Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи

Той ще провери каква е истината за българската изложба в музея
Обновена: 8 фев 2020 11:01 | 8 фев 2020 07:45, Нели Христова
133
Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов ще замине спешно за Париж на среща с президента на Лувъра, съобщи той за DarikNews.bg. Причина за посещението му е избухналият скандал с подготвяната трета поред изложба на българско изкуство в световния музей. Двамата вече са се чули по телефона.

 "Сега научавам за този скандал и ако професорът е притеснен, бих подкрепил него", категоричен беше Рашидов по повод думите на проф. Емануел Мутафов по БНТ. Директорът на Института за изследване на изкуствата изрази възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент "Ислямско изкуство" на Лувъра в началото на април. По думите на експерта духовниците ни могат да го възприемат като светотатство.

Още по темата

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.

"На мен ми омръзна непрекъснато да изпирам кирливите ризи на тоя и оня", отсече бившият министър на културата с намек към ръководството на министерството.

"Преди малко разговарях с шефа на Лувъра. Може би ще се наложи да замина спешно за Париж, защото искам да знам къде е истината", каза той. "Моите приятелски контакти аз не искам да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската култура и България днес е по-уважавана и значима благодарение на културата. Именно Рашидов по време на двата си мандата като министър на културата подписа договорите с Лувъра да покажем две изложби - първо Панагюрското съкровище, а след това и Преславското.

"Какво са се договаряли, аз искам да го разбера именно от самия президент на Лувъра, защото българите са много чувствителни на тази тема и разбира се, и аз на тяхно място бих бил чувствителен по една проста причина - аз знам, че ще бъде показано развитието на българската култура по време на Османското владичество през 15,16, 17 век", коментира той и призна, че е обезпокоен от избухналия скандал.

"Онова, което ме притеснява, е изразът: "Ами те диктуват играта". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз смятам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз страхотно се притеснявам да не сложим поредното петно върху прекрасните взаимоотношения със световния музей, защото това би било против българската държава. Затова ще разбера истината и след това ще коментирам", добави Вежди Рашидов.

"И още някои неща разбрах, но нека да се върна, за да говорим тогава. За безхаберието и безотговорността трябва да се носи отговорност", категоричен беше бившият министър.

Френската страна изложи своята позиция пред bTV. Изложбата все още не фигурира дори в сайта на Лувъра. Oт музея уточниха, че заглавието за момента е работно и може да има промяна.

"Това не е лесен период, с който се захващаме, но мисля, че въпреки трудностите, са се създавали много интересни неща", казва Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра.

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските експерти разбират, че идеята на изложбата е да покаже взаимодействията между ислямското и християнското изкуство.

"Те се наблюдават на чисто декоративно ниво, много са ограничени, трудно доказуеми и ако ги имате, са от началото на XIX век", смята доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуства към БАН.

Това, което предизвиква недоволство, е фактът, че сред изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
не ставаш преди 4 години
Няма кой в Европа да приеме на сериозно преводачът на ислямиста Ердоган.
105
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадлив пияница и слуга ,това е Веждьо.Помня как рива за парите си КТБ ,но после Боко му ги върна барабар с лихвите и сега мултака-пияндурник се прави на перач на ризи.Срамота.
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маке вече изпратиха три делегации. Изложените експонати наистина са християнски и са в отдел ислямско изкуство. Всички до един са македонски. Делегациите са оценили и другите експонати като чисти македонски образци - Море Лиза, Маке Аврелий, момии от долината на македонските царе, Вардарските пастири, Бунтуващия се роб, Къпещата се Яна, Свободата води Македония и т.н.
103
2
 
12
 
! Отговори
Гогоолу преди 4 години
Рошавата вежда да си направи труда да изчезне безкрайно заедно с гнусното си прокажено племе .!.
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямското изкуство никога не е приветствало изобразяването на хора. Представянето на православни икони за ислямско изкуство показва невежество, за което всеки гимназист, учил преди епохата на задължителното средно образование, щеше да бъде изключен от любимото училище като ненужен ***.
101
3
 
9
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Щом евреите така, и ние така - в НДК голяма изложба "Евреите в световната култура". Оказва се че не са построили пирамидите в Египет, защото там не са ходили, а и е нямало как след като не ги е имало. От Великия Хазарстан няма нищо за излагане, освен легендите за дивашкото турско робство, докато Княз Светослав ги е разбил. В Европа (все смучат от белите) нищо не са създали, а са обрали всички награди за творчество - наистина лесно, след като първо приватизирали Парите, Правителствата и Армиите.
100
2
 
36
 
! Отговори
Някой да обясни преди 4 години
на франсето, че да се прави изложба със заглавие" османско икуство" на наш гръб е същото, като да се направи изложба "Хитлеристкото изкуство по време на 2-рата световна война" и в нея да се покажат образци от френското културно наследство за периода
99
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да покажат там как един Мюсюлманин седи на кон и феса му стърчи над покрива на Културен храм-Черква в България.
98
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ориенталщината превзема България начело с тоя.
97
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да ги переш по-засечени стават бай вежди , щото лекетата не се перат ,те са вечни , та гледахмете онзи ден в клипове за "60- години БНТ" ми то няма управник ,на когото да не си *** подметките-няма БКп , СДС , БСП , царисити , и сегашното ти превъплъщение - всичкото в купа на подмазвачеството
96
5
 
15
 
! Отговори
Гогоолу преди 4 години
Искаме още, да живее брадатата *** тип памперс, сигурно уема тонове г...а. .!.
95
2
 
4
 
! Отговори
с-в преди 4 години
До Анонимен 68 : Напълно сте прав - само добавям: НЕ ЗА ПЪРВИ път г-н Рашидов показва тези (посоени от вас) качества !!!
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До не ставаНе на борсата, а в панд , иза
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
V paris ima virusi...ama ti varvi, varvi...
92
3
 
21
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Тъй като на два пъти след 1989 г. БАН беше на косъм от разформироване в този й вид, хрантутниците направиха успешен опит да си запазят топлите местенца, като ореваха света, че БАН е вече реформирана и модернизирана.Реформите се състояха в лека промяна на названията на повечето институти, в сливане на някои по-малки институти или в разделяне на голям институт на по-малки звена, също и в промяна на имената на секциите и отделите, от които се състоят отделните институти. Хората са си същите.
91
4
 
25
 
! Отговори
До Анонимен 89 преди 4 години
Това е някогашният Институт по изкуствознание към БАН.През социалистическо време там бяха назначени кокона до кокона, все от видни семейства или по-далечни роднини на тогавашни големци. Нали покрай Людмила беше станало модерно червените принцеси да разбират от наука, култура и изкуство.В изкуството се навираха най-много, защото там най-малко се работеше, звучеше аристократично, пътуваше се по чужбина.Направи извод какво е било нивото, след като можеше да се постъпи тамсамо ако си СМЧ :)
90
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Институт за проследяване на буклоците нямаме още.
89
0
 
7
 
! Отговори
немо преди 4 години
Ехо, платените фитилджии, разделяй и владей вече не върви. Ясно е, че и вие семейства храните, но про,сто,тиите дето ги ръсите на обществено място говорят зле за интелекта ви.
88
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Институт за изследване на изкуствата"....... Моля?!?!?!?
87
5
 
21
 
! Отговори
Бореца преди 4 години
Искаме още новини за брадясали читаци и анадолски тарикати .!.

Спонсорирани публикации