите обреди", се твърди в предложението, публикувано на сайта на църквата, цитирано от Reuters. Според него, благославянето на оръжия, които убиват много хора, никак не е божествено.

Предложението ще бъде гласувано на 1 юни. Ала за да се случи нещо, патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, трябва първо да го одобри. А това може би няма да се случи, тъй като патриарх Кирил има много позитивно отношение към ядрените оръжия.

"Всички ние трябва да помним онези, които помогнаха за създаването на руския ядрен щит, тъй като предотврати Третата световна война и спаси света от глобална катастрофа", казва той през 2007 година.

Но това не е първият път, в който Руската православна църква се опитва да се измъкне от освещаването на оръжия. През 2019 г. опитът за реформа е подобен: "Оръжията за масово унищожение и оръжията като цяло, не трябва да бъдат осветявани", пише епископ Сава в Telegram.

Същевременно освещаването е огромна част от съвременния руски публичен живот. Църквата освещава сгради, хора и събития, заедно с танкове, пушки, подводници и ядрени бойни глави.

Църквата не е монолитна и отдръпването й от благословението на ядрените оръжия представлява вътрешен разкол и противоречие с общественото й лице през последните години.

"Руската православна църква значително увеличи физическото си присъствие сред военните и ядрените научни общности", пишат от "Бюлетин на атомните учени", които отговарят и за часовникът, който отброява минутите до Деня на страшния съд.

"Свещениците дори надхвърлят уменията на старите съветски военни комисари, уверявайки новобранците, че няма нищо аморално в това да следват заповедите за изстрелване на ядрени ракети и защита на свещената родина“, допълват учените.

Желанието за промяна предизвиква и напрежение в църквата между свещенниците, които не искат да благославят оръжия и влиятелните духовни фигури, които са на страната на държавата.

"Само ядрените оръжия пазят Русия от поробване от Запада", казва през 2019 г. говорителят на църквата Всеволод Чаплин и добавя, че те са "ангелите хранители", които пазят Православната цивилизация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации