Съдът остави в ареста седем от задържаните на "Калотина", двама се разплакаха

Те са били в ядрото на престъпната схема, според магистратите
Обновена: 8 фев 2020 22:03 | 8 фев 2020 21:55, Анисия Иванова
80
Съдът остави в ареста седем от задържаните на "Калотина", двама се разплакаха
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста 7 от митническите инспектори и граничните полицаи, задържани на пункта "Калотина" преди два дни.

Повече от 4 часа състав на съда гледа искането на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на 7 от 20-те обвинени за участие в организирана престъпна група за корупция.

Аргументите за искането са изчерпателни. Може да се направи извод за съпричастност. Има гласни доказателства, както и защитен свидетел.

Според свидетелите шофьори - служителите на ГКПП не са ги подканяли за даване на подкуп, но митничарите са искали по 5 евро. Прилагани са и СРС-та, съобщи bTV.

Още по темата

Има показания на свидетели, работили поне от 15 години на "Калотина“. Направени са и разпознавания, а всички обвинени са на ръководни длъжности.

Няма доказателства за опасност да се укрият. Опасност да извършат други престъпления обаче има, защото имат много контакти. Двама от обвинените се разплакаха в съдебната зала.

Според обвинението тези 7 души са били в ядрото на престъпната схема, останалите 13 от 20-те са били по-надолу в йерархията на схемата. Това, според обвинението, се е доказвало от 20-те тома събрани доказателства за последните 10 месеца, в които се е водило цялото разследване.

"Касае се за добре структурирана група, действала трайно от началото на 2019 г. до настоящия момент. Ръководителят на групата е в съдебната зала. Спрямо него е повдигнато обвинение. Лицето е началник на митническия пункт. Останалите лица са началници на отделни смени в този пункт. От седмината четирима са началници на смени, останалите лица са митнически инспектори“, обяви прокурорът Калин Стоилов.

Цялата група е арестувана след сигнал на турски шофьор. Според събраните доказателства целта на получаваните подкупи била да се избегне щателна митническа проверка, а печалбата била средно между 800 и 1000 евро на смяна.

Апелативен специализиран съд ще заседава на 13 февруари от 10 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите им са по 800 лева. Какво се очаква от тях. Децата им патриотизъм не ядат и не обличат. А и били вземали по 5 евро от скъсените маркучи с тировете. Чудо голямо! А грабежът от родни олигарси и политици докога? Щото тия аматьори на Калотина превели 20 души по 800 евро на ден. А големите крадци в софия гепят по 20 милиона на седмица.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо двама са пътували по 700 км на ден,за да работят на Калотина? Сега ще финтират,че парите са за гориво на тия двамката!
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не иска да работи на митницата за едната заплата, и в момента когато започнеш работа щеш-не щеш вечи си в някаква схема.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този случай показва манталитета ва българина. Ти на мене ми дай Солунската митница и гледай какво прави бай ти ***. Срам и позор.
50
0
 
4
 
! Отговори
Помним преди 4 години
Има ли българска митница ,която е по различна като персонал и начин на работа от тази на Калотина?Аз не мога да посоча някакви промени в манталитета на служителите, в организацията на работата и в приемствеността за последните 40-50 години.
49
0
 
1
 
! Отговори
И ЗАПОМНЕТЕ ! ! ! преди 4 години
НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМАТ ЗАПАДНИЯ НАЧИН ЗА РАБОТА НА МИТНИЦИТЕ ! ! ! ЩЕ КАЖАТ АМА ВИДИТЕ ЛИ И ТАМ МИТНИЦИТЕ СА КОРУМПИРАНИ КАТО СЪДИЛИЩАТА . . . . .
48
1
 
6
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Поредната пушилка тип "Гешеф".За 5 евро най-много да ги уволнят.Дори 20 шофьори да свидетелсват ,което е съмнително ,пак сумата е незначителна.Тези милиционерски сметки са просто безумни.Как ще преценят колко са плащали по 5 евро и колко не са?Тези 20 тома доказателства са само пушек.Явно някакви протежета на Герб са си харесали службичката на Калотина.
47
1
 
10
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Ще ги разместят по други митници.Това ще е наказанието.
46
0
 
14
 
! Отговори
Да преди 4 години
И бъдете сигурни, че ако ги махнат, защото е сложна процедурата, на техните места ще сложат същите и пак ще има схема, просто с различни хора.
45
0
 
8
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Лошото е, че само тези митничарчета (не че не го заслужават) ще ги поразнасят насам-натам и ще ги пуснат и оправдаят. Защо не пипат по високите етажи. Тези дали са събирали само за себе си или са носили нагоре.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двама се били разплакали...Ами ще плачат, като още не са избили парите за назначаването си. Може и кредит да са теглили за тая работа.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано по-скоро стане апокалипсисът, че на тази територия тук няма нещо, което да не е измама. Долни хора живеят тук! Грам човечност не остана, всичко е пари и интереси.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59:Саки казвам ти от сигурен источник - обявяват се работни места защото е по закон, явяват се калинки но всичко е уредено много предварително кой влиза и кой колко на кой е платил за ... услугата. Там случайни хора няма, всички са на някой някой и много рушвети от рода на 20000-30000 евра не ги харесват. Знам го от някой вътрешен.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще плачат, като знаят че изпускат по 1000 евро на ден докато са задържани. След подвлбата това са 3000-4000 лв на седмица ... и аз щях да плача ако пропусках такива парици.Пък и сигурно завиждат че Пенчо дето не са го хванали продължава да събира пък аз не
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не плачи майко не тъжи, че станах азе митничарин, митничарин, майко душманин ,рушвети да прибирам ,накрая майко пред съдията сълзи ще роня, че в затвор ми се не влиза .
39
1
 
17
 
! Отговори
крадеца вика..... преди 4 години
Ами ше се разплачат. Кой знае къв рушивет са шитнали да ги турят на бариерата. Едва ли тези кинти - по две заплати на ден са били само за тях.А и сигурно си викат "да не сме само ние, то цялата държава е корупционен ***".Щом се стигна до там дори докторята да са корумпирани, значи където има поток на пари - има и корупция у нас. Детските учителки сигур не са корумпирани, монахините и пенсионерите портиери за други не мога да се сетя.Рибата се вмирисва от към главата
38
3
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
За кокошка нема прошка. За милиони няма закони.
37
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 20 задържани, 7 в ареста, 4 плакали и сега какво. Кога ги пускат? Цялата Калотина е една мафиотска бъргога, всички там са за затвор. Няма един читав да знаете
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После ще ги изпишат, че са ги унищожили и ще има Ушев на вена... Ушев Наркопласьор...
35
2
 
32
 
! Отговори
saki преди 4 години
За пореден път питам , аз като се явих на конкурс за митничар запознати ми казаха ,че шанса ми е нулев. Иначе бяхме 150 човека в залата. Материята за изпита е около 500 страници сложни закони ,с членове и алинии, абсурд някой митничар да ги знае. Ислед това има устно интервю и тестове за лоялност.Е излиза ,че тези които правят интервютата, не си вършат работата,след като назначават поголовно податливи на корумпиране хора.Така,че дисциплинарно тези ейчари трябва да бутат уволнени незабавно.

Спонсорирани публикации