Съдът остави в ареста седем от задържаните на "Калотина", двама се разплакаха

Те са били в ядрото на престъпната схема, според магистратите
Обновена: 8 фев 2020 22:03 | 8 фев 2020 21:55, Анисия Иванова
80
Съдът остави в ареста седем от задържаните на "Калотина", двама се разплакаха
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста 7 от митническите инспектори и граничните полицаи, задържани на пункта "Калотина" преди два дни.

Повече от 4 часа състав на съда гледа искането на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на 7 от 20-те обвинени за участие в организирана престъпна група за корупция.

Аргументите за искането са изчерпателни. Може да се направи извод за съпричастност. Има гласни доказателства, както и защитен свидетел.

Според свидетелите шофьори - служителите на ГКПП не са ги подканяли за даване на подкуп, но митничарите са искали по 5 евро. Прилагани са и СРС-та, съобщи bTV.

Още по темата

Има показания на свидетели, работили поне от 15 години на "Калотина“. Направени са и разпознавания, а всички обвинени са на ръководни длъжности.

Няма доказателства за опасност да се укрият. Опасност да извършат други престъпления обаче има, защото имат много контакти. Двама от обвинените се разплакаха в съдебната зала.

Според обвинението тези 7 души са били в ядрото на престъпната схема, останалите 13 от 20-те са били по-надолу в йерархията на схемата. Това, според обвинението, се е доказвало от 20-те тома събрани доказателства за последните 10 месеца, в които се е водило цялото разследване.

"Касае се за добре структурирана група, действала трайно от началото на 2019 г. до настоящия момент. Ръководителят на групата е в съдебната зала. Спрямо него е повдигнато обвинение. Лицето е началник на митническия пункт. Останалите лица са началници на отделни смени в този пункт. От седмината четирима са началници на смени, останалите лица са митнически инспектори“, обяви прокурорът Калин Стоилов.

Цялата група е арестувана след сигнал на турски шофьор. Според събраните доказателства целта на получаваните подкупи била да се избегне щателна митническа проверка, а печалбата била средно между 800 и 1000 евро на смяна.

Апелативен специализиран съд ще заседава на 13 февруари от 10 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
23
 
! Отговори
стар пожарникар преди 4 години
Двама се разплакаха и нареждаха! "Точно сега ли? Тъкмо започваше за нас живота!, След седмива напускахме и Доминикана хи чакаше"
13
1
 
18
 
! Отговори
бай Ставри преди 4 години
Много сте ги уплашили тези с моето име! Чакам ги с нетърпение!
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На същия този пункт с висящи кабели, мизерно и подтискащо на надписа Република България не светеха всички букви и пишеше Реп..лика България. Направете ремонт, обстановката там е гнусна.
11
10
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
тес само сдравата рака на Боичето ще ги упраи! Да гледа како прави Другаря ПУТИН"
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що се правим, че откриваме топ. вода. Нерегламентираните плащания са навсякъде и са нещо нормално. Мой познат споделя с негова позната, че ще ходи в институцията Х, за документ У. Тя служител в държавна администрация му казва: а имаш ли човек там? За един *** документ как реагира изкривената бг администрация. Получавам отговор в ел система, че мога да си взема документа. Отивам, вие защо идвате след 3 а не след 7 дни. Системата показва, че док е готов, няма значение, заяж. 1 бутон само работа.
9
5
 
11
 
! Отговори
Случаен преди 4 години
Браво Гешев и от мен!Има една подробност, която всяко читаво ченге би направило впечатление.Всички акции провеждани в момента от прокуратурата и МВР, разработките са започнали месеци преди Гешев да стане главен.Т.е. някой се стреми да го изкара във висока орбита още на старта.Няма лошо стига да работи в бъдеще, за благото на Бг, а не за "някого".КГБ проби ГФР, като освободи бивш СС член, Хайнц Фелфе, и го направи шеф на ГФР разведката, като пращаше от ГДР разузнавачи с цел той да ги арестува.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Га вземаха еврата плакаха ли? Хайде стига с тези циркове, пред съда и разстрел ... да приключваме.1000 евро на смяна и това е от началото на 2019, че те са вече от най-ботатите в БГ. Конфискация на имущество, 50 къмшика на голо и после разстрел.
7
1
 
14
 
! Отговори
Мъчно ми е! преди 4 години
Да плачат.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те направиха къщи..накупиха коли ,изучиха децата си в чужбина...имат по 2 апартамента на рента.... а прокуратурата сега се сети да ги разследва . Пак е някакъв напредък
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се нарича "набиване на обръчи, по суджушки". Боцко им напомня, че са тръгнали по грешен път, отчитайки се неправилно и по малко.
4
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като утрепят някой Шеф на митницата, хем взимаш пари, хем СПАСЯВАШ БЪлгария.. Ако не бяха убили предателите- поп Кръстьо и Стефан Стамболов, онези щяха да дадат ПОДКУП на съдията да ги пусне и после да продадат България на турците и пак да сме под Турско робство.
3
7
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
" Ние ги хващаме,те ги пускат"...Сега разбрахте ли,че съдебната ни система бе пробита,когато Бойко Борисов беше секретар на МВР?Залавяха крупни престъпници,но...ъдиите казваха не,защото тогава комунистите трупаха милионите чрез мутрите!
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм свидетел на вземането на пари от всички шофьори на леки автомобили, докато автобуса ни чакаше да го пуснат.Това а практика, която е от десетки години.
1
4
 
39
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо разплаквате тези тежко болни хора? Те щяха да почерпят, защо не ги пуснахте?

Спонсорирани публикации