Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи

Той ще провери каква е истината за българската изложба в музея
Обновена: 8 фев 2020 11:01 | 8 фев 2020 07:45, Нели Христова
133
Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов ще замине спешно за Париж на среща с президента на Лувъра, съобщи той за DarikNews.bg. Причина за посещението му е избухналият скандал с подготвяната трета поред изложба на българско изкуство в световния музей. Двамата вече са се чули по телефона.

 "Сега научавам за този скандал и ако професорът е притеснен, бих подкрепил него", категоричен беше Рашидов по повод думите на проф. Емануел Мутафов по БНТ. Директорът на Института за изследване на изкуствата изрази възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент "Ислямско изкуство" на Лувъра в началото на април. По думите на експерта духовниците ни могат да го възприемат като светотатство.

Още по темата

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.

"На мен ми омръзна непрекъснато да изпирам кирливите ризи на тоя и оня", отсече бившият министър на културата с намек към ръководството на министерството.

"Преди малко разговарях с шефа на Лувъра. Може би ще се наложи да замина спешно за Париж, защото искам да знам къде е истината", каза той. "Моите приятелски контакти аз не искам да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската култура и България днес е по-уважавана и значима благодарение на културата. Именно Рашидов по време на двата си мандата като министър на културата подписа договорите с Лувъра да покажем две изложби - първо Панагюрското съкровище, а след това и Преславското.

"Какво са се договаряли, аз искам да го разбера именно от самия президент на Лувъра, защото българите са много чувствителни на тази тема и разбира се, и аз на тяхно място бих бил чувствителен по една проста причина - аз знам, че ще бъде показано развитието на българската култура по време на Османското владичество през 15,16, 17 век", коментира той и призна, че е обезпокоен от избухналия скандал.

"Онова, което ме притеснява, е изразът: "Ами те диктуват играта". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз смятам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз страхотно се притеснявам да не сложим поредното петно върху прекрасните взаимоотношения със световния музей, защото това би било против българската държава. Затова ще разбера истината и след това ще коментирам", добави Вежди Рашидов.

"И още някои неща разбрах, но нека да се върна, за да говорим тогава. За безхаберието и безотговорността трябва да се носи отговорност", категоричен беше бившият министър.

Френската страна изложи своята позиция пред bTV. Изложбата все още не фигурира дори в сайта на Лувъра. Oт музея уточниха, че заглавието за момента е работно и може да има промяна.

"Това не е лесен период, с който се захващаме, но мисля, че въпреки трудностите, са се създавали много интересни неща", казва Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра.

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските експерти разбират, че идеята на изложбата е да покаже взаимодействията между ислямското и християнското изкуство.

"Те се наблюдават на чисто декоративно ниво, много са ограничени, трудно доказуеми и ако ги имате, са от началото на XIX век", смята доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуства към БАН.

Това, което предизвиква недоволство, е фактът, че сред изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
47
 
! Отговори
не става преди 4 години
Не мога да разбера ало банов защо още не е на борсата !?!?!?
85
6
 
26
 
! Отговори
До Анонимен 83 преди 4 години
Какви измислици бе, човек?Поинтересувай се, сега поне има достъп до всякаква научна литература. Изследвания в областта на генетиката има колкото щеш. Да не би нашите "гении" от БАН да са открили, че геном, в който са съчетани арийските с хиперборейските гени, се срещау нас по-често, отколкото в Скандинавия? Това е констатация на чужди учени. Дори в интернет можеш да намериш материали по този въпрос.По отношение на гените ние наистина имаме основани за високо самочувствие, но малцина го знаят
84
1
 
21
 
! Отговори
Прилики и разлики преди 4 години
При хан Телериг е имало такива боили - срам за саракта (държавата). Тогава обаче е имало и чистачи.
83
2
 
30
 
! Отговори
75 години едни иСъщи преди 4 години
вилняха в научните среди в България и предаваха шефските постове от баща на син, от дядо на внук, от леля на племенник, от тъст на зет, от коцкар на метреса и т.н.И все те са най-умните и най-способните!Ако само 10-15% от тях бяха поне на средно ниво като висшисти и изследователи, отдавна щеше да е проучен проблемът за взаимодействието между християнското и ислямското изкуство в параметрите на нашата култура.Щеше да има категорични и обосновани научни становища. Ама няма. Сетете се защо.
82
54
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KРазбира се, че е проблем да си ксенофоб. Да мразиш турските си събратя с които си се смесвал 5 века е като да мразиш себе си. Същите тези турци 5 века са оставили българите спокойно да изповядват религията и обичаите си. Това е била една хуманна империя. И стига вече с измислицата, че българите са арийци. Нито нитоа са арийци, нито са славяни. Те са тюрки с бог Тангра. Вазов е бил един руски подлизурко.
81
2
 
4
 
! Отговори
Бай Курти преди 4 години
До пияница мистикХаресваш ми интелектуално,а умните хора имат и хубави dупета,сигурен съм че и твойто е хубаво,иоскаш ли да се видим насаме и да ми дадеш много да те обичам?Целувки,мило
80
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите плюят по македонците, но и те самите не си знаят историята. Пабългарите са тюрки, говорили са тюркски езици и са имали общ бог с останалите тюрки - тангра. България цели 5 века е била част от Османците и се е смесила и възприела много неща от турците. Като започнем от много думи в българския, минем през кухнята, дори манталитета и традициите са ни много близки до анадолските. Така че Франция е права, а и техните историци са по-компетентни от нашите измислени комплексари.
79
4
 
28
 
! Отговори
K преди 4 години
Аз пък съм ксенофоб.Някой проблеми ли има с това,а ?
78
0
 
21
 
! Отговори
Допълнителните пари преди 4 години
са извън бюджета, който им се отпуска. Ще измъдрят теми за проекти, за да сурвакат фонд "Научни изследвания" към МОН, където всяка година държавата излива милиони, а как се преразпределят те, по-добре не питайте.Десетки учЕни и много недоучЕни ще се сдобият с нови, по-високи научни степени и звания. Ще започнат битка между институти и между отделни колеги, кой да създаде нови секции и проблемни групи, за да изучава казуса с тези икони и взаимодействието с ислямската култура.И ЩЕ ИСКАТ ОЩЕ ПАРИ
77
1
 
19
 
! Отговори
Трудно доказуеми преди 4 години
взаимодействия, които не били от периода 15-17 век, а се забелязвали чак в началото на 19-и век!Хайде на бас, че ако не сте работили в БАН, трудно ще отгатнете какво се крие зад тези думи. Това не е кратко и ясно експертно становище. Това е претекстът, за който ще се хванат, за да развихрят нАучни спорове, с които ще се отчитат най-малко 5 години занапред.Ще правят конференции, ще подготвят сборници със статии, някои дори ще заплануват монографии. И за всичко това ЩЕ ИСКАТ ДОПЪЛНИТЕЛИ ПАРИ :)
76
35
 
3
 
! Отговори
Emin преди 4 години
Ниама такос нешто балгари 16-19 век, балгарите са саздадени искуствено от руснаците след 1870г от преди това всичко е писано от комунистите но е нямало даржава булгаристанде камоли от 861
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vejdi e aroganten blufeur i tarikatski agent na ds.
74
5
 
50
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Потомък съм на участник в Априлското въстание. Не ви ли е срам, управници, да се показва българска икона до турския ятаган? Та тогава са опожарявани и ограбвани манастирите ни от поробителите? Няма съвместно съжителство там, където е унищожена държавата ни и сме безправна рая! Управляващите продават и днес българските интереси, за да се харесат на т.н. Велики сили и да останат на власт. Жалки ***! Българският народ повече не желае да ви търпи!
73
2
 
22
 
! Отговори
шизофреници за БГ преди 4 години
От години сме се превърнали на *** и на сводница на ислямиста Ердоган пред Европа, а сега негодуваме? Ще ги побъркаме тези европейци, не знаят как да ни угодят.
72
2
 
25
 
! Отговори
Леке до Ахмет преди 4 години
Мети, ти дали видя резултатите от един ДНК - тест? В италиянска лаборатория се случва и с учени италиянци и българи. игрек хронозомите са нагледали , та, оказва, че нямаме нищо тюркско ;) да не говорим, че пет процента от населението носят гени на цивилизация по-стара от микейската с хиляди години. Можеш да си поръчаш такъв тест по интернет, за да разбереш колко си Ахмет :) и защо Чингиз Хан, Незнам СиКой Хан- само за нашите хан Аспарух? :)
71
6
 
1
 
! Отговори
Бореца преди 4 години
И настана рев на обърнати в правата вяра, порязани в някой части на мозъка .!.
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80Точка ше има, га та заровя жив....Турци по онези години не ей имало, шото вашещте още са откривали огъня ...
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми маай са тогава, веждо !
68
23
 
6
 
! Отговори
Ахмет преди 4 години
От статията не разбрах нищо ама коментара на анонимен 74 разбрахСпоред руснаците българите с били турци Правилно са писали защото основателят на Българската държава ХАН Аспарух е Турчин. Точка
67
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май турчинът ще се окаже по-голям патриот и по-честен интелектуалец в сравнение с нашите храненици от БАН и от висшите етажи на властта.

Спонсорирани публикации